Teammanager Hans Verbeek onmisbare schakel van de ploeg op de achtergrond

image0.jpeg
Als lid van het zaalteam maakt hij zich al een groot aantal jaren verdienstelijk in de Draisma Dynamo Arena. Sinds het begin van het huidige volleybaljaar bekleedt Hans Verbeek tevens de functie van teammanager van de landskampioen bij de mannen. Op 69-jarige leeftijd scoort de onbaatzuchtige vrijwilliger vooral naast het veld en achter de schermen. “Het eromheen regelen vind ik eigenlijk leuker dan het spelletje zelf. Op het invulling geven aan randvoorwaarden kan ik wél invloed uitoefenen.”  
 
Zelf sporten deed de bijna-zeventiger in het verleden op recreatief niveau. Met topsport kwam hij pas op latere leeftijd in aanraking. “Bij ons thuis was geen sportcultuur. Ik heb nooit de ambitie gehad en ook niet de kwaliteiten. Op school heb ik weleens gevolleybald. Ook heb ik gevoetbald, maar dan ben ik pas op m’n zestiende mee begonnen. Eerst een poosje bij AGOVV, later twee jaar bij Columbia. Tijdens m’n diensttijd ben ik wel marinekampioen basketbal geworden”, maakt Verbeek duidelijk dat zijn kwaliteiten meer buiten dan op het veld liggen.
image2.jpegEigenlijk rolde hij een beetje bij toeval het volleybalwereldje in. Toen hij in 2015 bij het WK beachvolleybal op vrijwillige basis dienstdeed als chauffeur, leerde hij Dynamo kennen. Van het een kwam het ander. In het seizoen erop trad hij toe tot het zaalteam van de club. In het verlengde daarvan doet ook de Nevobo sindsdien met zekere regelmaat een beroep op hem. 
 
“De Nevebo vroeg mij voor het event team. Met een vaste ploeg van een mannetje of tien helpen we bij alle grote volleybalevenementen die in Nederland plaatsvinden. Bij het WK voor vrouwen heb ik vorig jaar als court manager gedraaid. Ik deed er alles om het veld heen. Van de opbouw tot aan het verzorgen van waterflessen. Hoewel je tijdens zo’n toernooi wel lange dagen maakt, was dat WK wel de slagroom op de taart”, geniet de bedrijvige pensionado met volle teugen van alle essentiële hand- en spandiensten die hij voor de club en de volleybalbond verricht.
 
In een uitvoerende rol had Draisma Dynamo’s nieuwe teammanager voordien al heel wat ondersteunende kilometers in de benen bij de Stichting Internationale Vierdaagse Apeldoorn en de Midwinter Marathon. Bij het organiseren van het jaarlijkse wandelevenement hielp hij liefst 28 jaar mee. “Ik ben als secretaris begonnen, ik ben voorzitter geweest, ik heb de registratie gedaan van de deelnemers en de laatste paar jaren ben ik ingezet als een soort vliegende kiep”, somt hij stap voor stap zijn functies in het Vierdaagse-bestuur op.
 
“Eigenlijk wilde ik doorgaan tot mijn zeventigste, maar omdat we in 2024 het EK volleybal voor mannen onder 22 in Apeldoorn krijgen, ben ik er al mee gestopt. Het slokt veel tijd op zo’n Vierdaagse. Je bent er een heel jaar bezig. Helaas wordt het tegenwoordig steeds moeilijker om als vrijwilligersorganisatie iets te organiseren. Er komen steeds meer regels”, verzucht hij.
image3.jpegVorig jaar verleenden Hans en echtgenote Annemarie, die actief is als secretaris van de Stichting Topvolleybal Dynamo, tijdelijk onderdak aan Draisma Dynamo-spelers Joris Berkhout en Yannick Bak. Die logeerpartij verstevigde de band met zowel spelers als staf van Draisma Dynamo 1. Van het ‘gastouderschap’ naar het invullen van de vacante functie van teammanager blijkt in zo’n geval in zijn geval slechts een kleine stap… 
 
