Manenschijn zet alles op alles voor gemeenschappelijke doel

Voor Nico Manenschijn kan in zijn derde seizoen in Apeldoornse dienst de zon definitief doorbreken. Realisatie van wat hij zelf bestempelt als een gemeenschappelijk doel, ligt geheel in eigen hand van de 24-jarige Deventenaar en zijn ploegmakkers. “Als wij de lijn doortrekken van de wedstrijden tegen Groningen en Sliedrecht, kunnen we een heel hoog niveau halen”, is de als fysiotherapeut werkzame volleyballer zich bewust.

Mocht Manenschijns sterke optreden in de wedstrijd om de halve finale om de nationale beker een graadmeter vormen van wat hij in de aanstaande bekerfinale en de daaropvolgende play-offs in petto heeft, dan kunnen de supporters van Draisma Dynamo zich alvast verheugen op een mooi en succesvol voorjaar. Hoe de diagonaalspeler zich tegen Sliedrecht Sport deed gelden, belooft veel voor de beslissende fase van het seizoen.
Het laatste duel richting bekerfinale gaf weer eens een Manenschijn te zien die bij vlagen ongrijpbaar was voor de tegenstander. Veelvuldig gaf hij de Sliedrechtse blokkering het nakijken. Er was bij tijd en wijle geen houden aan. Al ontkent het ‘kanon’ dat hij frustraties van zich afsloeg. Voor dat hij in de eerste maanden van het seizoen voor zijn doen te weinig een stempel op Dynamo’s spel drukte, wijst Manenschijn in hoofdzaak ongemakken van fysieke aard als oorzaak aan.
“Op de laatste training van vorig seizoen ging ik door mijn enkel. Sindsdien ging het eigenlijk op en af met allerlei blessures. Buikspieren, lies, triceps. Ik heb van alles gehad. Opereren van de enkel had zes tot tien weken herstel gekost. Daar heb ik van afgezien. Met een nieuwe brace eromheen gaat het ook goed. Ik heb nu alleen iets last van een schouder”, constateert het lijdend voorwerp vol tevredenheid dat het lichaam steeds beter meewerkt in de aanloop naar het slot van de reguliere competitie.
Alle kwaaltjes veroordeelden Manenschijn in het eerste competitiegedeelte wel vaker tot toekijken dan hem lief was. De prima wijze waarop nieuweling Rik van Solkema zich op ‘zijn’ positie manifesteerde, leidde geenszins tot gevoelens van afgunst. “Je speelt om te spelen. Niet om op de bank te zitten. Je bent dan wel elkaars concurrent. Binnen het team gaan we daar goed mee om en hebben we een manier gevonden om elkaar te zien als teamgenoten. We spelen met een gezamenlijk doel. We willen prijzen pakken.”
Met het bereiken van de finale om de nationale beker kwam de eerste hoofdprijs sinds 2011 binnen handbereik voor Draisma Dynamo. Een lekkere opsteker. Een bewijs dat het langzaam de goede kant op gaat. Terugdenken aan zijn eerste bekerfinale in het gele shirt doet Manenschijn daarentegen niet graag. De 3-1 nederlaag in de finale van 2017 tegen Orion doet twee jaar later nog altijd pijn.
“Voorafgaand aan die finale speelden we heel sterk en wonnen we bijna alles. Die wedstrijd zelf was er een om gauw te vergeten. We waren met het hele collectief niet goed. Naderhand valt er dan weinig te analyseren. In zo’n finale gaat het maar om één ding. Je moet ‘m winnen. Zo niet, dan heb je niets. Deze keer zijn we geen favoriet. Iedereen verwacht van Groningen dat ze ‘m gaan winnen. Maar om eerlijk te zijn, leeft het bij mij nu nog niet zo heel erg. Laten we eerst die laatste twee wedstrijden in de reguliere competitie maar eens goed afmaken, tegen Taurus en Orion”, wil Manenschijn niet te ver op de zaken vooruit lopen.
In de aanloop naar de kampioenspoule is er nog wel het een en ander voor verbetering vatbaar. “We hadden dit seizoen een stroeve start. Met hele hoge pieken, maar ook hele diepe dalen. Wij verloren van Zaanstad en Houten. Aan de andere kant wonnen wij wel als enige twee keer in de competitie van Sliedrecht. We gaan waarschijnlijk als vierde die kampioenspoule in. We moeten een inhaalslag maken. Het moet stabieler worden. De progressie is zichtbaar. Al blijft er sprake van instabiliteit. We spelen nog met een relatief hoge foutenlast. Die moet omlaag.”
Manenschijn vindt titelhouder Abiant Lycurgus in de strijd om het landskampioenschap de te kloppen ploeg. “Groningen is de grote favoriet. Dan komen Sliedrecht, Orion en wij. Maar je weet nooit hoe het gaat lopen. Er kan nog heel veel gebeuren in de play-offs. Iedereen is redelijk aan elkaar gewaagd.”
Kansen op een topklassering dicht de diagonaalspeler Draisma Dynamo zeker toe. “Kwaliteit hebben we voldoende. Maar iets zeggen en iets doen, zijn wel verschillende dingen”, verklaart Manenschijn alles opzij te zetten om de torenhoge ambities in daden om te zetten. Dat hijzelf tot de spelers behoort die op de beslissende momenten het verschil kunnen maken, vindt hij van ondergeschikt belang. “We hebben ons gezamenlijke doel. Wie de punten scoort, is niet belangrijk. Of Rik het doet of ik, maakt niet uit. Áls het maar gebeurt!”

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.