Taai Draisma Dynamo bouwt koppositie verder uit

Draisma Dynamo heeft zich niet voor een tweede keer in successie de tanden stuk gebeten op SAMEN.Lycurgus. Ondanks de overvolle ziekenboeg besliste de nummer een van de kampioenspoule de topper tegen de nummer twee woensdagavond in z’n voordeel. Door de zwaar bevochten 3-2 zege vergroot de koploper de voorsprong op de Groningse bekerwinnaar in de actuele stand tot twee punten en doemt de play-off finale langzaam maar zeker op aan horizon.


Gezien alle personele problemen was een overwinning van Draisma Dynamo op voorhand alles behalve een uitgemaakte zaak. Alsof het Apeldoornse veldhospitaal nog niet vol genoeg was, kreeg het er voorafgaand aan de topper in de kampioenspoule nog een patiënt bij. Sjors Tijhuis ging tijdens de warming-up door z’n linker enkel en was samen met het al langer absente kwartet Maikel van Zeist, Renzo van Verschuren, Rik van Solkema en Bram Langevoort tot toekijken gedoemd.


Mede als gevolg van de omzettingen die deze nieuwe tegenslag te elfder ure tot gevolg had, kwam de thuisploeg in de eerste set moeizaam in het spel. De 18-25 nederlaag beloofde weinig goeds voor het verdere verloop van de wedstrijd. SAMEN.Lycurgus rook bloed, maar kwam van een koude kermis thuis. Met Michiel van Dorsten in de ploeg diende het taaie Draisma Dynamo het team van trainer Arjan Taaij op de best denkbare wijze van repliek. Dat uitgerekend Draisma Dynamo’s wederom geactiveerde assistent-coach bij de stand 24-22 met een kill-block de setwinst veiligstelde, deed de vonk aan de Apeldoornse kant van het net verder overslaan.

Met 27-25 pakte de verliezend bekerfinalist ook de derde set en wist zich daarmee in elk geval al verzekerd van een punt. Hoewel de Groningers aansluitend met 19-25 de score weer in evenwicht brachten, profiteerden zij niet nogmaals van de beperkte wisselmogelijkheden aan Draisma Dynamo-zijde. Op wilskracht kregen Rauwerdink c.s. in de beslissende tiebreak met 15-12 loon naar werken.


Het tikje dat het wel inzetbare personeel van het Apeldoornse veldhospitaal uitdeelde brengt Draisma Dynamo na drie speeldagen in de kampioenspoule op dertien punten. SAMEN.Lycurgus staat op elf punten. Terwijl de als derde geklasseerde titelverdediger Active Living Orion, zaterdag in Doetinchem de komende tegenstander van Draisma Dynamo, met een totaal van negen volgt op vier punten achterstand.

De ontlading bij spelers en begeleiders van de lijstaanvoerder was groot na afloop. Ze hadden het toch maar mooi weer geflikt. De winnende coach en Jeroen Rauwerdink blikten met Joop Alberda, technisch directeur van de Nevobo, terug op het spektakel. In een andere hoek van de zaal probeerde de verliezende coach verklaringen te bedenken voor de camera van RTV Noord.

Bij Jeffrey Klok gierde de adrenaline na de belangrijke zege nog door het hele lijf. “Na die eerste set dacht ik echt even: shit, dit wordt moeilijk. Sjors viel op het laatste moment weg. Daardoor kwam Sean Cook op de diagonaal terecht, een positie waar hij normaal nooit speelt. De afstemming was niet goed, de pass liep niet lekker. In de tweede set stond het beter. Freek kon op grond daarvan mooie dingen doen. Dat konden zij niet volgen. Mooi wat dat losmaakte, het vuur dat je bij ons zag. Jammer dat we die vierde set verloren. In de vijfde set klopte gelukkig wel weer alles.”

Van revanchegevoelens voor de verloren bekerfinale was bij de Draisma Dynamo-libero geen sprake. “Bij mij niet in elk geval. Ik heb in die finale ook niet gespeeld. Misschien dat dat het toch anders maakt. Je bent vooral bezig met die eerste plek. Je wilt ‘m winnen. Je moet ‘m ook winnen. Dat is lekkerder met het oog op de wedstrijden die gaan komen. We staan nu twee punten los, maar dat hadden er ook drie kunnen zijn.”
 
Tekst: Rob Kruitbosch
Fotografie: Jolien Banda

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.