Kennis maken met… Frits van Gestel “Ik heb er zin in!”

In ‘kennis maken met’, stellen we de komende weken, op woensdag en zaterdag, de spelers aan je voor. Deze week stellen we Frits van Gestel aan je voor. Frits is geen onbekende bij Draisma Dynamo. Na een tussenstop bij Lycurgus zal hij opnieuw uitkomen in het geel.

Maatschappelijk

In 2010 begon Van Gestel aan zijn opleiding Bouwkunde. In 2018 mocht hij zijn Bachelor of Science halen en begon hij met een baan als vergunningverlener bij de Gemeente Groningen. “Die combinatie beviel eigenlijk wel hartstikke goed”, vertelt Van Gestel. “Dezelfde constructie heb ik nu ook bij Draisma Dynamo. Ik ga 20 uur per week werken bij de Gemeente Nijmegen en daarnaast volleyballen.”

Keuze voor volleybal

Hoewel Van Gestel aardig wat volleyballende familieleden heeft, heeft dat niet de keuze voor het volleybal beïnvloed. “Mijn ouders vonden het belangrijk dat ik een teamsport ging doen. Ik ben begonnen met voetbal en volleybal. Dat heb ik een aantal jaar gecombineerd met een groep van vier jongens. We speelden alle vier in hetzelfde voetbal- en volleybalteam. We hebben destijds besloten met z’n allen te blijven volleyballen. Daarin waren we iets fanatieker dan in voetbal.”

Van Tilburg naar de Eredivisie

Na een aantal regionale trainingen op de zondag mocht Van Gestel in Tilburg ook meetrainen bij teams op een hoger niveau. “Ik ben vervolgens van Tilburg naar Doetinchem gegaan. Daar heb ik een jaar bij Orion gespeeld. Vervolgens twee jaar in Zwolle bij Landstede. Daarna één jaar bij Draisma Dynamo en de afgelopen 3 jaar in Groningen. En nu ben ik weer terug in Apeldoorn.” aldus Van Gestel

SAMEN.Lycurgus

“Een ontzettend leuke tijd!” zegt de Brabander op de vraag hoe hij zijn tijd bij Lycurgus heeft ervaren. “De planning was om één jaar in Groningen te spelen, maar dat werden er uiteindelijk toch drie. Het was in eerste instantie de bedoeling om daar mijn studie af te maken en dan naar het buitenland te gaan om te volleyballen. Maar dat jaar beviel me eigenlijk ontzettend goed en had ik niet echt de kans om naar het buitenland te gaan, dus wilde ik nog een jaar blijven. In mijn tweede jaar ben ik ook gaan werken en ook dat vond ik hartstikke leuk. Groningen is echt super leuk! Je hebt er alles, er zijn super leuke mensen daar, het is een hele mooie stad en ze hebben een fantastisch volleybalprogramma. Een groot nadeel was wel de afstand met thuis. Ik wilde toch eigenlijk wel weer iets meer richting het zuiden van het land, dus vandaar dat ik weer terug naar Dynamo ben gegaan.”

Draisma Dynamo

Frits van Gestel onder toeziend oog van assistent trainer Renzo Verschuren tijdens de training op 14 augustus 2020 in het Omnisport. (Foto: Quinty Wolters)

Voor zijn avontuur in het noorden van het land, speelde van Gestel al een seizoen in Omnisport. Hij vertelt het naar zijn zin te hebben gehad en nog wat leuke dingen te herinneren aan de club. “Het was een super leuk seizoen! Draisma Dynamo herinner ik me als een échte volleybalclub. We gingen af en toe bij de wedstrijden van Heren 2 of Dames 1 kijken, en zij op hun beurt kwamen ons supporten. En ik denk bijvoorbeeld ook aan de mensen die na de wedstrijden altijd nog in het Dynamo Café bleven hangen. Daarnaast zijn er spelers van destijds die nu assistent-trainer (Renzo) en teammanager (Michiel) zijn geworden. De selectie bestaat uit een groep leuke jongens, en ik denk dat we een goede staf hebben. En ze bieden een mooi topsportprogramma.”

