Energieke Niels Lipke ziet voor zichzelf nog volop doorgroeimogelijkheden

image0.jpeg
Niels Lipke bruist van de energie. De 21-jarige student Health & Society betreurt het weleens dat er slechts 24 uur in een dag passen. Om zijn drukke dagelijkse beslommeringen in goede banen te leiden komt de leergierige libero met zekere regelmaat tijd te kort. Het leveren van topprestaties met Draisma Dynamo staat voor hemzelf niettemin overduidelijk op nummer één. “Ik ga er volledig voor.”

De Elburger voelt zich op z’n gemak in Apeldoorn. Het kostte hem weinig moeite om volledig ingeburgerd te raken. In de klas van meester Redbad Strikwerda kan de ijverige leerling nog veel leren, vindt hijzelf. “Toen ik hier vorig seizoen kwam, hebben we een soort van stappenplan gemaakt. De eerste twee jaar zijn er vooral op gericht om veel te leren. Ik ben snel van bijna niks naar meer gegaan. Kijk ik puur naar de progressie die ik heb gemaakt sinds ik hier ben, dan gaat het gestaag.”, ziet de 1,90 meter lange libero desondanks nog volop doorgroeimogelijkheden voor zichzelf.
image3.jpeg
Dat zijn inspanningen na het behalen van de landstitel zelfs resulteerden in een oranje shirt, had hijzelf een jaar geleden niet durven dromen. “De zomer met het Nederlands team moet je los zien van mijn loopbaan bij Dynamo. Ik zie het als een bonus. In de play-offs zat ik in een flow. Dat niveau heb ik meegenomen naar Papendal. Dat ik mee zou mogen naar die wedstrijden voor de Volleyball Nations League, had ik niet verwacht”, ziet de gepromoveerde o22-international zijn uitstapjes met het ‘grote’ Oranje naar Canada en de Filipijnen als een onvergetelijke ervaring die naar meer smaakt.

Hij stak veel op van het samenzijn met ’s lands beste volleyballers. “Robbert Andringa speelt libero in het Nederlands team, terwijl hij eigenlijk geen libero is. Maar er zijn in Nederland geen libero’s van wereldformaat. Robbert is naar mijn mening een van de beste passers van Europa. Ik heb veel van hem geleerd. Dat is heel waardevol. De trainingen met het Nederlands team zijn sowieso van een ander niveau dan bij Dynamo. Dat praat je niet alleen over power, maar ook over slimmigheid en efficiency.”

Om in de nabije toekomst een vervolg te kunnen geven aan zijn Oranje-avonturen weet Lipke dat hij zich in de eredivisie van zijn beste kant moet laten zien. “De VNL begint al half mei. Dat komt door de Olympische Spelen. Het klopt dat Nederland nog altijd een kleine kans maakt om naar Parijs te gaan. Nee, zelf denk ik daar niet aan. Over vier of acht jaar misschien. Maar ik moet er eerst bijkomen. Ik moet me bewijzen”, realiseert hij zich.

Voor deelname aan het Europees kampioenschap voor spelers onder 22 jaar, waarvan de finale in juli in Apeldoorn plaatsvindt, komt hij niet in aanmerking. “Ik ben elf dagen te oud om aan dat EK mee te mogen doen. Ik ben op 20 december jarig. Qua leeftijd zit ik altijd net niet fijn. Jammer, maar ze moeten natuurlijk ergens een grens trekken”, verklaart Lipke waarom hij het toernooi in eigen land noodgedwongen vanaf de tribune gaat volgen en niet in het veld.
image4.jpeg
De komst van Edvin Svärd naar Apeldoorn noemt Lipke een extra stimulans. “We maken elkaar beter”, beklemtoont hij dat er van animositeit of afgunst tussen beide Draisma Dynamo libero’s geen enkele sprake is.

Door de aanwezigheid van de Zweedse international mocht de energieke Elburger zijn veelzijdigheid tijdens het huidige volleybaljaar zelfs al op de passer/loper-positie onder bewijs stellen. “Het is bekend dat Redbad heel open minded is. Hij ziet mogelijkheden. Zo ging het ook voor de Supercup. Yannick Bak was door z’n enkel gegaan. Er waren maar twee passer/lopers. Toen kwam hij dus bij mij uit. Ik ben dan wel niet heel erg lang, maar ik ben best wel slim met een bal. Van dat ik in het verleden beachvolleybal heb gespeeld, heb je dan in de zaal wel profijt. Al heb ik de afgelopen twee jaar nauwelijks beach gespeeld. Na die Supercupwedstrijd ben ik nog een paar keer ingezet als passer/loper, maar libero blijft toch mijn hoofdprioriteit”, is het multifunctionele talent duidelijk.

Zich in de kijker spelen doet de Elburgs bekendste sportman eveneens in instructievideo’s. “Met Stefan Boermans en Myrthe Schoot ben ik ambassadeur van volleyballXL. Dat is een platform met oefenvormen. Het bedrijf komt uit Elburg. Ik vind het leuk om mee te werken aan die video’s. Het volleybal promoten vind ik heel belangrijk. De sport kan wat mij betreft niet genoeg aandacht krijgen.”
image1.jpeg
Samen met Arjan de Frens probeert de volleyballiefhebber bovendien de speelsters van het negende team van SV Dynamo tot grootste daden aan het net te inspireren. Het welbespraakte duo vult elkaar perfect aan. “Arjan is heel enthousiast, maar weet niet zoveel van volleybal. Voor het technische gedeelte ben ik er. Ik train Dames 9 op de maandagavonden. Als ik kan, ben ik ook bij de wedstrijden aanwezig. Sinds kort doen we Dames 6 er ook bij. Die train ik niet. Dat doet Duco Krook. Behalve dat het leuk is om te doen is het ook een mooie manier om de connectie te zoeken met de vereniging.”
image2.jpeg
Zijn nevenactiviteiten bezorgen hem niet zelden een overvolle agenda. “Dat is een beetje een probleem van mij. Ik wil zoveel dingen doen, dat ik weleens tijd tekortkom. Ik heb ook nog mijn studie, een vriendin en een sociaal leven. Ik moet leren om de prioriteit te geven aan dingen die echt belangrijk zijn.”

Het prolongeren van de landstitel met Draisma Dynamo blijft vanzelfsprekend de absolute hoofzaak. “In de reguliere competitie hebben we van de andere topploegen verloren. We zijn sterk geweest tegen de ploegen van wie we moesten winnen. We hebben niets gemorst. Wat we moesten doen, hebben we gedaan. Waarom wij toch weer kampioen gaan worden? Dat is een gevaarlijke vraag. Wat ons in elk geval gaat helpen, is dat we écht fit zijn. Fysiek staan we er heel goed voor. Redbad gebruikt elke speler. Iedereen heeft daarom voldoende ritme. En bij ons voegen ook alle spelers iets toe aan het team. Op de trainingen worden goede dingen gedaan. Iedereen werkt voor elkaar. Met de veerkracht zit het eveneens goed, hebben we de afgelopen weken al laten zien.”

📸Wout van Zoeren en Peter Donderwinkel

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.