Draisma Dynamo deelt tik uit in Doetinchem

Om al te spreken van een onttroning is enigszins voorbarig. Door de nog altijd regerend landkampioen én Supercupwinnaar op de vierde speeldag van de kampioenspoule met 3-1 van zich af te schudden, vergrootte Draisma Dynamo in elk geval wél haar eigen kansen op het bereiken van de play-off finale. 


  
Na de zwaarbevochten zege zaterdagavond op Active Living Orion staat de teller voor Draisma Dynamo op vier overwinningen uit evenzovele wedstrijden. De lijstaanvoerder van de kampioenspoule vergrootte het verschil met de titelhouder uit Doetinchem daarmee tot zeven punten. De achterstand van de Achterhoekers op het als tweede geklasseerde SAMEN.Lycurgus, dat Sliedrecht Sport eenvoudig opzijzette, liep op tot vijf punten. Mathematisch is er met zes duels voor de boeg nog steeds wat mogelijk voor Orion met het oog op een titelverdediging. Draisma Dynamo en SAMEN.Lycurgus beschikken nochtans over beduidend betere papieren om de titelstrijd in de play-off finale onderling te uit te gaan vechten.
  
Een winstpunt dat vooraf al te noteren viel aan Draisma Dynamo-kant, was dat er geen nieuwe namen hoefden worden toegevoegd aan de lange lijst met geblesseerden. Tussen de afloop van de midweekse zege op SAMEN.Lycurgus en de eerste balwisseling in de Doetinchemse Topsporthal gebeurden geen vervelende ongelukjes. Zowel bij de trainingen, bij het aansnijden van de taart ter gelegenheid van de 56e verjaardag van Redbad Strikwerda als bij de reis naar de Achterhoek bleef wonderwel iedereen heel. Niemand verslikte zich in de verjaardagstaart…
  
En dat deden Strikwerda’s elitetroepen zaterdagavond evenmin in Doetinchem. Ondanks dat hun voormalige coach een jaartje ouder werd deden de spelers van de thuisploeg de zege zeker niet cadeau. De pupillen van scheidend trainer Martijn van Goeverden, die komend seizoen wordt opgevolgd door zijn assistent Joris Marcelis, dwongen hun Apeldoornse opponenten tot het uiterste. Voor de voor de Doetinchemmers zo noodzakelijke overwinning volstond het niet. 

Nadat Jeroen Rauwerdink, Sjors Tijhuis, Nico Manenschijn, Freek de Weijer, Wessel Blom, Seain Cook en Jeffrey Klok de eerste set met 22-25 in hun voordeel beslisten, verliep het tweede bedrijf minder voorspoedig voor Draisma Dynamo. Bij een achterstand van 17-10 leek het een gelopen koers, toch kwam de equipe van Strikwerda nog sterk terug. Ze werkte zelfs vier setpoints weg, maar moest zich uiteindelijk met 25-23 geslagen geven. In de derde en vierde set beschikte Draisma Dynamo uiteindelijk over de meeste doorslagkracht: 18-25, 20-25. De wederom in spelerstenue gestoken assistent-coach Michiel van Dorsten hoefde ditmaal niet in actie te komen.
  
Wel weer van de partij was Sjors Tijhuis, die woensdag tegen SAMEN.Lycurgus op het laatste moment moest afhaken wegens een enkelblessure. De schade aan het gekwetste gewricht viel bij nader inzien mee. De middenaanvaller had niets gescheurd noch gebroken. Zaterdagavond in Doetinchem bleek de door Rob van den Berg ingetapete enkel vier sets lang bestand tegen alle optaters die hij kreeg te verduren. 
  
“Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Lycurgus maakte ik bij een één tegen één spelletje een ongelukkige stap op de voet van Joris Berkhout. Toen het gebeurde, kwamen er een hoop gevoelens los. Je vraagt jezelf van alles af. Waarom nu? Waarom voor zo’n belangrijke wedstrijd? Vreselijk balen. Gelukkig kon ik er daarna wel normaal op lopen. Zij het met een lichtelijke pijn. Spelen was niet verstandig. Donderdag bleek het mee te vallen. Het voelde een klein beetje stijf, meer niet. Vrijdag was een testtraining. Toen kon ik alles doen. Zodoende kon ik vandaag spelen”, vertelde Tijhuis hoe hij weer tijdig speelklaar raakte voor het duel in Doetinchem.
  
Tijhuis roemde de wilskracht waarmee Draisma Dynamo de landskampioen opzij zette. De weg naar de play-off finale ligt open, oordeelt hij. “We verliezen die tweede set omdat het passend en qua servedruk niet goed ging. Op zulke momenten is er bij ons de mindset van ‘fuck iedereen!’. Wij moéten winnen. Die druk leggen wij onszelf op. Het gaat anders dan in de normale competitie. Het is meer vechtvolleybal nu. We hebben nu Sliedrecht, Lycurgus en Orion achter elkaar gehad. Alle drie die wedstrijden hebben we gewonnen. Het gaat de goede kant op. Er komen ook weer spelers terug van blessures. Hopelijk is Maikel van Zeist er volgende week weer bij.”


Tekst: Rob Kruitbosch

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.