Dat trainer/coach Redbad Strikwerda een rol heeft gespeeld in de keuze voor Dynamo, dat is zeker, legt hij uit. “Ik heb in het verleden al een aantal jaren onder Redbad getraind. Hij is nog steeds heel ambitieus en wil ook nog steeds voor de prijzen gaan. Hij is natuurlijk ook een goede trainer.”

Lycurgus vs Dynamo

De 27-jarige verwacht dat de selecties van Amysoft Lycurgus en Draisma Dynamo aan elkaar gewaagd zijn komend seizoen. “Ik denk dat het weer heel gelijkwaardig zal zijn, net als de afgelopen jaren. Bij Lycurgus is het altijd spannend hoe de buitenlanders zijn, maar ik verwacht dat die ook een behoorlijk niveau zullen hebben. Bij Draisma Dynamo hebben we ook een ontzettend brede selectie, dus ik verwacht dat het ontzettend spannend gaat worden komend seizoen. Ik vind het wel heel lastig om te zeggen hoe wij ten opzichte van Lycurgus staan. Hun team is veel veranderd. Er zijn jongens weggegaan maar uiteraard ook weer spelers bij gekomen. Auke van de Kamp is een ontzettend goede aanvulling voor de ploeg, en ik ben ook benieuwd naar hun spelverdeler en diagonaal. Ik hoop natuurlijk dat wij uiteindelijk net iets beter zijn dan Lycurgus. Maar hoe dan ook: ik heb heel veel zin in komend seizoen!”, verklaart de uit Middelbeers afkomstige volleyballer lachend.

“Ik hoop natuurlijk dat wij uiteindelijk net iets beter zijn dan Lycurgus!” – Frits van Gestel

Landskampioen worden

Zelf werd Van Gestel al landskampioen met (destijds nog) Landstede Volleybal en Abiant Lycurgus. Dat Draisma Dynamo sinds 2010 geen kampioen meer werd is een feit. “Ik heb het gevoel dat als we dit seizoen kampioen worden, dat het één groot gekkenhuis gaat worden in Apeldoorn. Het winnen van de landstitel, dat is vooral mijn doelstelling”, vertelt Van Gestel.

Ambitie voor het buitenland en Nederlands Team

Over het antwoord op de vraag of Van Gestel nog ambitie heeft om naar het buitenland te gaan, hoeft hij niet lang na te denken. Als we hem vragen naar ambitie voor het Nederlands Team, dan moet hij even goed nadenken. “De ambitie die ik had om naar het buitenland te gaan, die is weg. Ik vind het volleybal heel leuk om te doen, ik ben ook ambitieus en speel graag om de prijzen. Daaraan wil ik ook echt tijd besteden, maar dat hoeft van mij niet meer in het buitenland. Of ik ambities heb voor het Nederlands Team? Dat vind ik een lastige vraag! Ik vind het meetrainen bij Oranje hartstikke leuk en die ambitie heb ik ook nog steeds wel. Maar het wordt wel steeds lastiger omdat ik ook ouder wordt, dan gaan er ook andere dingen meetellen. Zoals mijn maatschappelijke carrière. Ik probeer het zo te organiseren dat mijn werk in combinatie met het Nederlands Team mogelijk is. De ambitie om in de Oranjeselectie te komen heb ik ook nog wel, maar ik snap het uiteraard ook wanneer ze jonge(re) spelers selecteren. Die hebben nog wel de ambitie om naar het buitenland te gaan. Maar stel ik zou geselecteerd worden voor het Nederlands Team, dan zal ik zeker kijken wat er mogelijk is!”, sluit van Gestel af.

Tekst: Quinty Wolters

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.