Stilte voor de storm

Wat een bijzondere week. De teleurstelling van een matige week proberen om te zetten in positieve energie naar de volgende week. Een goed gesprek op maandag met het team, waarin iedereen even persoonlijk aan het woord kwam over haar persoonlijke doelen voor de komende periode. Als je dat combineert met de manier waarop een ieder daarin gecoacht wil worden door het team kreeg de boel weer op de rit. Koppies vooruit en stappen maken. En dat we stappen maken laten we zien.

Zaterdag stond Donitas op het programma. De koploper die wij troffen in het hoge noorden, waar wij niks te verliezen hadden. Vorig jaar waren we daar binnen een uur klaar en was het een lange terugrit van een koude kermis. Heren 2 speelde voor ons in het Groningse en overkwam hetzelfde lot als wij een seizoentje terug. We leven met jullie mee mannen.
De sfeer was kalm, een soort stilte voor de storm. Iedereen maakte zich klaar om straks alles te kunnen geven. Voor een moment de illusie dat we ook goede basketbalsters zouden zijn, het bleken gelukstreffers. Veel ruimte voor een lach, maar van binnen stonden we op scherp. De eerste set gingen we goed weg. Veel servicedruk van Lieke en een ontstopbare Joyce over de Pipe en een gaatje van vier punten, 4-8. De knal waarmee we uit de startblokken schoten had een slapend Donitas wakker gemaakt. Met veel servicedruk wisten ze het ons moeilijk te maken, maar nog altijd een puntje voorsprong op 16-17. De dames uit Grunn konden een tandje harder, maar dat wisten we van tevoren. Harde klappen en machtige killblocks incasseren alsof het ons niets deed, we bleven rustig en met de koppies bij elkaar. Op 22-19 de foutservice vanaf de overkant en op 21-22 ons geheime wapen in deze strijd, onder de noemer MVP, Chantal (Sjon) Nijstad aan het net. Een killblock uit stand, een omloop door het blok heen gevolgd door nog een killblock. Een memorabel optreden in het slot van deze set. 23-25 en de eerste set was brutaal voor de apeldoornse. Maar aan een set hebben we niks, dus nog steeds de rust.
In set twee moeizaam van start en voor het eerst een beetje onrust. Passend te zwak om tot scoren te komen en verdedigend hadden we zoveel rust dat het op slapen begon te lijken. Op 12-5 achterstand al de tweede time out en met de inbreng van Bo voor Lynn begon het treintje te tuffen. Twee aces van Heleen en twee kills van Sjon bracht de stand terug naar 16-13. 2x een foutservice van Donitas na een dubbele wissel, geldt dit ook als puntjes voor de coach? 21-19 en bij de big points konden we weer meedoen. We deden inderdaad mee, maar konden er niet overheen. 23-12; 24-22 en met 25-22 maakte Donitas 1-1. Bij ons nog steeds de rust. We spelen sowieso nog twee sets en Donitas moest maar bewijzen dat ze het in zich hadden om ze allebei over de streep te trekken. Bij ons nog steeds de rust. We draaiden goed na een matige start.
In de derde set liet Lotte zien nog altijd over genoeg kwaliteiten te beschikken en startte met 3 kills, 4-5. Met Lotte (Swinky) aan service bewees Sjon (Binky) dat ze het ook kon met een stevig killblock. Deze set ging gelijk op tot 14-14. Veel slordige fouten aan beide kanten afgewisseld met mooie aanvallen. Daarna opende Donitas het vuur met 3 aces en op 18-14 kwam Bo weer voor Lynn. Met een scheids die streng floot voor het balcontact van de setters viel er nog een gele kaart bij de studentes en met een sterk blok van Donitas bleven ze 3 punten op ons voor, 20-17. Dit gaatje kwamen we niet te boven en met 25-21 ook de derde set naar het noorden. 2-1.
Set vier begonnen we over een andere boeg. Bo mocht blijven staan en Suus mocht starten op de diagonaal. Op 8-7 stonden Lynn en Heleen alweer in het veld en het was het einde van de rust. Die stilte voor de storm was voor orkaan Dynamo. Tenminste, dat zou verklaren waarom beide teams deze set 6 keer fout serveerden. Wat we wel kunnen stellen is dat die orkaan de fundering van Donitas aan het wankelen kreeg. Bij de noorderlingen lukte helemaal niets meer en de rode wolven van Dynamo roken bloed. Ze hebben niet hun dag en hier valt wat te halen. Tot 16-16 ging de set nog gelijk op, maar daarna was het klaar. Sjon kreeg een heerlijke omloop van Lieke geserveerd op een bordje zonder blokkering en serveerde daarna zelf naar 16-21. Het bleef eigen fouten van Donitas regenen in deze zware storm en zij eindigden deze set collectief op -5 punten, waar wij rustig tot een scoringspercentage van 42% stegen. En op 18-25 was het 2-2. Deze storm ging niet meer liggen.
Vanaf de start in set 5 volle servicedruk en ons eigen blok-verdedigingssysteem op orde. De vele kansen die we kregen werden ook meteen benut, 2-7. Dan een snoeiharde kanonskogel op het lichaam van Lieke, de bal was nog in de lucht en de scheids floot. Heleen maakt protest en de scheids geeft dubbel-fout. Dit werd alleen niet heel denderend uitgelegd aan de studentes waardoor veel protest en geschreeuw. Alles in ons voordeel en dit keer was het onze tegenstander dat vooral tegen zichzelf aan het spelen was. Joyce knalt er nog maar een pipe in op 3-8. Lynn dacht dat kan ik beter en slaat de bal tegen de muur. Dat was geen probleem, want Donitas maakte netfout. Punt voor ons, 4-10. Met een ace van Sjon werd het 5-12 en op setpoint belandde de service van Donitas in het net 9-15 en eindelijk onze eerste winst in de competitie.
Winnen van de koploper voelt als een heerlijke eindejaarsbonus. Deze week bouwen we weer verder, er valt nog genoeg te verbeteren. De energie in de groep blijft fantastisch en niets gaat ons tegenhouden. Zaterdag mogen we thuis aantreden tegen promovendus WSV. Zij kenden een goede seizoensstart en staan daarom 1 plek boven ons op de ranglijst. Dit was onze 6evijfsetter in 9 wedstrijden. Het beloofd dus een mooie pot voor het publiek, geen reden dus om thuis te blijven. Mooie bonus is de oliebollenkraam bij de intratuin, heerlijke appelbeignets!

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.