Valse start voor Draisma Dynamo in play-off finale

Hoewel de patiënten in vergelijking met de verloren bekerfinale van afgelopen zondag duidelijk tekenen van beterschap vertoonden, stapten de spelers van Draisma Dynamo woensdagavond na de eerste finalewedstrijd in de play-offs toch doodziek van het veld af. Na drie onbenutte matchpoints gaf Draisma Dynamo in de beslissende vijfde set de zege uit handen tegen Amysoft Lycurgus en beleefde zodoende een valse start in de ontknoping van de strijd om de landstitel.

Draisma Dynamo startte met het zevental Jeroen Rauwerdink, Nico Manenschijn, Frits van Gestel, Sjoerd Hoogendoorn, Freek de Weijer, Maikel van Zeist en libero Mats Kruiswijk. De ace van de serverende Van Gestel zette in de eerste set meteen de juiste toon voor wat zou uitgroeien tot een bijzonder enerverend volleybalgevecht. Beide ploegen gaven elkaar vijf sets lang geen duimbreed toe. Met na een meer dan twee uur durende thriller uiteindelijk Amysoft Lycurgus als nipte winnaar.

Het scherpe Strikwerda-ensemble won het eerste bedrijf met 26-24. In de tweede set was het precies andersom. De net iets hogere foutenlast aan Draisma Dynamo-kant resulteerde in een 24-26 zege voor de bekerwinnaar.

De altijd belangrijke derde set leek eveneens naar de thuisploeg te gaan. Bij de stand 24-21 gaf Draisma Dynamo de voorsprong echter op onbegrijpelijke wijze uit handen. Lycurgus werkte drie setpunten weg en kwam langszij. Manenschijn bracht Draisma Dynamo nog op 25-25. Een uitservice van Van Gestel gevolgd door een snoeiharde opslag van Herr beslechtten het pleit in het voordeel van de bezoekers: 25-27.

Amysoft Lycurgus ging in de vierde set aanvankelijk verder waar het in de derde mee ophield. Bij 17-21 stokte de opmars van de Groningers. Uit de opslagbeurt van Nico Manenschijn draaide een energiek Draisma Dynamo de achterstand om en verzekerde zich met een 25-23 zege van een beslissende vijfde set.

Die tiebreak verliep mogelijk nog bloedstollender dan de voorgaande vier sets. Terwijl Sjoerd Hoogendoorn bij de stand 6-4 twee keer werd ‘gekilled’, liep Lycurgus aan de hand van ‘Boem Boem Bennie’ Tuinstra uit naar 9-13. Draisma Dynamo capituleerde niet. Het legde een bewonderenswaardige veerkracht aan de dag, scoorde vijf keer op rij. Bij 14-13 liet het vervolgens het eerste matchpoint onbenut, bij 15-14 het tweede en bij 16-15 het derde. Setscore: 16-18!

Om nog kans te maken op de landstitel moet Draisma Dynamo zaterdagmiddag de uitwedstrijd in Groningen absoluut in winst omzetten. Gebeurt dat, dan volgt zondag in Apeldoorn een allesbeslissend derde duel. Bij verlies mag Amysoft Lycurgus zich na 2016, 2017 en 2018 voor de vierde keer kampioen van Nederland noemen.

Tekst: Rob Kruitbosch 
Fotografie: Wout van Zoeren

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.