Rol als procesbegeleider geeft Jeroen Rauwerdink voldoening

Na elf tropenjaren als broodvolleyballer in den vreemde krijgt de herinrichting van zijn leven langzaam gestalte voor Jeroen Rauwerdink. Sinds zijn terugkeer op vaderlandse bodem krijgen gezin, studie en de maatschappelijke toekomst meer aandachtHet betekent echter geenszins dat de inmiddels 34-jarige inwoner van Zeist het volleyballen bij Draisma Dynamo minder intens beleeft. Zijn rol als ‘procesbegeleider’ bij de houder van de nationale volleybalbeker schenkt hem meer dan genoeg voldoening.

 

Spijt van zijn terugkeer op het oude nest heeft Rauwerdink nog geen moment gehad. Een leven zonder topvolleybal kan de liefhebber zich eerlijk gezegd ook niet voorstellen, daar vindt hij het spelletje veel te leuk voor. Hij sluit zelfs niet bij voorbaat uit er na het huidige seizoen misschien nog wel een jaar in Apeldoornse dienst aan vast te knopen. Maar de beslissing daarover schuift de student Human Resource Management voorlopig nog even voor zich uit. “Voor mezelf heb ik gezegd dat ik het van jaar tot jaar bekijk. Het belangrijkste is dat ik er plezier in blijf hebben.”

 

Het ‘echte werk’ bij wat de 337-voudig international tegenwoordig als hobby naast zijn studie doet, begint voor hem de komende weken eigenlijk pas. “Van een leven met alleen maar volleybal naar zoals het nu is, is een hele transitie. Ik heb de afgelopen maanden geprobeerd om dat op orde te krijgen. In juni begon ik met de stage voor mijn studie. Eind juli begonnen de trainingen bij Dynamo alweer. Met Redbadhad ik de afspraak gemaakt om drie keer in de week op de trainingen aanwezig te zijn. Nu die stage erop zit, kan ik er vaker bij zijn en ga ik meer uren draaien met het team.” 

 

Na alle hectiek van Italië, Turkije of Griekenland valt zijn hernieuwde kennismaking met de eredivisie Rauwerdink niet tegen. “De beleving is anders in die landen. Dat is misschien wel even omschakelen geweest. De randvoorwaarden om wedstrijden te spelen zijn zondermeer goed in Nederland. Iedere club beschikt over een fatsoenlijke hal. In Griekenland speel je niet in hallen als Omnisport of Martini Plaza. Het algemene beeld dat bestaat van de eredivisie is misschien wat negatief, maar ik zie best goede dingen. Alleen zouden we in Nederland misschien eens moeten investeren in het product zelf. Je zou eens kunnen werken aan de definitie van topsport. Op dat vlak valt denk ik nog veel te halen. Je moet uiteindelijk toe naar een eredivisie die topsport uitstraalt. Maar waar het voor ieder team natuurlijk in de eerste plaats om gaat is wat het team doet in het veld.”

 

De passer-loper constateert vol tevredenheid dat Draisma Dynamo stappen in de juiste richting onderneemt. “Ik kijk niet zozeer naar het feit dat we momenteel bovenaan staan. Belangrijker vind ik het proces waar we samen aan begonnen zijn. In die eerste twee wedstrijden tegen Orion konden we het nog niet afmaken. Tegen Lycurgus en in Sliedrecht zagen we al progressie. We krijgen Orion nu thuis. Ook in die wedstrijd zullen we het moeten laten zien. We weten wat we kunnen. Met het grote aantal wedstrijden dat we deze maand spelen ben ik wel benieuwd wat december gaat brengen. We spelen in een kort tijdsbestek zeven wedstrijden, gaan zeker niet alle sets winnen, maar we moeten wel zorgen dat we er fris en fruitig bijstaan.”

 

Om een set winnend te kunnen afsluiten wijst de meest gelauwerde kracht van Strikwerda’s elitetroepen op het belang van de juiste mindset. “Die eerste set verliezen tegen VoCASA was niet nodig geweest. Fouten maken mag en moet zelfs. Maar juist in dat soort wedstrijden moeten we meer van onszelf eisen. Met alle respect voor de kleintjes, maar in die wedstrijden moeten we gewoon de punten pakken. Daarom moeten we elke wedstrijd als een finale zien. Dat houdt in dat we ook op de trainingen een bepaalde cultuur moeten creëren. In oplossingen denken. Elkaar aanspreken op elkaars gedrag. Duidelijk met elkaar afspreken over waar we heen willen. Met als gemeenschappelijk doel: finales spelen én winnen!”

 

Draisma Dynamo

 

Om zelf na 2003, 2007 en 2008 voor een vierde keer met Draisma Dynamo landskampioen te worden moet de ploeg volgens de routinier in de aanloop naar de kampioenspoule en de aansluitende play-off-finales constanter en stabieler worden. Door in de komende weken het verblijf in zowel de CEV Cup als de nationale beker met minimaal één extra ronde te verlengen kan het team waardevolle ervaringen opdoen waar het in de eindfase van het seizoen profijt van kan trekken, oordeelt Rauwerdink.  

 

“Het is logisch dat men bij Dynamo hunkert naar een prijs. Wij moeten die stap gaan maken en kijken wat er nodig is om kampioen te worden. Het enige nadeel van topsport is dat niet alles te plannen valt. We moeten ons beste spel laten zien op de momenten dat het moet. Maar dan nog kan het altijd zo zijn dat een tegenstander gewoon beter is. Ook dát hoort erbij. Iedereen kan een keer een mindere dag hebben. Dit neemt niet weg dat we absoluut stappen aan het maken zijn.”

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.