Zonder goed spel toch driepunter Draisma Dynamo

Je hebt wel eens van die wedstrijden waarin het absoluut niet draait. De kunst is dan om, ondanks het matige spel, toch schadevrij het duel door te komen. Zaterdagavond hadden de mannen van Draisma Dynamo zo’n wedstrijd. Er ging veel fout en daarom verdiende de wedstrijd bepaald niet de schoonheidsprijs. Maar in de strijd om de koppositie van de kampioenspoule deden de Apeldoorners goede zaken door concurrent Sliedrecht puntloos achter te laten en er zelf met de volle buit vandoor te gaan.

Redbad Strikwerda zag na de wedstrijd tegen Lycurgus, afgelopen weekeinde, geen redenen om zijn basisteam te wijzigen en startte daarom weer met Mats Kruiswijk, Stefan Boermans, Rik van Solkema, Wessel Blom, Nico Manenschijn, Freek de Weijer en libero Dustin Bontrop. Dit zevental kreeg opnieuw het vertrouwen van hun trainer/coach en moest maar zien hoe ze drie punten zouden binnenslepen.

Hoewel de beide teams elkaar qua punten nauwelijks ontliepen was het toch continu Draisma Dynamo dat aan de goede kant van de streep bleef. Telkens was het verschil één of hooguit twee punten. Pas nadat invaller Cas Abraham met een ace voor het eerste setpunt had gezorgd was het verschil drie punten (21-24). Van Solkema, die geen gelukkige wedstrijd speelde, verzilverde echter wel het setpoint: 21-25.

Met zijn basisspelers startte Strikwerda ook set 2. Daarin kwam de thuisploeg voor het eerst deze avond op voorsprong (1-0), maar daarna namen de bezoekers wederom het heft in handen. Heerlijk was het driemansblok op het midden waardoor het 1-5 werd, waarna het verschil zelfs opliep tot vijf punten (5-10). Echter direct daarna kwam de klad er flink in bij de bezoekers. Van de volgende vijftien punten werden er tien in Sliedrechts voordeel beslist zodat het dus weer 15-15 werd. Een tweede Apeldoornse uitlooppoging volgde (19-22). Net als in de eerste set mocht Bart van Garderen met zijn lastige service proberen de set binnen te halen. Ook nu lukte dat niet en werd hij weer naar de kant gehaald. Op 21-23 zorgde Manenschijn met een belangrijk killblock voor enkele setpoints, waarvan pas het derde exemplaar door opnieuw Van Solkema werd omgezet in setwinst: 23-25.

Ook aan de derde set begon Draisma Dynamo met de basisopstelling. Net als in set 1 hielden de teams elkaar lang in evenwicht al stond de ene keer de thuisploeg en de andere keer het bezoekende team op een kleine voorsprong. Tot 15-15. De Apeldoorners sloegen een gat van drie punten en hielden het verschil vast tot aan de twintig puntengrens (17-20). Maar de thuisploeg gaf niet op, knokte zich weer terug in de set en kwam zowaar op voorsprong (22-21). Tot 24-23 ging het verder ‘op side out’ waarna Sliedrecht toesloeg: 25-23.

Voor Strikwerda was het even zijn spelers weer op scherp zetten en opnieuw beginnen. En ook dat gebeurde met het basisteam. Een 2-0 achterstand werd relatief eenvoudig omgebogen naar een 4-6 voorsprong. Dit mede door enkele lastige opslagen van Blom waarbij er één precies in het hoekje viel aan Sliedrecht-zijde. Met zijn vierde killblock van de avond zorgde gelegenheidsmiddenman Manenschijn ervoor dat het verschil opliep naar vier punten (9-13). Er waren hevige protesten vanaf de zijde van de thuisploeg want men was het niet eens met de gang van zaken rond te totstandkoming van het punt. De scheidsrechter vond de protesten echter te ver gaan en trok rood waardoor Draisma Dynamo er een punt bijkreeg zonder daarvoor ook maar iets te hoeven doen. Kort daarop liep het verschil op tot zes punten (10-16) en leek de overwinning in zicht. Maar daar dacht de thuisploeg toch heel anders over. In plaats van het hoofd in de schoot te werpen richtten zij zich nog één keer op en maakten het nog even spannend (16-19). Een heel belangrijk blok van Blom zorgde toch weer voor een marge van vijf punten (17-22) waarna het wederom spannend werd. Sliedrecht kwam terug tot op twee punten (21-23) maar kleiner kregen ze het gaatje niet. Dit keer hoefde Van Solkema, die met 22 punten wel topscorer van Draisma Dynamo werd, er niet aan te pas te komen om het laatste punt te beslissen. Een door de thuisploeg uitgeslagen bal zorgde daar wel voor: 22-25.

Zoals gezegd was het geen hoogstaande wedstrijd, maar op dit moment van de competitie maakt dat allemaal niet zo heel veel uit. Het gaat nu om de harde cijfers: zoveel mogelijk punten pakken en zo min mogelijk aan de tegenstanders geven. Met mooi volleybal mag, is ook leuker voor het publiek, maar is niet het belangrijkste. En laat de andere teams (onderling) maar punten verspelen.

Dat gaat sowieso komende woensdag gebeuren wanneer Sliedrecht in eigen huis koploper Lycurgus ontvangt. En volgende week zaterdag spelen de Groningers vervolgens thuis tegen Orion. Draisma Dynamo speelt volgende week zondag in en tegen Zaanstad, een duel dat absoluut niet mag worden onderschat maar wel kansen biedt om concurrenten op grotere achterstand te zetten.