Draisma Dynamo D1 laat zich niet kisten

Na een zeer bewogen week waarin Benthe Wismans zodanig op haar hoofd gevallen was dat haar hersens wat geschud waren en Lotte Bruinsma in een zogenaamde kop-staart botsing terecht kwam, zouden er in de wedstrijd tegen Sneek liefst vier speelsters naast de staf op de bank plaatsnemen. In plaats van zich te frustreren of zich op voorhand gewonnen te geven, ging het vizier op mogelijke oplossingen. Maar … zelfs voor de echte volleybalkenners en toeschouwers van Draisma Dynamo 1 was het wel even twee keer (goed) kijken.

Brutaal spelen loonde … bijna

Met een basisplek voor Mila Konink als diagonaal, het doorschuiven van Janne Koops naar de passer-loper positie en Marscha Sinnema als startende libero kon verwacht worden dat de thuisploeg zou moeten wennen. Niets was minder waar, want het leek vooral dat de bezoekers niet helemaal doorhadden wat er gebeurde. Vanaf de start nam de thuisploeg afstand en toen Janne Koops voor de tweede keer aan service kwam, werd de druk de bezoekers te groot. Met 16-11 namen de Apeldoornsen een comfortabele voorsprong. Helaas stokte de  score daarna wel wat en noteerde Sneek elke rotatie één of twee punten op hun service. Met 23-22 voor Dynamo waren de kansen nog altijd goed voor de thuisploeg. De veel scorende Mila Konink sloeg een bal prachtig en overtuigend diagonaal voor de blokkering langs. Sneek had geen antwoord, maar de lijnrechter hielp de bezoekers aan een klein kadootjeen de referees hadden het zelf niet beter gezien. Helaas waren de twee daarop volgende punten ook voor de bezoekers en werd de eerste set met 23-25 verloren.

Niet van hun stuk te krijgen

Waar zo’n spannende set soms te veel energie kan kosten, gingen de Gelen in dit geval gewoon sterk door. Opnieuw werd een kleine voorsprong gepakt en lukte het de thuisploeg prima volleybal te laten zien. De servicedruk was goed, maar net iets minder dan in de eerste en in het middengedeelte van de set werden wat onnodige fouten gemaakt. Sneek zette meer en meer druk op de passlijn van Dynamo, maar de thuisploeg was toch weer als eerste bij de twintig. Coach Arjen Schimmel liet met een hartgrondige vloek horen het niet eens te zijn met een lijnrechter. Terecht vond de eerste scheidsrechter dat een vloek op zondag bestraft hoort te worden met een gele kaart. Helaas lukte het met dit intermezzo niet de druk bij de eigen ploeg weg te halen. De laatste vijf punten op rij kwamen van Sneek en met 21-25 was ook de tweede set voor de bezoekers.

Heel snel verslagen, teruggevochten en toch verloren

De paniek was aan de kant van Draisma Dynamo groot en Sneek maakte daar goed gebruik van. De Friese bezoekers snelden naar 2-8 en ondanks een timeout en wissels lukte het niet om het tij te keren. De bezoekers liepen uit naar 8-16 en op de gezellig gevulde tribunes (ruim boven de 100 bezoekers) gaf niemand meer een stuiver voor de meiden van Dynamo. Nadat aanvoerster Anna Zijl in het veld en vervolgens de hoofdcoach tijdens een timeout eiste van de ploeg dat ze in ieder geval strijdend verder diende te spelen, keerde het spelbeeld nogmaals om. Niet uit het veld geslagen door de supersnelle en keiharde omloop van de midden van Sneek, maar knokkend voor elke bal kwam de thuisploeg langzaam terug. Marscha Sinnema, die het vanaf halverweg de tweede set lastig had, maakte een aantal schitterende verdedigende reddingen en de ploeg geloofde er in. Helaas kwam het te laat, maar met 19-25 konden de thuisspelende meiden met opgeheven hoofd terugkijken op deze wedstrijd.

Nog twee wedstrijden voor de kerst.

Met vijftien punten, precies op de helft van het reguliere seizoen, heeft Draisma Dynamo het niet gek gedaan na tien wedstrijden. Deze week staat in teken van herstel van sommige speelsters, maar er is geen tijd om rustig aan te doen. Donderdag aanstaande (15 december) speelt Dynamo om 20.00 uur de return in Werkendam tegen VoltenaDe zondag erop (18 december) is de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar tegen Eurosped in Vroomshoop. De aanvangstijd van deze laatste wedstrijd van 2022 is vervroegd naar 14.30 uur.image3.jpeg

Fotografie: Wout van Zoeren