Draisma Dynamo zorgt niet voor stunt in eerste kwartfinale tegen landskampioen Sliedrecht Sport

image0.jpeg

Na het bereiken van de play-offs kwam de ontlading en gepaste trots. Vervolgens twee weken met een andere focus: deelname met Jong Oranje aan het EKK én opladen voor, om deze reden, uitgestelde eerste duel in de kwartfinale tegen Sliedrecht Sport. Op donderdagavond 14 april begon DraismaDynamo gespannen en afwachtend (18-25). Vanaf de tweede set werd het pas echt een wedstrijd en beloonde Dynamo zichzelf niet meteen (23-25) maar wel in de set die daarop volgde (28-26). Na twee spannende sets was het ontbreken van servicedruk en een teveel aan eigen fouten de oorzaak van ruim verlies in set 4 (16-25). Een echte stunt zat er helaas nog niet in, maar pas na de return is bekend welk team in de halve finale staat. Deze tweede kwartfinale wedstrijd wordt op een zeer ongelukkig moment gespeeld: zaterdagmiddag 16 april om 14.30 uur, precies tijdens de halve finales van het NOJK. Alle jeugdspeelsters in de selectie van het eerste team stonden voor een enorm dilemma. Kiezen voor hun team of kiezen voor hun club (en leeftijdsgenoten). De return in Sliedrecht maken zij niet mee en daarmee kent het succesvolle seizoen een anticlimax. Dit kan en mag in de toekomst toch nooit meer gebeuren?!

 

Lange aanloop

Niet de lange wachtrijen om de Draisma Dynamo Arena in te komen, was de reden van het verlate aanvangstijd: 20.15 uur. Files vanwege het Paasweekend lieten de tweede scheidsrechter achteraan aansluiten en deden de official ‘overleggen’ (lees: besluiten) later te starten. Immers hij moest toch ook echt een half uur voorbereiding hebben. Het vertrouwen in het gezamenlijk (met Sliedrecht) reguleren van het inspelen en inslaan dus niet aanwezig. Ach … we hebben inmiddels geleerd ons niet meer te verbazen en niet meer zo druk te maken, want het lijkt niet sec te gaan om het volleybal. In ieder geval deed het de dames van Dynamo geen goed, want al snel keken ze tegen een achterstand van 5-8, 9-16 en 14-21 aan en eindigde de eerste set met 18-25. 

 

Twee spannende sets

Vanaf het eerste punt in de tweede set was Dynamo beter bij de les. De verhoogde servicedruk zorgde voor meer kansen in de rally en het scoren op eigen opslag. In een gelijk opgaande strijd (8-7, 15-16 en 21-20) waren de ‘big points’ voor het meer ervaren Sliedrecht. De teleurstelling van het nipte setverlies (23-25) duurde tot ongeveer halverwege set 3 (van 6-8 werd het 12-16). Dynamo gaf zich echter niet gewonnen en kwam, mede door zgn. afgedwongen fouten, langszij. Pas het vierde setpunt werd verzilverd (28-26). Achteraf kostte set 2 en 3 zoveel energie dat het ruime verlies in de laatste set (16-25) verklaart. 

 

Anticlimax bij return 

Zonder training tussendoor en zonder vier jeugdspeelsters reist Draisma Dynamo zaterdag aan het eind van de ochtend naar Sliedrecht voor de return in de kwartfinale. Aysha, Carlijn, Janne en Suus hebben namelijk gekozen om samen met hun leeftijdsgenoten (B- en A-jeugd) van hun club de halve finales van het NOJK te spelen. Vreemd dat beide ‘evenementen’ op hetzelfde moment plaatsvinden, is het zeker. Teleurgesteld in de volleybalbond zijn we ook en een schriftelijke vraag hierover hebben ze uiteraard al ontvangen. In haar beleid kiest de Nevobo voor het versterken van clubs (de zgn. Superclubs). Minder RTC’s, want het opleiden van talenten moet meer bij de clubs gebeuren. Zo op het eerste oog een succesvolle aanpak, maar het gaat mis wanneer er sprake is van ongelijkheid. De bond mag wel jeugdspeelsters opeisen voor de nationale jeugdselecties en in de planning van wedstrijden wordt daar rekening mee gehouden. Clubs daarentegen mogen dat niet doen voor het NOJK, althans de wedstrijden moeten gewoon volgens programma gespeeld worden. De dupe zijn in eerste instantie de meiden zelf, maar ook de clubs die alle tijd en energie steken in hun opleiding.

Zonder vrijwilligers geen Eredivisie

De Nevobo heeft op Goede Vrijdag laten weten dat we voldoen aan verhoogde licentie-eisen. Het gevolg is dat de Eredivisielicentie voor komend seizoen binnen is. Het is ons gelukt aan de commissie te laten zien dat er in Apeldoorn sprake is van meer dan voldoende professionaliteit: een uitgebreid trainingsprogramma, een visie op talentontwikkeling en een gedegen financiële basis. Samen met de sportieve prestaties in ons debuutjaar een prachtig gezamenlijk resultaat. Zonder onze club (SV Dynamo), Stichting Topvolleybal Dynamo, onze sponsoren en de vele vrijwilligers stonden we niet waar we staan. Nogmaals dank voor alle steun!    


Fotografie: Wout van Zoeren 

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.