Draisma Dynamo geeft winstkansen zelf uit handen


De heenwedstrijd in de eerste kwalificatieronde voor de Champions League is voor Draisma Dynamo uitgelopen op een lichte deceptie. Tien dagen na het winnen van de nationale Supercup ging Ford Levoranta Sastamala woensdagavondin de Draisma Dynamo Arena met de overwinning aan de haal. Hoewel de 2-3 nederlaag de uitgangspositie er voor de return niet beter op maakt, geeft de kampioen van Nederland zich in Finland zeker niet bij voorbaat geslagen. 
 

Voor de ogen van Apeldoorns burgemeester Ton Heerts en sportwethouder Nathan Stukker heeft de equipe van coach Redbad Strikwerda de kansen om te winnen zeker wel gehad. Ze liet deze op de beslissende momenten echter onbenut. Met een 2-1 voorsprong in sets had Draisma Dynamo de zege tegen ‘VaLePa’, zoals de sterkste ploeg van Finland in eigen land bekend staat, zelfs binnen handbereik. Voor het niet verzilveren van twee matchpoints kreeg het in een zenuwslopende vijfde set de rekening gepresenteerd. Setstanden: 25-16, 21-25, 25-19, 28-30, 19-21.
 
Na de overtuigend gewonnen eerste set verzuimde Draisma Dynamo door te drukken, vond Jeffrey Klok achteraf. “Die eerste set wonnen we ruim. Toen hadden we ze in de tang moeten nemen en gas moeten geven. Het was redelijk aan elkaar gewaagd. We lieten het in die vierde en vijfde set liggen op onze side-out. Toch hadden we de kwaliteiten en de vorm om ze te verslaan. Dat moeten we meenemen naar Finland”, dicht de libero Draisma Dynamo zeker kansen toe in de return in Sastamala.
 
De libero schat de sterkste club van de Finse Mestaruusliiga wel beduidend sterker in dan een doorsnee eredivisieclub. “Zij zitten zeker op het niveau van een Lycurgus. Zelfs Orion komt niet bij ze in de buurt. Ik vond de spelverdeler erg goed. Iemand met erg vlugge handjes. Serverend hadden we ze wel redelijk onder controle.” 
 
Klok baalt uiteraard van de nederlaag, maar uit elke wedstrijd trekt hij weer lering. “Het is niet zo nu we de Supercup hebben gewonnen dat we er zijn. We kijken nu eerst naar de wedstrijd tegen Sliedrecht in de competitie. Die is net zo belangrijk als die wedstrijd in Finland. De eerstvolgende wedstrijd is altijd de belangrijkste.”
 
Met een vacante liberopositie in het Nederlands team na het aangekondigde afscheid van Just Dronkers is de ambitieuze Klok er veel aan gelegen om zich dit seizoen extra in de kijker te spelen. “Het Nederlands team was sowieso al een doel. Ik heb al eens mogen meetrainen. Al denk ik dat de bondscoach in eerste instantie zal teruggrijpen op Gijs Jorna. Die heeft al eerder libero gespeeld. Maar juist dit soort wedstrijden in de Europa Cup geeft me wel weer een extra kans om mezelf te laten zien. Het drijft mezelf om nóg verder te gaan voor verbetering.”


Fotografie: Wout van Zoeren
Tekst: Rob Kruitbosch 

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.