Vijfsetter voor Draisma Dynamo

Na vier competitiewedstrijden is het puntenverlies voor Draisma Dynamo verder opgelopen. Voor de derde maal kreeg de ploeg een vijfsetter voor de kiezen. Na het 2-3 verlies tegen Orion en de 2-3 overwinning op het Talentteam wist deze keer Sliedrecht Sport in eigen huis de 12-voudig landskampioen een punt af te snoepen: 2-3. Daarmee is de 3-0 thuisoverwinning, afgelopen woensdag, tot nu toe de enige wedstrijd die de Apeldoorners zonder kleerscheuren overleefden.
Net als woensdag deed Redbad Strikwerda vooral een beroep op z’n ‘oude garde’. Hij startte met Bart van Garderen, Nico Manenschijn, Wessel Blom, Mats Kruiswijk, Renzo Verschuren en libero Dustin Bontrop. Van de nieuwkomers begon alleen Maikel van Zeist in de basis. Die keuze was overigens niet lastig voor Strikwerda. De enige concurrent op de middenpositie, Stefan Boermans, had lichte knieklachten en kwam daarom niet uit zijn trainingspak.
Aan de eerste set werd sterk begonnen door Draisma Dynamo. De ploeg nam direct een ruime voorsprong van vijf punten. Richting de twintigpuntengrens liet het de thuisploeg nog even dichterbij komen, maar na een time-out van Strikwerda (16-18) werd weer orde op zaken gesteld. Kruiswijk mocht met een smash de set binnenhalen: 18-25.
Strikwerda zag geen redenen om wijzigingen in z’n ploeg aan te brengen dus startten dezelfde zeven spelers aan set 2. Ook nu namen de Apeldoorners een voorsprong, maar het verschil werd nooit groot. Het liep ook wat minder goed bij de bezoekers en dat zorgde voor wat lichte irritatie. Toen de eerste scheidsrechter vervolgens opzichtig blunderde kwam deze frustratie er uit. Kruiswijk reageerde volgens de arbiter te agressief hetgeen hem op ‘geel’ kwam te staan. Blom deed wat je daarna het beste kunt doen: scoren. Van achter de driemeterlijn en met een killblock vergrootte de passer/loper het verschil.
Nadat Manenschijn met eveneens een killblok het verschil naar vier had gebracht (16-20) kwam Sliedrecht toch weer dichterbij en zelfs op gelijke hoogte (23-23). Strikwerda verving Van Garderen door Freek de Weijer vanwege diens blokkerende kwaliteiten en onder diens leiding werd ook set 2 gewonnen. Manenschijn smashte raak: 24-26.
Het was toch weer het basisteam dat aan de derde set begon. Maar de thuisploeg leek de sleutel tot succes te hebben gevonden en liep direct uit naar een aanzienlijke voorsprong (12-5). Lang bleef het verschil groot, op 22-17 stokte de productie bij de thuisploeg echter. Punt voor punt kwam Draisma Dynamo dichterbij, invaller Rik van Solkema bracht het verschil terug tot één punt (22-21). De Sliedrechters wisten net op tijd de neuzen dezelfde kant op te krijgen en brachten de Apeldoornse opmars tot stoppen. Een netservice, één van de velen, zorgde ervoor dat thuisploeg en -publiek toch konden juichen: 25-22.
Opnieuw startten de basisspelers van Draisma Dynamo aan de nieuwe set. Ze leken echter behoorlijk van slag na het verlies van de derde set want in de vierde set kwam de ploeg op een 5-0 achterstand. Strikwerda was dan ook vroeg door z’n beide time-outs heen. Maar het publiek in sporthal ‘De Basis’ geloofde wel in een stunt en moedigde de eigen ploeg fanatiek aan. De ervaren Apeldoorners wisten de hal toch stiller te krijgen door sterk terug te komen (13-13). De volgende punten werden om-en-om verdeeld tot 18-17. De thuisploeg sloeg opnieuw een gaatje (20-17) en gaf dit niet meer weg: 25-22.
Een ongewijzigde ploeg begon aan de beslissende vijfde set. De thuisploeg hielp de bezoekers direct aan een fijne voorsprong door drie persoonlijke fouten: een opslag in het net en twee uitgeslagen aanvallen. Draisma Dynamo was nu wel scherp en wist de voorsprong nu wel vast te houden. De mannen van Strikwerda gaven nu geen kadootjes meer weg en hielden de voorsprong continu op drie à vier punten. Wessel Blom mocht uiteindelijk het laatste punt binnen slaan (11-15) waarmee er toch 2 wedstrijdpunten mee terug in de bus naar Apeldoorn gingen.
De knop moet na het weekeinde weer worden omgezet met twee thuiswedstrijden tegen VV Zaanstad en VoCASA voor de boeg.
De wedstrijd in de Draisma Dynamo Arena (Omnisport) tegen de Zaanstedelingen begint zaterdag 27 oktober om 20.00 uur.