Veerkrachtig Draisma Dynamo snoept Tours één set af

Zoals kon worden verwacht was Draisma Dynamo in de heenwedstrijd in de 1/32 finales van de CEV Cup niet opgewassen tegen Tours Volley-Ball. Een veerkrachtig Apeldoorns ensemble liet zich woensdagavond in de Draisma Dynamo Arena desondanks niet zomaar naar de slachtbank leiden en snoepte de sterke Fransen zelfs brutaal een set af. 
Hoe de verhoudingen in Europese clubvolleybal liggen is bij volleybalkenners genoegzaam bekend. Dat Nederlandse clubs feitelijk voor spek en bonen meedoen aan Europacuptoernooien ook. Tussen de Franse Ligue A en de eredivisie gaapt zowel sportief als financieel een gat van jewelste. Het was daarom interessant om te zien hoe Draisma Dynamo zich in de eerste van twee onderlinge confrontaties voor de CEV Cup staande kon houden tegen de grootmacht uit Tours, het met afstand sterkste Franse clubteam van het afgelopen decennium. 
Dat de 8-voudig Frans landskampioen van alles meer in huis heeft dan de actuele Nederlands titeldrager was al wel duidelijk. Tegenstanders van het kaliber Tours komen Redbad Strikwerda’s jonge honden in de eredivisie niet tegen. Een nederlaag was zodoende eigenlijk op voorhand al ingecalculeerd. Strikwerda had op meer tegengas gehoopt. Draisma Dynamo’s coach vond na afloop dat er te weinig strijd was geleverd en te weinig gedaan was met de geboden ruimte. Voor de jonkies in de selectie was het duel van woensdagavond hoe dan ook een uiterst nuttige les in hun persoonlijke ontwikkeling. De geroutineerde Fransen legden het een en ander aan tekortkomingen ondubbelzinnig bloot.
In de eerste set hield de thuisploeg desondanks tot halverwege gelijke tred en bleef de schade beperkt tot slechts drie punten: 22-25. In set twee was het verschil met een score van 17-25 iets groter. Wie dacht dat Draisma Dynamo daarop zou capituleren, kwam bedrogen uit. Uit een sterke opslagbeurt van Nico Manenschijn forceerden Strikwerda’s elitetroepen in de derde set een verschil van vier punten (15-11). Deze voorsprong gaven ze niet meer uit handen. Met 25-19 kreeg de Nederlands kampioen loon naar werken. Dat Tours in de vierde set orde op zaken stelde, was geen schande. Een killblock van Manenschijn, dat Draisma Dynamo tussentijds terugbracht tot 15-16, was het laatste noemenswaardige wapenfeit aan Apeldoornse kant. Met liefst acht punten op rij legde Tours de basis voor de 16-25 setwinst en de 1-3 zege.
Martijn Brilhuis was met 17 punten de meest trefzekere speler in het team van Draisma Dynamo. Yannick Bak (12) en Nico Manenschijn (10) verschalkten de Franse defensie eveneens met zekere regelmaat. 
De op de tribune aanwezige mini-delegatie van Lycurgus, onder aanvoering van trainer Arjan Taaij, kon zich alvast een goed beeld vormen tegen welke club de Groningers in de zestiende finales van de CEV Cup mogen aantreden.

Tekst: Rob Kruitbosch 
Fotografie: Wout van Zoeren

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.