In een tijd waarin er, als gevolg van de coronapandemie, helaas nauwelijks of geen actueel sportnieuws te melden valt, blikken we met oud-betrokkenen terug op memorabele momenten uit de geschiedenis van Dynamo Heren-1. Met hen kijken we terug naar bijzondere wedstrijden en/of behaalde titels.
Spelers scoren de punten, coaches bepalen wie er spelen en welke tactiek er wordt gehanteerd. Trainers zorgen ervoor dat de spelers beter worden, en verzorgers en fysiotherapeuten zorgen dat de spelers snel kunnen herstellen na trainingen, wedstrijden en/of blessures. Bestuurders zorgen ervoor dat de juiste mensen op de juiste functie terechtkomen en zorgen voor de benodigde financiën. Maar in dit rijtje vergeten we nog één bepaald niet onbelangrijke functie, die van de teammanager. De (ver)bindende persoon die ervoor zorgt dat de verschillende onderdelen samen een eenheid vormen en alle neuzen dezelfde kant op staan.
Tussen 1996 en 2009 beschikte Dynamo in Frans de Jong over de perfecte manager. Een jaar of tien geleden geëmigreerd naar Bonaire, maar vanaf dit Antilliaanse eiland nog altijd betrokken bij het eerste herenteam van Dynamo. Met Frans kijken we terug op dertien seizoenen topvolleybal bij Piet Zoomers/D.
Entree bij Dynamo
Hoe ben je destijds bij Dynamo terechtgekomen? “Mijn voorgangers waren Roel Vennik en Adri Rademaker. Toen zij er in 1996 mee ophielden hebben Reinier van Dijk en Paul van Sliedrecht mij benaderd en gevraagd of ik openstond voor de functie als teammanager van het eerste herenteam van Dynamo”, vertelt De Jong. “Ik kende beide heren via tennisclub ‘De Manege’, daar organiseerde ik A-tennistoernooien en was dus bekend met topsport(ers) op hoog niveau.”
“Ik was nog onbekend met volleybal, kende slechts de beelden van het gouden nationale volleybalteam”
“Er werd er een vervolggesprek gearrangeerd met niet alleen stichtingsvoorzitter Reinier van Dijk, maar ook met trainer/coach Toon Gerbrands, Adri de Wilde en Jan Willem Muller. Tijdens dat gesprek vertelden ze mij wat de functie van manager allemaal inhield en informeerden mij ook over de mindere kanten die aan die functie kleefden. Ik was onbekend met volleybal, kende slechts de beelden van het Gouden Oranje dat die zomer in Atlanta had gewonnen tijdens de Olympische Spelen”, aldus De Jong. “Destijds was ik eigenaar van een internetbedrijf en kon mijn werktijden daarom flexibel indelen. Het was dus te combineren. De rol van teammanager vond ik een uitdaging en ik heb ‘ja’ gezegd.”
Succesvol
Jouw eerste seizoen als teammanager werd door Piet Zoomers/D ‘meteen’ afgesloten met de landstitel. Het was overigens het vijfde achtereenvolgende kampioenschap van Nederland. Kun jij je jouw eerste landskampioenschap van Piet Zoomers/D plus bijbehorend kampioensfeest nog herinneren? “Daarover kan ik kort zijn”, zegt De Jong. “Het was party-time ten top, een heel bijzondere ervaring. Maar helaas heb ik er ‘vage’ herinneringen aan.”
Hoewel hij zich uiteraard niet actief bezighield met het ‘volleybalspelletje’ zelf, werd teammanager De Jong in zijn periode bij Piet Zoomers/D wel zes keer landskampioen, won vier keer de nationale beker en werd vijf keer de nationale supercup gewonnen. “Maar waaraan ik uiteraard de meeste herinneringen heb is het finaleweekend van de Europese Top Teams Cup”, laat De Jong vanaf Bonaire weten. “Het kostte wel enige overtuigingskracht bij de Europese Volleybalbond CEV, maar we kregen de Final Four toegewezen. Ik mocht als organisator samen de diverse bestuursleden en een super zaalteam het evenement, dat in de Mheenhal werd gespeeld, van de grond tillen. Behalve Piet Zoomers/D stond ook het Nederlandse VC Omniworld in de Final Four, samen met twee teams uit Oekraïne.”
“Het kostte wel wat overtuigingskracht bij de CEV om de Final Four in Apeldoorn te mogen organiseren”
In de ene halve finale won Lokomotiv Kharkov van VC Omniworld, terwijl Piet Zoomers/D in de andere halve finale Azot Cherkasy met 3-0 opzij zette. De finale werd een spektakel. “In de finale waren wij de underdog”, weet De Jong nog. “Maar mede doordat wij het evenement mochten organiseren, dat onze hoofdsponsor ons fantastisch ondersteunde, en dankzij het uitzinnige publiek (onder aanvoering van Piet Zoomers in eigen persoon), slaagden wij er als underdog in de felbegeerde titel met bijbehorende beker binnen te slepen.”
