Arie Verbeek kijkt toch met plezier terug op het kwalificatietoernooi op Tenerife

In een tijd waarin er, als gevolg van de coronapandemie, helaas nauwelijks of geen actueel sportnieuws te melden valt, blikken we met oud-betrokkenen terug op memorabele momenten uit de geschiedenis van Dynamo Heren-1. Met hen kijken we terug naar bijzondere wedstrijden en/of behaalde titels.

Tenerife

Vandaag blikken we terug op het kwalificatietoernooi voor de CEV Cup in het seizoen 2006/2007. In dat 3-daagse toernooi, begin januari 2007, was Piet Zoomers gekoppeld aan een drietal ploegen uit Macedonië, Kroatië en Spanje. Het Spaanse Arona Playa de Las Américas dat op het Canarische Eiland Tenerife speelt was aangewezen als de organisator van het toernooi.

“De thuisploeg was door de technische staf, bestaande uit trainer/coach Arnold van Ree en assistent Redbad Strikwerda, ingeschat als de sterkste opponent”, vertelt Arie Verbeek. “Tegenwoordig wisselen teams wedstrijdbeelden aan elkaar uit, maar daarvan was destijds nog geen sprake. Toch wilde de staf wel graag over beelden van de ploeg uit Tenerife beschikken. En omdat ik destijds nog de videoanalyses en statistieken verzorgde werd besloten dat ik naar Tenerife zou gaan om daar een wedstrijd bij te wonen en gegevens te verzamelen.”

Mooi klusje

“Zo vloog ik op een vrijdagochtend in december in mijn eentje naar het zonnige Tenerife. Ik had behalve het maken van video-opnamen en verzorgen van statistieken van Frans de Jong, destijds organisatorisch verantwoordelijk voor Piet Zoomers/D, nog meerdere opdrachten meegekregen. Ik moest ook het hotel waarin we zouden worden gehuisvest gaan bekijken en beoordelen, en ik had een afspraak met de teammanager van thuisploeg Arona.” Het werd een aantrekkelijk tripje voor Verbeek. “De wedstrijd van Arona werd pas op zaterdagavond gespeeld, dus ik had overdag ook voldoende tijd om te genieten van het mooie weer in Los Cristianos, het stadje waar werd gespeeld.”

“Even op en neer vliegen naar Tenerife, dat kunnen we ons nu toch niet meer voorstellen?”

Het relaxte leven op Tenerife was kennelijk ook van invloed op de organisatie. “In Nederland zijn we gewend dat we ruim op tijd in de sporthal kunnen zijn en dus voldoende tijd hebben om onze apparatuur te installeren. Dat was daar duidelijk niet het geval”, weet Verbeek nog. “De sporthal ging pas laat open. Nadat ik eindelijk naar binnen mocht kon moest ik snel mijn spullen opstellen om mijn werk te kunnen doen. Om vervolgens na iets meer dan een uur weer buiten te staan omdat de thuisploeg de wedstrijd met 3-0 won. Maar we hadden hetgeen waarvoor ik naar Tenerife was gekomen. Maar even op en neer naar de Canarische eilanden voor een wedstrijd van een uur. Dat kun je je tegenwoordig toch niet meer voorstellen!”

Vierkamp wordt een driekamp

Op donderdag 4 januari vloog Piet Zoomers/D naar Tenerife. Met inmiddels de wetenschap dat het eerste duel tegen Shutova Kicevo niet zou doorgaan. De uit Macedonië afkomstige ploeg had zich op het laatste moment teruggetrokken. “Op vrijdag hadden wij dus geen wedstrijd, de thuisploeg speelde ’s avonds wel. Tegen Mladost Zagreb, de ploeg tegen wie wij op zaterdagavond speelden. De thuisploeg had die dag vrij. En op zondagmiddag om 12.00 uur stond de wedstrijd van Arona tegen ons alweer gepland. Zij hadden dus een extra rustdag gehad, terwijl wij de avond ervoor nog hadden gespeeld. Voor ons zat er dus weinig tijd tussen de wedstrijden”, herinnert Verbeek zich. “Maar alles echter conform de reglementen van de Europese volleybalbond CEV. Wanneer Dynamo het toernooi had georganiseerd zou het ongetwijfeld eenzelfde schema hebben gehanteerd.”

“Tegen alle verwachtingen in verloren we op zaterdag met 3-2 van Mladost Zagreb. Na die wedstrijd heeft het team nog lang met elkaar gepraat. We wisten op basis van de uitslagen van vrijdag en zaterdag dat we met 3-0 van Arona moesten winnen. Piet Zoomers/D won zondagmiddag de eerste set (23-25), dat gaf hoop. Maar nadat we de spannende tweede set verloren (29-27) was het klaar. We verloren het duel uiteindelijk met 3-1.”

Support

Het toernooi op Tenerife hartje winter was voor een twintigtal supporters, bestaande uit een aantal familieleden en een vast groepje fans, reden om eveneens naar de Canarische Eilanden af te reizen. Zij vertrokken al op woensdag. “De betrokkenheid van deze supporters was geweldig”, laat Verbeek weten. “Helaas was het resultaat natuurlijk niet hetgeen we voor onszelf en voor hen hadden gehoopt.”

“Voor amper 500 meter namen we toch maar de taxi terug naar ons hotel”

Het voordeel van de vroege middagwedstrijd en de subtropische locatie was natuurlijk dat er de rest van de dag nog genoten kon worden van het fraaie weer op het eiland. Arie haalt herinneringen op: “Samen met Frans de Jong en verzorger Joop Wijker belandde ik ergens op een terras. We hadden afgesproken om gezamenlijk met het team in ons hotel te eten, maar we hadden het prima naar ons zin en waren de tijd helemaal vergeten. Hoewel het terras waarop we zaten op amper 500 meter van het hotel lag, zouden we te voet nooit meer op tijd terug zijn. We hebben voor dat kleine stukje naar ons hotel toch maar een taxi genomen. Want het korte taxiritje was toch goedkoper dan het bedrag dat we met z’n drieën zouden moeten storten in de ‘boetepot’ voor het te laat komen bij het eten”, vertelt Verbeek met een glimlach.

“De trip naar Tenerife was alles bij elkaar wel een bijzondere ervaring. Voor mij helemaal!”

 

Piet Zoomers/D poseert voor het hotel op Tenerife, met zevende van rechts Arie Verbeek

Tekst: Teun Zijp

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.