Zegereeks beëindigd, tegenstander in finale staat nog open

Aan elke serie komt ooit een einde. Na een reeks van 34 gewonnen eredivisie- en play-off duels bracht Amysoft Lycurgus Draisma Dynamo voor het eerst sinds meer dan zeventien maanden weer eens een nederlaag in competitieverband toe. Of de 3-2 zege voor de Groningers ook volstaat om in de play-off finale andermaal als tegenstander van de winnaar van de Kampioenspoule te mogen fungeren, staat daarentegen nog open.
Terwijl Draisma Dynamo al op voorhand de zekerheid kende van een plek in de best-of-five serie om de landstitel, was de wedstrijd van zaterdagavond voor Amysoft Lycurgus er eentje van erop of eronder. Bij een 3-0 of 3-1 zege konden de noorderlingen zich op eigen kracht de finale in slaan. Bij elk ander resultaat zou titelverdediger Active Living Orion, wiens duel in Sliedrecht eerder op de dag moest worden uitgesteld, in de eindrangschikking nog langszij kunnen komen. 
Amysoft Lycurgus liet daarom vanaf de eerste opslagbeurt in de eerste set geen twijfel bestaan over de intenties. De op en top geladen landskampioen van 2016, 2017 en 2018 maakte aan alles duidelijk dat het een do or die duel betrof. Het gaat wat ver om te veronderstellen dat Draisma Dynamo maar wat deed in het Topsportcentrum van het Alfacollege. Wat het deed was in elk geval lange tijd niet goed genoeg om de gretige thuisploeg te weerstaan. Met 25-22 en 25-13 (!) gingen de eerste twee sets overduidelijk naar de opponent.
Het was de eer van de spelers van Draisma Dynamo echter te na om zich willoos te laten afslachten en met een kansloze 3-0 nederlaag terug te keren naar Apeldoorn. In het derde bedrijf zette het herstel zich in. Met Mats Kruiswijk als libero begon de pass aan Dynamo-kant beter te lopen en kwam de aanvalsmachine langzaam op gang. Door de derde en – enigszins turbulent verlopen (rood De Weijer!) – vierde set met 22-25 en 26-28 in hun voordeel te beslissen, sleepte de Strikwerda-equipe zelfs een vijfde set uit het vuur. 
Voor Amysoft Lycurgus was rechtstreekse plaatsing voor de play-off finale hiermee verkeken. Dat het in de tiebreak met 15-10 de overhand hield, betekende voor het team van Arjan Taaij niet meer dan een schrale troost. Wat hun overwinning waard zal zijn, wordt voor de Groningers pas duidelijk wanneer de uitgestelde partij Sliedrecht Sport – Active Living Orion zal zijn ingehaald. Een 3-0 of 3-1 zege brengt de Doetinchemse titelverdediger naar de finale. En niet Amysoft Lycurgus. 
Voor Draisma Dynamo was het uiteraard jammer dat het in Groningen de ongeslagen status kwijtraakte. Met het finaleticket op zak heeft de nederlaag verder geen enkele consequentie. Goed beschouwd mag Draisma Dynamo, voor het geval Amysoft Lycurgus de tegenstander wordt, in de finaleserie zelfs nog twee keer van de Groningers verliezen zonder dat het werkelijk pijn doet…
Tekst: Rob Kruitbosch 

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.