Kennis maken met… Sjoerd Hoogendoorn “Ik zal doen wat ik kan om ervaring over te brengen!”

In ‘kennis maken met’, stellen we de komende weken, op woensdag en zaterdag, de spelers aan je voor. Deze week is het de beurt aan de laatste aanwinst van Draisma Dynamo. Sjoerd Hoogendoorn zal sinds 2013 weer opnieuw te bewonderen zijn in Omnisport Apeldoorn. 

Volleybalfamilie

Zoals bijna elke topsporter is ook Hoogendoorn afkomstig uit een volleybalfamilie. Zijn ouders hebben elkaar leren kennen door de sport en zijn broer speelde ook het spelletje. “Ik vond het altijd leuk om naar de wedstrijden te gaan. Mijn moeder was al gestopt, maar mijn vader en broer speelden nog wel. Ik kwam dus vaak op zaterdag in de sporthal. Na de zwemlessen ben ik ook gaan volleyballen”, aldus Sjoerd.

Professionele carrière

Bij destijds nog SV Dynamo Heren 1 maakte de diagonaalspeler zijn Eredivisiedebuut. In de periode dat Hoogendoorn onder contract stond bij Dynamo werd één keer het landskampioenschap, één keer de nationale supercup en twee maal de nationale beker binnengehaald. In 2013 verhuisde de linkshandige Sjoerd naar Finland, waar hij uitkwam voor VaLePa. Het seizoen begon succesvol, maar er kwam vroegtijdig een einde aan. In januari scheurde de ervaren speler zijn linker achillespees af. Tijdens zijn revalidatie tijd werd VaLePa landskampioen. Bij de start van het nieuwe seizoen, in september 2014, maakte Hoogendoorn zijn rentree in het team. In 2015 werd de overstap gemaakt naar de Italiaanse Serie A2, naar Argos Volley Sora. Met die ploeg speelde Hoogendoorn een spannende finaleserie die pas werd beslist na maar liefst vijf wedstrijden. Hij werd kampioen hetgeen promotie naar de Superlega (de Italiaanse Eredivisie) betekende. Hoogendoorn koos er echter voor om nog een jaar in de Serie A2 te blijven spelen en tekende een 1-jarig contract bij Olimpia Bergamo. Na twee seizoenen maakte hij alsnog de overstap naar de Superlega en ging spelen voor Sir Safety Conad Perugia. Nu, twee seizoenen later, verhuist hij terug naar zijn geboorteland.

Sjoerd Hoogendoorn wint met Draisma Dynamo de nationale beker op 10 april 2011 (Foto: Fred Fiets)

SV Dynamo

In het eerste professionele volleybaljaar van Hoogendoorn (seizoen 2009/2010) werden er direct prijzen gewonnen. De 29-jarige vertelt over zijn periode bij Dynamo: “Het was een hele leuke periode. Het eerste jaar dat ik bij Dynamo speelde hadden we drie diagonalen (naast Hoogendoorn ook Mathijs Mast en Bas Swinkels – red.). Het tweede seizoen kreeg ik de kans van Redbad Strikwerda (destijds ook al coach) om eerste diagonaal te worden. Daarnaast was en is Dynamo een hele warme club. Inmiddels zijn we zeven jaar verder, maar ik ken nog zoveel mensen van toen. Ik heb ook begrepen dat er nog een hele supporters groep zit. Super leuk.”  

Terug bij Dynamo

Sjoerd Hoogendoorn keert terug op het oude nest, maar waarom precies? Hij legt het uit: “Zeven jaar geleden heb ik, voordat ik naar het buitenland ging, mijn ‘bachelor’ gehaald. Mijn ‘master’ moest ik later nog halen. Ik dacht dat er tien jaar tussen ‘bachelor’ en ‘master mocht’ zitten, maar ik ben destijds blijkbaar niet goed ingelicht. Deze zomer kwam ik erachter dat het maar vijf jaar mag zijn. Ik zal komend jaar dus een aantal vakken moeten inhalen, maar dat gaat wel lukken. De commissie is heel aardig voor mij geweest om samen met mij een plan uit te stippelen. Dat wordt echter lastig om in het buitenland te doen, vandaar dat ik ben teruggekomen bij Draisma Dynamo. Daarnaast heb ik inmiddels een zoon en een dochter. Mijn dochter gaat na de vakantie naar school waardoor mijn kinderen niet mee zouden kunnen naar het buitenland. En om 6 á 7 jaar te missen van hun opgroeien… Dat vind ik het niet waard.”

Eén seizoen bij Dynamo

Hoogendoorn heeft voor één seizoen een contract bij Draisma Dynamo getekend. “Conform mijn huidige planning zal dit aan het einde van het seizoen ook niet worden verlengd”, laat hij weten. “Ik ga dan volledig mijn co-schappen in. Dat is fulltime en dus niet te combineren met topsport. Na het seizoen ga ik in IJsselstein volleyballen. Een groep vrienden van mij speelt daar in het eerste herenteam. Dat is in de Tweede Divisie met één of twee trainingen per week, dus prima te combineren. Mits het met mijn studie allemaal goed gaat natuurlijk”, aldus de in Nieuwegein wonende volleyballer.

Ervaring overbrengen

De Oranje-international heeft inmiddels een rugzak vol ervaring. Dat hij de inhoud daarvan wil overbrengen op de jongere talenten van Draisma Dynamo, daarover laat hij geen twijfel bestaan. “Ik wil en zal doen wat ik kan. Ik ga iemand niet vertellen wat hij moet doen, ik geef liever het goede voorbeeld en zal af en toe zeggen wat ik ervan vind. Ik hoop op die manier mijn steentje te kunnen bijdragen.”

“Ik zal doen wat ik kan om mijn ervaring over te brengen!” – Sjoerd Hoogendoorn

Tekst: Quinty Wolters

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.