Oude tijden herleven in sporthal ‘Swanla’

Kent u het verhaal van die wedstrijd in Zevenhuizen? …. die wedstrijd werd gestaakt! Het leek zaterdagavond wel één grote grap, maar het was bloedserieus. Het riep herinneringen op aan vroeger.

 


Het was zaterdag een druilerige dag. De hele dag een miezerregen. Echt een dag om eens lekker naar een sporthal te gaan om een volleybalwedstrijd te bezoeken, en de start van de Eredivisie bij te wonen. Er stond een vijftal mooie wedstrijden op het programma. Maar historisch gezien sprong één wedstrijd er toch bovenuit, die tussen RECO ZVH en Draisma Dynamo. Rentokil/ZVH zoals de club toen heette zette Piet Zoomers/D in 1990 nog de voet dwars richting de eerste Apeldoornse landstitel, een jaar later gingen onze mannen er met de belangrijkste titel vandoor. Tussen 1990 en1999 ging telkens één van deze twee ploegen er met de landstitel vandoor. In 1992 won Rentokil ZVH nogmaals de landstitel en in 1998 onder de naam VC Nesslande. Daarover dadelijk meer. De andere zeven landtitels in de jaren negentig waren voor de onzen. In totaal werd ZVH acht keer landskampioen: 2x als (Rentokil) ZVH, 4x als (Ortec) Nesselande en 1x als Rivium Rotterdam. Dynamo is recordhouder met twaalf landstitels: 11x als Piet Zoomers/D en 1x als SV Dynamo. Dit jaar wil de ploeg zichzelf en hoofdsponsor Draisma, inmiddels al voor het tiende jaar hoofdsponsor, graag belonen met de dertiende landstitel in de clubgeschiedenis.

 

ZVH keerde dit seizoen terug in de Eredivisie, nadat het in het seizoen 2016/2017 ook al een jaartje had mogen rondsnuffelen op het hoogste niveau. Ook toen werd de beruchte sporthal ‘Swanla’ in het Zuid-Hollandse Zevenhuizen dus aangedaan.

Afgelopen zaterdag volgde een nieuwe editie waarover opnieuw nog wel een tijdje zal worden nagepraat. Het zat weer bommetjevol in ‘Swanla’, het volleybal leeft dus weer in dit volleybalbolwerk. Er kon nauwelijks nog iemand bij in de compacte hal waar het behoorlijk warm was en, mede door het natte weer buiten, behoorlijk vochtig was. Een goede sfeer, een leuke ambiance voor topvolleybal.

Redbad Strikwerda had zijn ploeg ten opzichte van de wedstrijd om de Supercup op een aantal plaatsen gewijzigd. Zo mocht Joris Berkhout het spel verdelen, mocht Renzo Verschuren op het midden starten (ten koste van Nico Manenschijn) en was Mats Kruiswijk de verrassende tweede passer/loper. Wessel Blom keek dit keer toe vanaf de zijkant. Omdat Kruiswijk niet als libero op het formulier stond kon Seain Cook dit keer die rol, afwisselend met Jeffrey Klok, vervullen. Jeroen Rauwerdink (passer/loper), Rik van Solkema(diagonaal) en Maikel van Zeist (midden) handhaafden zich wel in de basis.

 

Draisma Dynamo startte fel, had kennelijk weinig moeite met de beperkte afmetingen van de hal, en liep eenvoudig uit naar een voorsprong van een punt of vijf. ZVH-coach Kristian van der Wel was al vrij snel door zijn beide time-outs heen, terwijl de bezoekers verder bouwden aan het vergroten van hun voorsprong. Op 13-20 voerde Strikwerda een dubbele wissel door (De Weijer voor Van Solkema en Manenschijn voor Berkhout) waarna de set eenvoudig met 15-25 werd gewonnen.

Met het basisteam werd begonnen aan de tweede set die op 2-4 kort werd stilgelegd. Aanvankelijk was op de tribune niet geheel duidelijk waarom, maar na een oproep van de speaker aan het plaatselijke zaalteam om extra dweilen te organiseren in verband met vocht op de vloer was de oorzaak van het oponthoud duidelijk. Direct gingen de gedachten terug naar de finale om het landskampioenschap in het seizoen 1997/1998. Tijdens de finalewedstrijd in ‘Swanla’ dat jaar werd de wedstrijd ook onderbroken in verband met een (te) gladde vloer als gevolg van condensvorming. Destijds werd de hal vervolgens voor meer dan een uur ontruimt, moest het publiek buiten wachten terwijl alle buitendeuren opengezet werden zodat de zaal kon worden geventileerd. Nadat de vloer weer was opgedroogmocht iedereen weer naar binnen en werd de wedstrijd uitgespeeld (en won ZVH de landstitel).

 

Afgelopen zaterdag werd de wedstrijd na het korte oponthoud weer hervat, maar op 5-9 werd de wedstrijd opnieuwstilgelegd. Door de alleen maar toenemende warmte en luchtvochtigheid nam de gladheid van de vloer ook toe. Een scenario zoals zich 21 jaar geleden had voltrokken was nu geen optie: het regende buiten nog altijd zodat het letterlijk ‘dweilen met de kraan open’ zou zijn wanneer de buitendeuren zouden worden geopend. Na kort overleg tussen de scheidsrechters, het jurylid van de Nevobo en de beide coaches werd besloten dat het risico op het ontstaan van blessures als gevolg van de gladde vloer te groot was en dat doorspelen derhalve niet langer verantwoord was. De wedstrijd werd gestaakt. Op een latere, nader te bepalen datum, zal de wedstrijd verder worden gespeeld vanaf de stand van 0-1 in sets en 5-9 in de 2e set.

Voor vooral Draisma Dynamo zal het best wel lastig worden om een geschikte nieuwe datum te vinden aangezien er drukke maanden aan komen. ZVH zal daarnaast ook op zoek moeten naar een oplossing om te voorkomen dat dergelijke scenario’s zich in de toekomst weer zullen voordoen.

 

Draisma Dynamo moet de knop zo snel mogelijk weer omzetten, want aanstaande woensdag gaan de Apeldoorners weer op bezoek bij Orion. Na de verloren wedstrijd om de Supercup een week geleden, hebben de mannen van RedbadStrikwerda nog iets recht te zetten. 

De wedstrijd in de SaZaTopsporthal in Doetinchem begint om 20.00 uur.

Tekst: Teun Zijp

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.