“Ik ben op nul begonnen. Ik ben er dagelijks mee bezig. Ik doe daarnaast ook de website en samen met Wim Jonker de ticketing. En het zaalteam uiteraard. Dat valt allemaal wel te combineren. Gelukkig staat Annemarie mij bij. Onlangs waren we 45 jaar getrouwd. Met Redbad Strikwerda verloopt de samenwerking ook prima. Redbad moest alleen wel even wennen dat hij nu iemand naast zich heeft die zaken wél regelt…”, lacht Strikwerda’s steun en toeverlaat.
image1.jpegOp wedstrijddagen van Draisma Dynamo bekommert Verbeek zich vooral om zijn eigen bezigheden. “Ik ben wel bij alle wedstrijden aanwezig, maar ik zit niet op de bank, nee. Ik heb daar geen toegevoegde waarde. Ik kom ook niet in de kleedkamer. Ik heb daar geen rol. Wat ik wel moet doen, is vooraf de spelers aanmelden. Tijdens de wedstrijden zit ik meestal bij Frank Baak, onze data-analist. En af en toe ook weleens op de tribune.”
 
Als teammanager van Draisma Dynamo kom je bovendien nog eens ergens, ondervond het nieuwe staflid de afgelopen weken en maanden aan den lijve.  Zo bracht zijn nieuwe functie Verbeek de afgelopen maanden al in Oostenrijk, Montenegro en Turkije. Van hoe je met de bus vanaf het vliegveld van de Albanese hoofdstad Tirana in Budva komt, weet de kamerindeler op Draisma Dynamo’s Europese trips inmiddels ook alles. 
 
“Van Innsbruck heb ik nog iets kunnen zien. In Budva zijn we met leden van de staf het dorp ingewandeld. Voor de rest is het vooral een kwestie van eten, drinken, slapen, een wedstrijd spelen en weer naar huis toe. Omdat al het werk met weinig mensen gedaan moet worden is het best wel intensief. Naar Innsbruck heb ik het bagagebusje gereden. Maar dat vind ik niet erg. Ik rijd liever zelf dan dat ik ernaast zit”, vertelt de duizendpoot dat hij graag zelf de regie en het stuur in handen houdt. 

Organisatorisch kan er best wel het een en ander beter, beaamt hij. Over het geheel genomen scoren vereniging en stichting een dikke voldoende. Met een klein legertje aan vrijwilligers als een solide fundament. “Wij zijn dan wel allemaal vrijwilligers, maar het wil absoluut niet zeggen dat het met professionele krachten beter gaat. Qua accommodatie zijn we bij Dynamo in Nederland top of the bill. Alleen zijn we soms weleens wat Roomser dan de paus en willen we bepaalde dingen té goed doen”, benadrukt de perfectionist wel dat vrijwilligerswerk zeker verplichtingen met zich meebrengt. Vers bloed vinden voor het vrijwilligerskorps blijkt tegenwoordig niet altijd even eenvoudig. “Het eerste wat ze tegenwoordig vragen, is: wat levert het op?”, wijst hij op de ‘voor-wat-hoort-wat’-mentaliteit van vandaag de dag.image4.jpegIedereen heeft zijn eigen kwaliteiten, talenten en taken, redeneert de veelzijdige teammanager. Van sportieve en technische zaken hebben anderen meer verstand, luidt zijn deskundige oordeel. Voor een nadere uitleg van alle cijfers en scores die op de wedstrijdsheets staan, is Hans Verbeek volgens Hans Verbeek niet de aangewezen persoon. Verwachtingen over waartoe ‘zijn mannen’ in het huidige eredivisiejaar in staat zijn, heeft hij daarentegen wel. Hij hoopt op titelprolongatie. “De prijzen worden pas aan de meet verdeeld. Maar willen we opnieuw kampioen worden, dan moet er nog wel wat gebeuren.”                             📸 Wout van Zoeren

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.