Vandaag op de kop af 31 jaar geleden vierde Apeldoorn de eerste landstitel van Dynamo

image0.jpeg
 
Voor wie het niet wist, het is vandaag exact 31 jaar geleden dat Apeldoorn de primeur beleefde van een landskampioen volleybal binnen de gemeentegrenzen. De onvergetelijke 30 april 1991 zal voor eeuwig in de boeken staan als de dag waarop Dynamo haar eerste van inmiddels dertien landstitels in de wacht sleepte.
 
Bij wie er op die legendarische Koninginnedag in 1991 in levenden lijve bij aanwezig was, staat voor altijd op het netvlies geprint hoe de Dynamohal ontplofte. De ontlading was enorm bij het eerste succes in de roemruchte Piet Zoomers periode. Het was een compleet gekkenhuis. Het dak ging er bijna af in het uit z’n voegen barstende zaaltje aan de Morellenlaan nadat de ploeg van trainer Paul van Sliedrecht directe concurrent Rentokil ZVH in het allesbeslissende duel van zich af had geschud.
 
Waar hij bij Sneker Animo niet in geslaagd was, dat kreeg de in 1988 in bij Dynamo neergestreken Van Sliedrecht in Apeldoorn wél voor elkaar. 1992 was het streefjaar. Een jaar eerder dan gepland mocht de eigenzinnige Fries de kampioensbeker al in ontvangst nemen. Als hoogtepunt mocht hij zich met zijn jonge losgeslagen horde laten huldigen op het bordes van het Apeldoornse stadhuis. Bij de aanblik van de dolenthousiaste menigte op het Raadhuisplein moest zelfs de verpersoonlijking van Friese nuchterheid, normaal niet om een stevige uitspraak verlegen, even slikken. Daar even later met de hem kenmerkende bravoure aan toevoegend: “Ik hoop dat er volgend jaar net zo veel mensen komen…”
 
Een van de kersverse kampioenen, de destijds 27-jarige Redbad Strikwerda, liet na het veroveren van de titel door de jeugdige Apeldoornse Courant-verslaggever Rob Kruitbosch optekenen: “Een winnende coach heeft altijd gelijk. Zijn belangrijkste rol was toch het neerzetten van het team. Paul heeft jongeren een kans gegeven en ook de juiste spelers gehaald.”
 
Het is niet uitgesloten dat de geschiedenis zich 31 jaar na dato gaat herhalen. Het kan verkeren zei Strikwerda’s collega-wijsgeer Bredero al aan het einde van de zestiende eeuw. Twee weken geleden gaf bijna niemand nog een stuiver voor Draisma Dynamo’s titelkansen, sinds zondag is Apeldoorns finest nog maar twee overwinningen verwijderd van prolongatie van de 2021 behaalde landstitel.

Ongeacht of het nou een eerste landskampioenschap betreft of de veertiende, elke titel of hoofdprijs blijft de bekroning en beloning van een seizoen lang investeren, afzien en keihard werken. Als passende afsluiting van een volleybaljaar vol pieken en dalen zal waarschijnlijk niemand Jeroen Rauwerdink, Nico Manenschijn, Frits van Gestel of assistent-trainer Renzo Verschuren een huldiging op het Apeldoornse stadhuis misgunnen…

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.