Draisma Dynamo gaat Champions League-uitdaging aan

Deelname aan Europese bekertoernooien heeft voor het bestuur van de Stichting Topvolleybal Dynamo zelfs in onzekere coronatijden eigenlijk geen moment ter discussie gestaan. Dat Draisma Dynamo’s koppositie in de in maart afgebroken kampioenspoule nu zelfs recht geeft op inschrijving voor Europa’s sterkste clubcompetitie schrikt de beleidsbepalers niet af. “Als je de kans krijgt om Champions League te spelen, dan moet je het doen.”

“Puur uit sportief oogpunt is het een geweldige kans en past het in de ontwikkeling die we als Draisma Dynamo aan het maken zijn. Hoewel dit jaar door de coronacrisis alles iets minder normaal is dan normaal, hebben we gezamenlijk besloten de uitdaging aan te gaan. Daar hebben we niet lang over na hoeven denken”, juicht stichtingsvoorzitter Peter de Vries het toe om voor het eerst sinds het seizoen 2008-2009 weer Champions League-volleybal in Apeldoorn te kunnen zien.

Fotografie: Wout van Zoeren

“Behalve voor de Stichting Topvolleybal Dynamo, de spelers en de staf van Draisma Dynamo, de Businessclub Dynamo, de vereniging en al onze vrijwilligers is Champions League ook voor de stad Apeldoorn iets unieks om mee te mogen maken. Als heel Apeldoorn erachter gaat staan, kan dit veel moois opleveren. Wij kunnen dit niet alleen. We kunnen alle hulp die we krijgen goed gebruiken. Wat het voor ons extra mooi maakt is dat onze hoofdsponsor Draisma zich voor het tiende jaar aan ons heeft verbonden. Heel belangrijk om te laten zien dat we willen doorbouwen”, noemt De Vries het een uitdaging om met Draisma Dynamo op het hoogst denkbare niveau goed voor de dag te komen.

Wat Draisma Dynamo op weg naar het hoofdtoernooi exact te wachten staat, weet De Vries nog niet. “In verband met corona is ons nog heel veel onduidelijk. Zo is nog niet bekend of de wedstrijden mét of zónder publiek afgewerkt mogen worden. Het enige wat wél duidelijk was, was dat we ons konden inschrijven en dat op 21 augustus in Luxemburg de loting is. We zijn dan wel geen kampioen geworden, maar omdat wij bovenaan stonden toen de competitie werd afgebroken kregen wij de kans om ons namens Nederland aan te melden.”

Voor wat er organisatorisch op de Stichting Topvolleybal Dynamo afkomt, deinzen de voorzitter en zijn medebestuursleden niet terug. “Dynamo heeft in het verleden bewezen een club te zijn die Europacupwedstrijden heel goed kan organiseren. De draaiboeken liggen klaar. We prijzen ons gelukkig dat we een brede vereniging achter ons hebben staan. Ook de Nevobo heeft al laten weten dat ze de Nederlandse clubs die Europees spelen meehelpt met het afdekken van de risico’s. Daarnaast hebben de businessclub en een aantal sponsoren al toegezegd ons te willen helpen. Binnenkort gaan we ook met de Gemeente Apeldoorn in gesprek.”

De Vries duidt erop dat Champions League-volleybal op meer dan alleen sportief terrein kan zorgen voor Apeldoorn Promotie. Op zowel sociaal-maatschappelijk- als commercieel vlak ziet de voorzitter van de Stichting Topvolleybal Dynamo eveneens volop mogelijkheden om de hoofdstad van Veluwe op de kaart te zetten. “Maar alles valt of staat bij wat de komende maanden wél en niét mag. We zouden graag ons gezicht willen laten zien op scholen en misschien wel bij zorginstellingen. De vraag is alleen in hoeverre dat kan. We moeten het afwachten. Als het in de eerste twee rondes niet kan, dan misschien in de derde ronde. Juist in deze tijden moet je flexibel en dynamisch zijn. Dat maakt de uitdaging misschien wel nóg uitdagender voor ons.”

Het spelen van topwedstrijden komt de ontwikkeling van het team hoe dan ook ten goede, weet Peter de Vries. “Wie wil doorgroeien zoals wij dat willen, moet steeds stappen naar voren zetten. Na de CEV Cup betekent de Champions League een volgende stap. Het is nu kijken hoe ver we komen. Ik ga er vanuit dat we hoe dan ook vier of vijf rondes Europa Cup gaan spelen. Om uiteindelijk de poulefase van de Champions League te halen, moeten we drie voorrondes overleven. We zullen in dat geval sterke tegenstanders uit sterke competities moeten verslaan. Bij verlies gaan we naar de CEV Cup. Gemakkelijk wordt dat dus allerminst. Maar niets is onmogelijk, zegt onze trainer Redbad Strikwerda altijd. Elke wedstrijd begint bij de stand 0-0…”

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.