Draisma Dynamo D1 heeft komend seizoen ook de libero positie dubbel bezet

image0.jpeg

De reguliere competitie kende een ware ontknoping en een geweldig resultaat. Door de winst in het Finaleweekend plaatsten de dames (D1) van Draisma Dynamo zich in hun eerste Eredivisiejaar voor de play-offs. Na een volleybalvrij weekend, vanwege het EK-kwalificatietoernooi van Jong Oranje, speelt de Apeldoornse ploeg donderdagavond om 20.00 uur haar eerste wedstrijd in de kwartfinales om het landskampioenschap. Geen eenvoudige opgave voor de thuisploeg, want Sliedrecht Sport is de tegenstander. 

 

In dit ‘vrije’ weekend richtte de nieuwe staf zich al op het nieuwe seizoen. In een ‘knots(te)gekke’ transfermarkt moet er snel gehandeld worden. Speelsters, ook van Dynamo, krijgen nu eenmaal meerdere aanbiedingen van andere clubs en hebben keuze. Toch valt er nu weer nieuws te melden uit Apeldoorn. Janne Koops (16 jaar) blijft bij Draisma Dynamo, maar switcht naar de libero positie. Voor dezelfde positie komt de 25-jarige Marscha Sinnema over van US. Vertrekken uit Apeldoorn doet middenspeelster Heleen van der Heijden (22 jaar). Met het aanblijven, de komst en het vertrek telt de nieuwe selectie van Draisma Dynamo D1 nu al 12 namen en er is nog ruimte voor één en maximaal twee speelsters.

 

Marscha Sinnema (25 jaar) verruilt US Amsterdam voor een avontuur bij Draisma Dynamo D1. De impact van haar keuze is immens, want naast het opzeggen van haar baan verhuist ze naar het midden van het land. Na haar universitaire opleiding tot arts werkt ze nu nog op de spoedeisende hulp van een klein ziekenhuis in Den Helder. Deze baan geeft ze op voor het avontuur, maar zorgt ook voor nieuwe kansen. “Voor mijn cv is het goed om voor meerdere ziekenhuizen te werken, brede ervaring op te doen. Het is ook onze cultuur om na één of maximaal twee jaar te veranderen van baan“, licht Marschatoe. In Apeldoorn wacht haar een nieuwe uitdaging: spelen van Eredivisie op de positie van libero. “Ik houd van uitdagingen en wil graag het maximale uit mezelf halen, ook op volleybalgebied.” Voor haar studie vertrok ze vijf jaar geleden uit haar ouderlijk huis in Hoevelaken om zich in Amsterdam te vestigen. In dezelfde tijd verruilde ze de passer/loper plek om als libero verder te gaan. Geen onverstandige keuze, want het is de plek waar lengte niet van invloed is. Over de keuze voor Dynamo (en niet voor een ander team op het hoogste niveau) is ze duidelijk: “Het contact met beide trainers en teammanager was laagdrempelig. Telefoonnummers van speelsters kreeg ik om ze te vragen naar hun ervaringen. Ze waren positief over de cultuur: ambitieus en realistisch. Het gevoel is goed, heb er nu al zin in”, onderschrijft Marscha haar besluit. Ook Arjen Schimmel (met ingang van het nieuwe seizoen de trainer, red.) is blij met haar komst: “Marscha brengt veel (levens)ervaring mee. Ze is een echte teamspeelster en haar gedrevenheid is uniek. Ze geeft zoveel op voor de kans om op het hoogste niveau te spelen.”  

 

Janne Koops (16 jaar) blijft in Apeldoorn, maar kiest voor een andere positie in het veld. Ze verruilt het aanvallen aan het net voor het achterveld en wordt libero. Het veelzijdige Brabantse volleybaltalent maakte afgelopen zomer de overstap naar Draisma Dynamo en debuteerde als 15-jarige in de Eredivisie. Naast passen, verdedigen en aanvallen is ze ook vaardig in het spelverdelen. “De keuze voor een nieuwe positie bleek niet eenvoudig, want bij Jeugd Oranje is ze spelverdeelster en ze wil zo ver mogelijk in het volleybal zien te komen. Voor nu zie ik veel potentie als libero. Hoe snel en in welke richting ze zich ontwikkelt, durf ik niet te zeggen”, verklaart Arjen Schimmel (nieuwe trainer, red.) de transitie. Ook Janne is blij met haar keuze en de ruimte die ze krijgt om zich breed (motorisch) te blijven ontwikkelen: “Bij Dynamo staat een geweldig team en krijg ik de kans om dagelijks met leeftijdsgenoten te trainen. De libero positie betekent opnieuw veel leren en kijken waar mijn grens ligt.” Ook qua school begint Janne na de zomervakantie aan een nieuwe uitdaging. Op het Rijn IJssel College in Arnhem start ze met Verpleegkunde en dat is uitstekend te combineren met volleyballen in Apeldoorn. 

image1.jpeg 

Na het bereiken van de kwartfinales is afgelopen week bekend geworden dat Heleen van der Heijden na dit seizoen vertrekt bij het eerste damesteam (D1) van Draisma Dynamo. Daarmee is zij één van de vijf speelsters (van de huidige 13-koppige selectie) die volgend seizoen niet meer in het Dynamoshirt speelt. Met een nog onbekende bestemming beraadt de 22-jarige middenspeelster na drie jaar D1 zich op haar toekomst. “Na twee coronajaren in de Topdivisie was het een geweldige ervaring om in de Eredivisie te spelen”, vertelt Heleen dankbaar. Naast volleyballen woonde ze sinds enkele maanden ook met enkele teamgenoten in ‘Villa Hannah’ en kon ze proeven aan het topsportleven. “Naast het volleyballen in Apeldoorn ga ik zeker mijn huis- en teamgenoten missen”, vult ze aan.    

image2.jpeg

Fotografie: Johnspictures en Peter Donderwinkel 

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.