Draisma Dynamo brengt verplicht nummer tot goed einde

Nadat Draisma Dynamo zich vorige week ten koste van Sliedrecht Sport wist te plaatsen voor de bekerfinale ligt de focus ook geheel op díe wedstrijd. Trainer/coach Redbad Strikwerda en z’n mannen kunnen zich dit veroorloven. In de competitie heeft naar boven of naar onderen kijken (helaas) geen zin meer: de Apeldoorners staan muurvast op de vierde plek richting de kampioenspoule. De resterende duels zijn dan toch min of meer ‘verplichte nummers’. Wedstrijden waarin je spelers ritme kunt laten opdoen en andere spelers juist een beetje rust kunt geven. Aan de andere kant is het ook prettig om de goede flow, waarin de ploeg zich de laatste weken lijkt te bevinden, vast te houden richting de bekerfinale. Vorige week in Barneveld bleef Draisma Dynamo zonder kleerscheuren, zaterdag in eigen Draisma Dynamo Arena maakte de thuisploeg eveneens geen fouten.

Strikwerda startte de wedstrijd met Freek de Weijer, diagonaal met spelverdeler stond Nico Manenschijn geposteerd. Blokkerend en aanvallend op het midden stonden Maikel van Zeist en Renzo Verschuren in de basisopstelling (concurrent Stefan Boermans was vanwege een lichte rugblessure niet inzetbaar). In de passing en aanvallend begonnen Wessel Blom en Tom van Steenis vanaf het begin van het duel, passend weer bijgestaan door libero Dustin Bontrop.
Tegenstander SV Land Taurus staat zesde in de tussenstand en is nagenoeg zeker van deelname aan de kampioenspoule, het vervolg van de Eredivisie dat na de bekerfinaleweekeinde losbarst. Maar helemaal zeker zijn de Houtenaren nog niet, dus mocht er mogelijk toch nog iets van ze verwacht worden. In de eerste set deed Taurus inderdaad aardig mee en nam zelfs een kleine voorsprong. Dit kwam echter ook door het matig verwerken van de opslagen van de bezoekers door Draisma Dynamo. Op 17-18 werd Van Steenis daarom vervangen door Mats Kruiswijk, vorige week nog de libero, en dat deed de set inderdaad kantelen. Draisma Dynamo won de set met 25-23.

Aan de tweede set begon Strikwerda weer gewoon met zijn basisteam en dat was nu beter bij de les. Na een klein opstartprobleempje werd er gewerkt aan een gestaag oplopende voorsprong. Passend bleef Van Steenis echter onder druk staan en kwam Kruiswijk hem op 14-10 weer vervangen. Het was opnieuw de enige wissel in de set. Zonder verder in problemen te komen werd de set eenvoudig met 25-15 gewonnen.
Op het opstellingsbriefje van set 3 had Strikwerda twee wijzigingen doorgevoerd. De twee spelers van Jong Oranje, Cas Abraham en Rik van Solkema, mochten acte de présence geven. Zij vervingen respectievelijk Van Steenis en Manenschijn. Het leek wel weer even zoeken binnen de ploeg, zeker ook nadat Manenschijn op het midden verrassend Verschuren kwam vervangen. En ook het grote scorebord in de Topsporthal van Omnisport leek in de war nadat de software even z’n eigen leven begon te leiden. Het grote scherm was na een paar punten weer onder controle, Strikwerda had echter iets meer tijd nodig zijn ploeg weer op scherp te krijgen. Na de time out op 12-15 keerde de kansen en kwam Draisma Dynamo weer helemaal terug. De Houtenaren scoorden nog slechts vijf tegen twaalf Apeldoornse punten, toen het eerste matchpoint daar was. Abraham serveerde op 24-20 kennelijk dusdanig lastig dat zijn opslag werd gevolgd door een onvervalste ketser aan Taurus zijde: 25-20.

In de reguliere competitie rest nu nog één duel: de uitwedstrijd in Doetinchem tegen Achterhoek Orion. Dat duel begint volgende week zaterdag om 20.30 uur. Uiteraard hopen we op support vanuit Apeldoorn, maar de échte focus ligt dus op het weekend daarna.

Op zondag 17 februari (13.30 uur), wordt in het Landstede Sportcentrum de bekerfinale gespeeld. Veel Draisma Dynamo supporters zullen die dag de wedstrijd bijwonen: vanuit Apeldoorn zullen er minimaal vier supportersbussen naar Zwolle rijden. De kaartverkoop voor de bekerfinale is gestart. Kaarten bestellen kan via de Nevobo, maar het is ook mogelijk om combitickets (bus + toegangsbewijs) te bestellen via Dynamo.