Wytze Kooistra over de landstitel van 2003: “Nog steeds een van de mooiste (team)ervaringen uit mijn carrière!”

In een tijd waarin er, als gevolg van de coronapandemie, helaas nauwelijks of geen actueel sportnieuws te melden valt, blikken we met oud-betrokkenen terug op memorabele momenten uit de geschiedenis van Dynamo Heren-1. Met hen kijken we terug naar bijzondere wedstrijden en/of behaalde titels.

Spannende ‘best-of-seven’ serie

Het eerste waarover Wytze Kooistra begint, als hij terugdenkt aan de landstitel, was dat het vanaf de halve finales heel intens was. “De halve finale tegen Alcom/Capelle verliep niet zo soepel als verwacht bij Piet Zoomers/D”, vertelt de Amsterdammer. “We stonden in de best-of-seven serie met 2-1 achter, en ook met 2-1 in sets achter in de vierde wedstrijd. In de 4e set liep het gat op, zelfs tot 19-12 achter, zo uit mijn hoofd. Toon Gerbrands was toen al bezig met zijn afscheidsspeech omdat hij zou vertrekken aan het einde van dat seizoen. Ook kreeg ik samen met Tomislav Smuc en Martin van der Horst nog even speeltijd. Dat was fijn omdat het jaar voor mij, ondanks de vele successen, toch moeizaam was verlopen vanwege een klaplong en de operatie plus het herstel wat daarbij kwam kijken. Op dat moment leken alle ballen in ons voordeel te vallen. Martin van der Horst hield alles tegen, Tomislav bracht alle aanvallers op dat moment in stelling, we serveerden goed en Alcom/Capelle verloor de grip op ons. Wij wonnen die set op miraculeuze wijze en ook de 5e set. Ook de 5e wedstrijd uit bij Alcom/Capelle wonnen wij waardoor de finale een feit was.”

“Ik weet nog goed dat die wedstrijden zo’n indruk op mij maakte, dat ik helemaal verkeerd ben teruggereden naar huis.” – Wytze Kooistra

De finale serie

“In de finale kwam Piet Zoomers/D het sterke VC Omniworld uit Almere tegen. Met onder meer routinier Olof van der Meulen, maar ook de grote talenten Joppe Paulides en Jeroen Trommel in dat team.” Hoe die serie exact is verlopen, dat weet Kooistra niet precies meer. “Wat ik nog wel weet, is dat er een gevoel van onoverwinnelijkheid overheerste nadat we de Top Teams Cup dat jaar al hadden gewonnen.”

Met z’n allen

“Iedereen was dat jaar belangrijk.” antwoordt Kooistra op de vraag welke rol hij binnen het team had. “Ik had in een eerdere fase dat seizoen minder gespeeld vanwege mijn klaplong. In de halve finale en finale mocht ik invallen en dat ging erg goed. Ik speelde toen afwisselend met Joram Maan op de diagonaal-positie en we hebben met z’n allen dat kampioenschap binnengesleept. Het is voor mij nog steeds één van de mooiste (team)ervaringen uit mijn carrière. Dit ook vanwege de mix van ervaren spelers en jong talent, iets dat heel goed werkte op dat moment”, aldus de oud-speler van onder andere ook Lycurgus 

Voorbereidingen

“We speelden in het seizoen 2002/2003 al vele wedstrijden tegen Omniworld. Piet Zoomers/D kende onze tegenstander dus door en door.” Kooistra vertelt over de verdere voorbereidingen: “Veel ging nog met papieren voorbereiding, veelal gedaan door Adri de Wilde. Maar ook werd er toen al gescout door Arie Verbeek. We trainden al veel en er werd goed voor ons gezorgd, met dank aan Piet Zoomers en de overige sponsoren. Maar ook door Saakje en de maaltijden op woensdagavond na de training van Café de Paris.”

“Bij Hotel-Café de Paris hebben we ook overnacht na ons kampioensfeestje. Dat was wel nodig! ;)” – Wytze Kooistra

Trots

Het exacte wedstrijdverloop kan Kooistra zich dus niet meer voor de geest halen. Maar dat hij trots is op de titel, dat zal hem voorlopig nog niet ontgaan. “Er overheerst een gevoel van trots om op het hoogste podium in Nederland te staan in een sterk concurrerend veld. Het was voor mij het eerste succesjaar qua prijzen en heeft mijn carrière zeker een boost gegeven. Ik denk nog met veel plezier terug aan die periode. Bijna iedereen uit dat team was of is international geworden. Toch wel heel speciaal om daarmee te mogen volleyballen. Voor Dynamo was het één van de vele prijzen die het in haar geschiedenis heeft gewonnen. Daarnaast betrof het een ongekende comeback met een succesvolle afloop, heel bijzonder. Ik denk dan ook dat deze titel een heel speciaal plekje heeft voor Dynamo. Dergelijke momenten en de mensen met wie je het bereikt hebt moet je koesteren.”

“Op de foto sta ik met de medaille, een videoband met zowel de Top Teams Cup als het kampioenschap erop en een fiets. Die kregen we als ‘bonus’ voor het kampioenschap destijds. Ik dacht, dat is wel grappig zo met elkaar…” – Wyzte Kooistra

Tekst: Quinty Wolters || Foto: Ronald Hoogendoorn

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.