Tweeluik richting de koppositie (deel 2)

Eerst wat geschiedenis

Zaterdag 12 oktober 2019. Na een aantal jaren van afwezigheid keert volleybalclub ZVH uit Zevenhuizen terug in de Eredivisie. De eerste wedstrijd is in het eigen dorpshuis ‘Swanla’, tegenstander is Draisma Dynamo. Ongeveer twintig jaar geleden in de finale om het landskampioenschap stonden beide teams in ‘Swanla’ ook al eens tegenover elkaar. Toen moest de wedstrijd tijdelijk worden stilgelegd wegens een steeds gladder wordende wedstrijdvloer. Vijf weken geleden herhaalde dit scenario zich, met één groot verschil: de wedstrijd werd dit keer niet na een oponthoud van ongeveer een uur voortgezet maar werd gestaakt. Vanmiddag werd het gestaakte duel verder uitgespeeld. Bij een stand van 0-1 in sets (15-25) en 5-9 in de 2e set werd de wedstrijd weer in gang gezet. In een minder warme, minder vochtige, en minder volle sporthal. Maar met vier grote ontvochtigers in de hoeken van de zaal!

Keuzes keuzes keuzes….

Het was even de vraag: moest er worden verder gespeeld met dezelfde spelers die vijf weken geleden binnen de lijnen stonden toen het duel werd gestaakt. Dat bleek niet het geval. Al week Draisma Dynamo-coach Redbad Strikwerda niet heel veel af van zijn ploeg vijf weken geleden. Aan het vervolg van de wedstrijd begon de Apeldoornse trainer/coach weer met Joris Berkhout, Rik van Solkema, Renzo Verschuren, Maikel van Zeist, Jeroen Rauwerdink en libero Jeffrey Klok. Alleen Wessel Blom was nieuw in de ‘basis’. Hij ‘verving’ Mats Kruiswijk als passer/loper, Kruiswijk die nu weer als libero op het wedstrijdformulier stond. Waardoor Seain Cook op zijn beurt nu weer gewoon inzetbaar was als passer/loper.

Vervolg set 2

Het eerste punt in de tweede set ging naar de thuisploeg (6-9) waarna de bezoekers weer verder gingen waarmee ze medio oktober noodgedwongen moesten stoppen: scoren. Even leek de machine een beetje te haperen, ZVH kwam terug tot op twee punten, maar onder aanvoering van Verschuren ging de gashendel weer open. Kristian van der Wel vroeg nog een time-out aan, en op de tribune vroegen we ons weer af of dit nu zijn eerste of tweede van de set was (op 12 oktober had hij er in set 2 ook al één aangevraagd). Antwoord op de vraag kregen we echter niet. Want nadat Verschuren met een smash door het midden voor een setpoint had gezorgd mocht de middenman direct doorlopen om te gaan serveren. En met een ace besliste hij de set: 18-25.

Renzo kan toveren

Aan het begin van de derde set stonden dezelfde zes veldspelers weer binnen de lijnen. Enige mutatie was het starten van Kruiswijk op de libero positie. Beide teams ontliepen elkaar aan het begin van de set weinig, vanaf 5-5 zette de bezoekers een eerste tussensprintje in. Na de killblock van Rauwerdink dat voor 5-8 zorgde volgde een verwachte Zevenhuizense time-out. De thuisploeg kwam nog één keer dichtbij (17-18), maar door onder meer een goede serviceserie van Rauwerdink werd het verschil toch weer vier punten. Op 18-22 gunde Strikwerda Cook speeltijd en mocht Rauwerdink voortijdig z’n trainingsjack aantrekken. De daarop volgende rally zorgde voor de nodige hilariteit door de wijze waarop Draisma Dynamo het punt scoorde. Verschuren kreeg zonder het eigenlijk te beseffen de bal tegen zich aan en wist in een reflex er een soort toverbal van te maken die zowaar aan de andere kant van het net op de vloer terechtkwam (18-23). Vervolgens zorgde Van Solkema met een killblock voor matchpoint (18-24). Voor Strikwerda het signaal nog een wissel door te voeren.

Bram is BACK!!

Bram Langevoort, afgelopen zomer nog aan zijn knie geopereerd, kreeg van zijn coach z’n eerste speelminuten.
Onder gejuich van zijn teamgenoten verscheen hij met een wisselbordje aan de zijlijn en mocht het veld betreden op de plek van Verschuren die net weer lekker stond te serveren. De opslag ging over naar ZVH, maar Langevoort mocht nog even blijven staan. Duidelijk werd direct dat zijn ploeggenoten hem het laatste punt gunden en dat hij dus vrijwel zeker de eerstvolgende set-up van De Weijer zou ontvangen. En zo geschiedde. De nummer 15 van Draisma Dynamo kwam aanvliegen van achter de driemeterlijn maar wist het matchpoint helaas niet te verzilveren. Dat deed de thuisploeg helaas zelf door in het net te serveren: 20-25.
Bram Langevoort

Top 4 neemt afstand

Door de twee overwinningen dit weekeinde is de tussenstand in de Eredivisie eindelijk volledig in balans. Alle teams hebben nu 7 duels gespeeld en Draisma Dynamo is op gelijke hoogte gekomen met koploper Lycurgus. Hadden onze mannen gisteren geen set verloren aan VoCASA dan hadden ze nu zelfs de eerste plek bezet. Duidelijk lijkt nu wel te zijn geworden hoe de verhoudingen liggen in de vaderlandse competitie. Vier clubs hebben zich nadrukkelijk afgezonderd van de zes overige teams. SAMEN.Lycurgus en Draisma Dynamo behaalden 18 punten uit 7 duels, Sliedrecht Sport en Active Living Orion bleven op 17 punten steken. Het Talentteam Papendal volgt op 12 punten.

Volgende week staat er geen Eredivisievolleybal op de agenda maar staan de wedstrijden in de achtste finales van het nationale bekertoernooi op het programma. Daarin moet de ploeg van Strikwerda in Capelle aan de IJssel aantreden tegen het plaatselijke VCN dat uitkomt in de Topdivisie. Het duel begint om 16.30 uur.

Tekst: Teun Zijp

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.