Draisma Dynamo-trein nog niet op stoom

De seizoenstart van de volleyballers van Draisma Dynamoverloopt nog niet gesmeerd. Coach Redbad Strikwerda stopt heel wat energie in zijn team, maar de gang wil er nog niet helemaal inkomen. Wie weet blijkt dat hij niet werkzaam op een stoomlocomotief maar de machinist van een diesel. Wanneer die eenmaal op toeren komt…
Vorige week was er de moeizame thuiswedstrijd tegen Orion die met 2-3 werd verloren. Strikwerda startte vorige week met een behoorlijk jong team, de 37-jarige Renzo Verschuren tilde de gemiddelde leeftijd van het basisteam nog naar 24 jaar, de Apeldoornse trainer/coach startte nu zelfs met een basisteam van 22 jaar (jong). Middenman Verschuren werd aan de kant gehouden en werd vervangen door z’n collega Stefan Boermans. Voor het overige stonden dezelfde basisspelers binnen de lijnen bij aanvang van het duel: spelverdeler Freek de Weijer, diagonaal Rik van Solkema, de andere middenman Maikel van Zeist, passer/lopers Wessel Blom en Cas Abraham en libero Dustin Bontrop.

Het Talentteam, vooral bestaande uit spelers die afgelopen zomer in eigen land nog met Jong Oranje het EK U20 speelden, kwam beter uit de startblokken dan de gasten. Strikwerda zag zich genoodzaakt al vroeg in time-outs te vluchten. Na de eerste op 8-4 was hij er in de eerste set al op 13-7 doorheen. Groter dan zes punten werd het verschil echter niet. Uiteindelijk ging set 1 met 25-20 verloren.
Aan het einde van die set was Bram Langevoort collega Abraham al komen vervangen, in set 2 mocht Langevoortblijven staan. Nu kwam Draisma Dynamo wel gelijk scherp uit de startblokken waardoor de talenten continu achter de feiten aanliepen. Mede door 3 killblocks en 2 aces van Boermans werd de set relatief eenvoudig met 16-25 gewonnen.
Reden om te wisselen was er niet, dus mochten dezelfde spelers aan de derde set beginnen. Iets minder gemakkelijk maar toch relatief comfortabel liepen de bezoekers uit naar een aangename voorsprong. En net als in set 2 scoorde een scherpe Van Zeist het laatste punt van de set: 21-25. Een 1-3 overwinning leek in de maak, maar daarover dacht de thuisploeg toch écht anders. Met goede opslagen werd de passlijn van Draisma Dynamo toch weer onder druk gezet, terwijl de Apeldoorners op hun beurt juist weer wat slordiger waren in de service. Van beide coaches was het dan ook Strikwerda die als eerste, tot twee keer toe, zijn spelers bij zich riep. Bovendien greep hij op 13-9 in door Nico Manenschijn in te brengen hetgeen ten koste van Van Solkemaging. Op 18-13 volgde nog een wissel: Tom van Steenis kwam Langevoort vervangen. Op setpoint (24-18) werd die wissel echter weer ongedaan gemaakt. Nadat Draisma Dynamo de opslag had teruggehaald mocht Bart van Garderen in plaats van Boermans proberen met zijn service iets te bereiken. Die opzet slaagde want de opslagen brachten de verdedigers van de thuisploeg toch wel in de problemen. Tot twee keer toe kwam de bal direct over het net terug en kon Van Zeist daaruit direct scoren. Toch bleek het verschil net te groot en met 25-22 ging de setwinst naar de thuisploeg.
Een merkwaardige en spannende tiebreak volgde. Op 4-1 en 6-1 had Strikwerda z’n beide time-outs al verbruikt en lag opnieuw een tweede 3-2 nederlaag op de loer. Op 7-3 kwam echter Manenschijn aan service en daarmee had de thuisploeg toch duidelijk moeite. Een ace zorgde voor 7-5 en een time-out van coach Claudio Gewehr. Bij het wisselen van speelhelft was het gat echter toch weer drie punten. De ploeg van Strikwerda gaf zich echter niet gewonnen. Op 11-8 kantelde de set naar 11-13 en zag het er vanuit Apeldoorns perspectief weer net zo zonnig uit als in de 27 graden Celsius buiten de sporthal. Het Talentteam kroop nog een puntje dichterbij maar schonk onze mannen een paar matchpoints door zelf fout te serveren. De volgende rally was ook gelijk de laatste van de wedstrijd. Supersub Nico Manenschijn scoorde met een heerlijk killblock het beslissende punt: 12-15.
Ondanks z’n prima invalbeurt was het niet Manenschijn die de titel ‘Man of the Match’ verdiende. Hoewel die prijs niet werd uitgereikt bestond er geen discussie over dat Stefan Boermans daar het meest recht op had! Met 14 aanvallende punten, 2 aces en 5 blokpunten was hij goed voor 22 punten. De middenaanvallers waren sowieso productief want de nummer 2 aan Apeldoornse zijde was Maikel van Zeist met 12 aanvalspunten en 4 stuks uit zijn blokkering.
Komende week staan er ook midweeks wedstrijden op het programma, Draisma Dynamo ontvangt woensdag 17-10-2018 ConícheVolleybal uit Zwolle. Met enkele routiniers in de ploeg ook zeker geen te onderschatten tegenstander waartegen direct scherp zal moeten gestart. Want geef je de blauwvingers ook maar één vinger, dan zullen ze gelijk de hele hand te pakken.
De wedstrijd in de Draisma Dynamo Arena begint woensdag om 20.00 uur.

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.