Draisma Dynamo laat Supercup uit handen glippen

Draisma Dynamo is zondagmiddag één klap verwijderd gebleven van de Supercup. De Apeldoornse bekerhouders slaagden er in de vierde set niet in hun enige matchpoint te verzilveren en moesten mede door die misser genoegen nemen met een verliezersmedaille.
Draisma Dynamo

Draisma Dynamo had de cup in de vierde set voor het grijpen. Een 2-1 voorsprong in sets en een 24-23 voorsprong volstonden nochtans niet om Landskampioen Active Living Orion definitief door de knieën te dwingen. De Doetinchemmers werkten het matchpunt weg en knokten zich vanuit schijnbaar geslagen positie langszij. In de beslissende vijfde set trok het Achtershoekse ensemble aan het langste eind en eigende zich de eerste prijs van het nieuwe volleybaljaar toe. Setstanden: 23-25, 25-18, 23-25, 26-24, 15-13

Mats Kruiswijk kon kort na de prijsuitreiking slechts met mate genieten van de zilveren medaille die hij als beloning voor zijn inspanningen had omgehangen gekregen. “Er is maar één kleur die ertoe doet”, sprak Draisma Dynamo’s nieuwe libero duidelijke taal zonder veel te zeggen. Uiteraard was hij teleurgesteld over het resultaat. Al besefte de routinier tegelijkertijd dat de competitie in de eredivisie nog moet beginnen en er meer dan voldoende te winnen valt voor Draisma Dynamo. “Ons doel is om aan het einde van het seizoen die beker omhoog te houden.”
Draisma Dynamo

“Serverend/passend kan er duidelijk meer uitgehaald worden. Natuurlijk ga je het veld in om te winnen, maar toch is de aanloop anders dan naar een bekerfinale of een play-off finale. Het was close. We hadden het zelf in de hand. Op een aantal momenten hadden we ook de controle. We misten zelf ook wat balletjes op belangrijke momenten. Het was de eerste wedstrijd in het seizoen die ertoe doet. Het is nog zoeken naar hoe we als team gaan spelen. Het is gewoon aftasten. Dat heb je aan het begin van elk seizoen”, twijfelt Kruiswijk er niet aan dat alle stukjes van de puzzel in de loop van het seizoen op de juiste plaats gaan vallen voor Draisma Dynamo.
Draisma Dynamo

Wat geldt voor de fineafstemming binnen het team, is ook op hemzelf van toepassing. In zijn nieuwe rol als libero moet Kruiswijk de komende weken en maanden verder groeien. “Ik ben eind vorig seizoen gevraagd voor deze rol. Ik hoop dat ik hierin belangrijk kan zijn voor het team. Ik vind het alleen jammer dat ik als libero aan het net geen bijdrage meer kan leveren.”

Redbad Strikwerda was na afloop kort in zijn analyse. De verliezende coach keek er niet van op dat dat zijn team zes dagen voor de competitiestart nog niet op de toppen van zijn kunnen speelt. “Als dat zo was, dan kunnen we beter stoppen met trainen. Wat je vanmiddag hebt gezien, is dat we niet goed genoeg zijn. Op zo’n matchpunt kun je wel wat doen. Dat zijn wel kansen natuurlijk. Maar die service wordt bij de verkeerde man neergelegd. Sowieso is ons serve-niveau in het geheel onvoldoende. We komen te weinig in series van punten. Maar dat het onvoldoende is op de onderdelen serve en verdediging, wisten we anderhalve maand geleden ook al.”

Het ontbreken van nieuweling Sjors Tijhuis, die voorafgaand aan het Supercup-duel in Doetinchem een enkelblessure opliep, en de aan de knie geopereerde Bram Langevoort kan volgens Strikwerda de komende periode moeiteloos intern worden opgevangen. “We hebben genoeg spelers.”

Tekst: Rob Kruitbosch
Foto’s: Wout van Zoeren www.wozopro.nl

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.