Tweeluik richting de koppositie (deel 1)

Draisma Dynamo kan dit weekend koploper van de Eredivisie worden. Omdat te bereiken moet er dit weekeinde twee keer worden gewonnen. Beide keren zonder puntenverlies, dus met 3-0 of 3-1. Zaterdagavond was de Draisma Dynamo Arena de locatie waar dan de eerste overwinning behaald diende te worden. Tegenstander was de nummer voorlaatst uit de tussenstand: VoCASA Volleybal uit Nijmegen.

 

Verrassende opstelling

Bij Draisma Dynamo stond er een verrassende opstelling op het door trainer/coach Redbad Strikwerda ingevulde opstellingsbriefje van de eerste set. De Apeldoornse oefenmeester startte met spelverdeler Joris Berkhout zodat Freek de Weijer aan de kant begon, en Nico Manenschijn stond na vijf duels op het midden te hebben gestaan weer eens op de diagonaalpositie. Rik van Solkema mocht dus ook vanaf de zijkant toekijken. Op het midden werd de vrijgekomen positie ingevuld door Sjors Tijhuis, de andere middenpositie werd door Maikel van Zeist bezet. Als passer/lopers verschenen Seain Cook en Jeroen Rauwerdink aan de start, in de passing en verdediging werden zijn vergezeld door startend libero Jeffrey Klok.

De eerste set

De thuisploeg startte strek en stond in mum van tijd met 5-0 voor. Het leek op dat moment wel een makkelijk avondje te worden, maar niets was minder waar. Het team van Strikwerda bleef passend wel behoorlijk overeind maar maakte vooral aanvallend weer te veel fouten. De Nijmegenaren kregen zodoende alle kans om terug te komen, en op 17 punten kwamen ze langszij. Opnieuw enkele fouten zorgden ervoor dat VoCASA kon doordrukken. Een netfout betekende het eerste Nijmeegse setpoint, en dat werd dan ook direct maar verzilverd: 21-25.

Kleine aanpassing voor 2de set

Ondanks het setverlies wijzigde Strikwerda toch niet te veel aan zijn team, alleen op de liberopositie vond een mutatie plaats: Mats Kruiswijk verving Klok. Het bleek een cruciale wissel, want de ervaring van Kruiswijk bracht de nodige rust en zuiverheid in het team, waardoor de ploeg zich meer kon gaan bezighouden met het scoren van punten. En dat ging Draisma Dynamo in de 2e set een heel stuk beter af, zo nu en dan kon er worden genoten van spectaculaire punten. Het begon lekker te draaien, en tegen het einde van de set namen vooral Manenschijn en Van Zeist de punten voor hun rekening. Manenschijn deed dit onder meer met een prima serie opslagen waarop de tegenstander nauwelijks verweer had. Op setpoint (24-11) deed zich nog wel een komische act voor: iedereen zag de thuisploeg 25-11 scoren waarna de teams hun spullen inpakten en alvast verhuisden naar de andere zijde van het veld. Maar de 2e scheidsrechter had een Apeldoornse netfout geconstateerd zodat iedereen moest terugkeren naar zijn plekje. Vervolgens werd er door VoCASA in het net geserveerd waarna de volksverhuizing alsnog kon doorgaan: 25-12.

3de set brengt stabiliteit

Strikwerda was tevreden met zijn nieuwe basisopstelling en begon met dezelfde spelers aan set 3. Ook nu werd er door de thuisploeg snel een comfortabele voorsprong gecreëerd. Na een ace van Rauwerdink stuurde de Apeldoornse coach De Weijer met wisselbordje nr. 3 naar de zijlijn, hij mocht Berkhout vervangen. Verderop in de set volgde een tweede wissel: Wessel Blom kwam in plaats van Rauwerdink binnen de lijnen. Het was opnieuw Manenschijn die aan het einde van de set belangrijk was door met een harde smash het eerste setpoint te verzorgen en vervolgens met een killblock ook deze set binnen te halen: 25-17.

De laatste set en statistieken

De beide wissels startten ook aan de vierde set, een set die ook vrij vlot werd gedomineerd door de thuisploeg. Relatief eenvoudig werd er gewerkt aan een geleidelijk oplopende voorsprong. Slim was het doortikballetje van spelverdeler De Weijer dat 6-4 betekende, en leuk was de smash van diezelfde De Weijer waarmee hij zijn team op 13-8 zette. Van Zeist ramde vervolgens nog een paar ballen hard door het midden, en Manenschijn zorgde er met een harde smash voor dat zijn ploeg als eerste de ‘big points’ bereikte (20-13). Na een time-out van VoCASA-coach Joost Joosten (oud-speler van Dynamo), gaf Strikwerda Lennaert Hogenhout ten koste van Van Zeist speelminuten. Hij mocht beginnen met een opslag en werd vervolgens nog even gehandhaafd. Tot dat hij voorspeler werd, op dat moment keerde Van Zeist terug in het veld. En Nijmeegse netservice zorgde voor matchpoint, en Manenschijn mocht het laatste punt binnen slaan: 25-19.

Daarmee werd hij met 16 gescoorde punten topscorer. Doordat de diagonaal net even te veel foutjes maakte en aanvallend niet boven een scoringspercentage van 50% kwam, moest hij zich tevreden stellen met een 5,8. De hoogste cijfers werden behaald door de beide spelverdelers, Berkhout haalde een 7,0 en De Weijer zelfs een 7,4. Ook Tijhuis behaalde een prima 6,7, mede veroorzaakte door sterke serviceseries en foutloos aanvalsspel.


Of de Benjamin van Draisma Dynamo morgen in Zevenhuizen, wanneer vanaf 15.30 uur het gestaakte competitieduel van 12 oktober jl. tegen ZVH wordt uitgespeeld, weer speelminuten krijgt valt nog te bezien. Het lijkt voordehand liggend dat Strikwerda wat zal gaan rouleren in zijn spelersgroep. Zondag aan het einde van de middag weten we dan of Draisma Dynamo eindelijk weer eens koploper van de Eredivisie is.

 

Tekst: Teun Zijp
Fotografie: Wout van Zoeren

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.