Zege op Polonia brengt Draisma Dynamo halverwege Siberië

Het scorebord kende niet zijn beste avond. Dat gaf er in de tweede set bij een stand van 9-5 de brui aan. Gelukkig raakten de volleyballers van Draisma Dynamo de tel niet kwijt. In de thuiswedstrijd in de zestiende finales van de CEV Cup moest IBB Polonia London er woensdag met de overduidelijke cijfers 25-14, 25-17 en 25-20 aan geloven.

{CAPTION}

De koploper van de Nederlandse eredivisie verschaft daarmee een prima uitgangspositie om ook begin 2020 nog op het Europese toneel vertegenwoordigd te zijn. Bij de return over acht dagen in het Crystal Palace National Sports Centre volstaat het winnen van twee sets om verder te bekeren. “In Londen moeten we het volgende week uitspelen. Als je ziet hoe makkelijk we deze wedstrijd hebben gewonnen, moeten we daar ook winnen”, kijkt Wessel Blom vol vertrouwen uit naar het uitduel in de Engelse hoofdstad.

Draisma Dynamo kende weinig moeite met de Engelse landskampioen. “Zeker in de eerste twee sets speelden wij goed. We stonden goed te serveren. Van tevoren weet je niet precies wat je kan verwachten van zo’n onbekende tegenstander. Uit de beelden die we hebben gezien wisten we dat ze rusten op de nummer 10 en de diagonaal. We wisten dus dat we die moesten ontregelen. En dat hebben we goed gedaan”, aldus Blom, die er in 2017 ook al bij was toen Draisma Dynamo het Engels-Poolse ensemble uit de Challenge Cup kegelde.
“Ik had het idee dat zij toen een sterker team hadden. Van die uitwedstrijd kan ik me eerlijk gezegd niet meer zoveel herinneren. Hebben we die wedstrijd echt verloren? Volgens mij heb ik door een blessure weinig gespeeld. Het was in een grote, open hal. Dat weet ik nog wel. Ik vond het niet echt een heksenketel. Niet zoals het vanavond hier was in elk geval”, stapt de 26-jarige passer-loper met een goed gevoel op het vliegtuig naar Londen.

Voor het geval Draisma Dynamo zich over acht dagen in Londen verzekert van een plekje bij de laatste zestien lijkt het aannemelijk dat de tickets voor de ‘Trans-Siberië Express’ geboekt kunnen worden. Het eerste treffen tussen Lokomotiv Novosibirsk en VB 52 Chaumont eindigde eerder op woensdag in een overduidelijke 3-0 (25-22, 25-13, 25-20) overwinning voor de Russen. {CAPTION}

“We zijn halverwege. Het zou hartstikke mooi zijn om naar Siberië te mogen. Met Zwolle heb ik al eens tegen Dinamo Moskou gespeeld. Met name in de thuiswedstrijd boden we ze destijds goed partij. Dat soort ploegen is echt wereldtop. Tegenstanders van dat kaliber komen wij in Nederland niet vaak tegen”, staat Blom niet onwelwillend tegen een midweekje Siberië.

Redbad Strikwerda was ook goed te spreken over de performance van zijn ploeg. “We zijn heel content met het feit dat we Europees spelen. We zijn blij met elke wedstrijd om spelers een internationaal podium te geven. Wij willen de plaats in Nederland zijn waar een jonge speler zich ontwikkelt. We willen internationals afleveren”, wijst de winnende coach op het belang van internationale krachtmetingen voor met name de jongere garde om zich in de kijker te spelen.

Met Orion ging Strikwerda bijna twee jaar geleden voor de Challenge Cup al eens op bezoek bij Gazprom Surgut. Een uitstapje begin februari naar Novosibirsk ziet de trainer ook best zitten. “Ik heb in de kleedkamer gevraagd: wie wil er naar Siberië? Vroeger wilde niemand daar naartoe. Nu stak iedereen de hand op. Goed beschouwd staan we met één been in de Oeral. Halfweg ligt niet bij Amsterdam, maar voorbij Moskou…”

Tekst: Rob Kruitbosch
Fotografie: Wout van Zoeren

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.