Meer dan teammanager
Aanvankelijk werd hij naar Dynamo gehaald als teammanager van het eerste herenteam, maar bestuur stelde De Jong niet veel later aan als algemeen directeur bij de stichting topvolleybal Dynamo.
Door de jaren heen werd Frans de Jong ook een bekend gezicht bij diverse andere volleybalorganisaties. Hij werd voorzitter van de Vereniging Top Volleybal, de vereniging waarvan alle eredivisieteams, zowel dames als heren, lid waren. De VTV vertegenwoordigde de clubs en behartigde hun belangen bij de Nevobo. “Tevens was ik lid van het Top League Bureau van de Nevobo. Daarmee had ik een belangrijke vinger in de pap wanneer er beslissingen werden genomen inzake de competitie en regelgeving.”
Ook internationaal ‘brak’ De Jong ‘door’. “Ik was namens de Europese clubs een paar keer als waarnemer aanwezig in Luxemburg bij lotingen voor de diverse Europese toernooien.”
Met zijn kennis en contacten met betrekking tot het internet en zijn toenemende liefde voor de volleybalsport, startte de Jong in zijn Dynamo-periode met de Volleybalkrant.nl. Hij was hiervan destijds eigenaar en eindredacteur. Tot op de dag van vandaag is deze website nog altijd een uiterst succesvol medium om op de hoogte te blijven van het uitgebreide volleybalnieuws.
Bij zijn afscheid werd de Jong door de Nevobo onderscheiden met de gouden bondsspeld, vanwege zijn verdiensten voor het nationale volleybal.
Omnisportcentrum
“In de laatste jaren van mijn periode bij Dynamo was ik ook frequent betrokken bij de bouw van Omnisport, vooral waar het ging om de inrichting van de Topsporthal.” De Jong herinnert het zich nog goed. “Ik zal je een voorbeeld geven. De gemeente Apeldoorn had in het bestek een type vloer en verlichting opgenomen welke helemaal niet geschikt waren voor (internationaal) topvolleybal. Deze voldeden niet aan de eisen die werden gesteld aan deelnamen aan Europese competities. Het kostte veel zweetdruppeltjes en we moesten de hulp van deskundigen inschakelen, maar uiteindelijk is de gemeente (terecht) gezwicht voor onze argumenten en bezwaren.”
Ben je nog wel eens terug geweest in Omnisport? “Nee, ik ben in de afgelopen jaren slechts twee keer terug in Apeldoorn geweest. Die bezoeken waren slechts kort zodat ik niet in de gelegenheid was om Omnisport te bezoeken.”
Herinneringen
In 2009 heb je na dertien seizoenen Piet Zoomers/D vaarwel gezegd. Sterker nog, je hebt Nederland vaarwel gezegd en bent geëmigreerd naar Bonaire. Volg je de club en de wedstrijden nog een beetje? “Zeker weten. Ik volg de wedstrijden nog steeds via internet. Ik kan de wedstrijden hier op Bonaire prima volgen!” En zijn er bij het huidige Draisma Dynamo nog mensen actief die er ook al waren in jouw periode bij de club? De Jong antwoordt bevestigend. “Redbad Strikwerda was toen ik vertrok ook trainer/coach, Jeroen Rauwerdink was in 2009 net vertrokken maar is nu weer terug bij de club. Arie Verbeek verzorgde destijds de statistieken en nam de taak als teammanager van mij over na mijn vertrek, en Michiel van Dorsten kwam in mijn laatste jaar nieuw bij de club. Met Redbad, Jeroen en Arie heb ik nog regelmatig contact.”
“Ik heb nog regelmatig contact met Redbad, Jeroen en Arie”
Heb je in jullie huis op Bonaire ook nog iets dat je herinnert aan je periode bij Piet Zoomers/D? Hangt er bijvoorbeeld iets aan de muur of staat er iets op de schoorsteenmantel (als je die überhaupt hebt)? “Nee, er hangt of staat niet iets. Bij mijn afscheid in Apeldoorn kreeg ik wel een fraai shirt met het nummer 13 erop. Dertien prachtige jaren die ik met de club heb mogen beleven. Heimwee is mij onbekend, maar de spanning van de wedstrijden in Omnisport en van Europese trips mis ik wel.”
Frans de Jong was als manager en algemeen directeur betrokken bij 74 Europacupwedstrijden waarvan de helft in Apeldoorn plaatsvond. Tweemaal werd onder zijn leiding een Europees kwalificatietoernooi in Apeldoorn georganiseerd, en hij was verantwoordelijk voor de organisatie van de ‘Final Four’ van de Top Teams Cup in 2003.
Dierbaar
Wat is voor jou het meest dierbaar van jouw jaren bij Piet Zoomers/D? “Dat zijn toch de persoonlijke contacten”, vertelt De Jong. “Mensen als Saakje Boermans en Dirk Zegel, de mannen van het zaalteam onder leiding van Teun Zijp, en de bestuursleden Reinier van Dijk en Jan Willem Muller waarmee ik bijzonder prettig heb samengewerkt. En bovenal heb ik zeer dierbare herinneringen aan Piet Zoomers!”
Tekst: Teun Zijp