Reinier van Dijk herbeleeft avontuur in Moskou: “Het was een hele belevenis!”

In een tijd waarin er, als gevolg van de coronapandemie, helaas nauwelijks of geen actueel sportnieuws te melden valt, blikken we met oud-betrokkenen terug op memorabele momenten uit de geschiedenis van Dynamo Heren-1. Met hen kijken we terug naar bijzondere wedstrijden en/of behaalde titels.

Voorzitter

Vanaf begin jaren negentig was Reinier van Dijk voorzitter van de Stichting Topvolleybal Dynamo. Dat betekende vooral veel werkzaamheden achter de schermen en, zo nu en dan (in functie), op de voorgrond. Maar toen in oktober 1996 het Tsjechische Aero Odolena Voda werd verslagen en bleek dat CSKA Moskou de volgende tegenstander zou worden, kon het bestuur aan de bak. Onder meer om allerlei reisdocumenten, waaronder uiteraard visa, te regelen. En er waren ideeën om een supportersreis te organiseren om met Piet Zoomers/D mee te reizen naar Rusland. “We hebben als bestuur toen de mogelijkheid gecreëerd om met het team mee te gaan naar Moskou. Je komt ten slotte niet elke dag in Moskou. Toen al helemaal niet. We waren met een leuke groep businessclubleden, en uiteraard was onze hoofdsponsor Piet Zoomers er ook bij”, aldus Van Dijk.

Moskou

Reinier van Dijk kan zich het verblijf in de stad nog goed herinneren. “We verbleven in zo’n echt ‘staatshotel’, vol met duidelijk rijke Russen. Een beetje dubieuze figuren, met allemaal van die kleerkasten, type body builder, er omheen. Het zou mij niets verbazen dat die brede gasten een vuurwapen op zak hadden. En uiteraard werden we continu begeleid door iemand van de Russische overheid, wellicht van de Russische geheime dienst, de KGB? Waar we ons ook naartoe verplaatsen, we gingen nooit op stap zonder begeleider(s).”

Van Dijk gaat verder: “We verplaatsen ons onder andere met de ondergrondse metro van plek A naar plek B. Ondergronds zag het er allemaal perfect uit, schoon en netjes. En bovengronds in het centrum van de stad ook wel. Maar eenmaal buiten het centrum, zag het er smerig en onaantrekkelijk uit. En omdat het ook koud was nodigde het niet uit om daar naartoe te gaan. Niet bepaald het ideale plaatje dus om je als stad naar buiten te presenteren.”

Rode Plein

Een bezoek aan Moskou is niet compleet wanneer zonder bezoek aan het Rode Plein. “Dus uiteraard werd dat ook bezocht. Het team had behalve de trainings- en rustmomenten ook nog tijd over voor een bezoek aan dit beroemde plein. Maar uiteraard weer de begeleiding met ons mee, keurig met een aktetas. We werden overal gevolgd.”

De businessclubleden hadden uiteraard meer tijd om de stad te bezoeken. “Ik kan mij nog herinneren dat één van de meegereisde supporters ergens zo’n grote, platte pet had gekocht die de militairen in Rusland, tot op de dag van vandaag nog altijd dragen, had gekocht. Als blijvende herinnering aan dit bezoek aan dit bijzondere land, deze bijzondere stad. Dit soort tripjes vergeet je je leven niet meer!”

De wedstrijd

Wat weet de voormalige voorzitter zich nog te herinneren van de wedstrijd op 7 december 1996? “We kwamen daar aan bij zo’n typische Russische sporthal: degelijk, niet luxe, maar vooral groot. Niet zo groot als de grote hal van Omnisport, maar wel indrukwekkend. Dat waren we in Nederland niet gewend. Ik denk dat er plaats was voor 3000 tot 4000 toeschouwers. Als voorzitter is het voorafgaand aan de wedstrijd even ‘handje schudden’ met je collega van het organiserende team, maar daarna ben je gewoon weer Dynamosupporter.”

En de wedstrijd zelf? “Voor zover ik mij kan herinneren speelden we helemaal niet slecht, best goed eigenlijk. Ik geloof zelfs dat we daar een set wonnen”, aldus Van Dijk. Dat laatste blijkt niet helemaal te kloppen. Piet Zoomers/D begon in Moskou inderdaad sterk aan de wedstrijd en verloor de eerste set nipt (16-14). Maar daarna werkten de gastheren de wedstrijd resoluut af: 15-3, 15-8.

En ja, de oud-voorzitter had wel een beetje gelijk: er werd inderdaad een set gewonnen van CSKA Moskou, maar dat was echter een week eerder. Op 30 november waren de Russen in Apeldoorn te gast geweest en hadden daar met 1-3 (15-10, 5-15, 14-16, 8-15) gewonnen.

Over trip naar Moskou sluit Van Dijk af: “Het was voor iedereen die erbij was een onvergetelijke ervaring. En of je dan nou gewonnen of verloren hebt: na afloop in het hotel doe je er als voorzitter dan natuurlijk ‘een drankje in’ voor team en supporters …”

selectie Piet Zoomers/D op het Rode Plein

(v.l.n.r.): Harm Tip (verzorger), Jorg Radstake, Frank Denkers, Erik Schuil, Jan Postuma, Reinier van Dijk (voorzitter), Twan van Kuijk, Reinder Nummerdor, Toon Gerbrands (trainer/coach), Frans de Jong (teammanager), Mark Broere, Sander Mulder, Matijs Dekker, Arthur Vennik, Hans Molier (teamarts), Josha Kailola en Adrie de Wilde (assistent trainer).

Op de foto ontbreekt Albert Cristina, wellicht was hij degene die deze foto maakte?

Tekst: Teun Zijp

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.