Opvallend eenvoudige overwinning Draisma Dynamo

Vooraf werd er toch wel met enige zorg gekeken naar de thuiswedstrijd dit weekend van Draisma Dynamo tegen VV Zaanstad. De Zaanstedelingen wisten in de reguliere competitie van onze mannen te winnen (3-2), en ook landskampioen Lycurgus keerde met een nederlaag terug naar Groningen (3-1). Sliedrecht wist in december nog wel met 2-3 te winnen maar kwam in dat duel nog wel met 2-0 achter. Vorige week stonden de teams weer tegenover elkaar en was het scoreverloop identiek. De Noord-Hollanders wisten alleen Orion geen punten afhandig te maken. Wel één belangrijke aantekening: deze resultaten werden in Zaanstad behaald. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Een andere reden om bezorgd te zijn: de blessures van middenmannen Maikel van Zeist en Renzo Verschuren. Beide waren niet inzetbaar.

image1.jpeg

Door de blessures op het midden moest trainer/coach RedbadStrikwerda niet voor het eerst dit seizoen improviseren in zijn middenas. Stefan Boermans mocht uiteraard in de basis starten, Nico Manenschijn werd de andere man op het midden. In het begin van het seizoen had de diagonaalaanvaller al laten zien dat, wanneer zijn coach op die positie een beroep op hem doet, hij ook op het midden zijn mannetje staat. De andere diagonaalspeler, Rik van Solkema, mocht wel op zijn vertrouwde plek plaatsnemen. Als passer/lopers koos Strikwerda voor Mats Kruiswijk en Wessel Blom in de basis, Freek de Weijer mocht vanaf het eerste fluitsignaal de set-upsverzorgen.

Draisma Dynamo kende even een stroeve start maar nam vanaf 8-8 de leiding en stond die niet meer af. Met een snelle bal door het midden mocht Manenschijn de eerste set beslissen.

 

Strikwerda liet zijn basis ook aan de tweede set beginnen. Hoewel zijn team de gehele set aan de positieve kant van de streep stond was de trainer/coach toch minder tevreden over het spel van zijn ploeg. De servicedruk viel een beetje weg, meer opslagen werden in het net geslagen, de passing werd wat slordiger en ook aanvallend werden er wat meer fouten gemaakt. Maar omdat de bezoekers nog minder cijfers konden overleggen won Draisma Dynamo de set toch eenvoudig. De aan het einde van de set ingevallen Tom van Steenis kreeg van collega-invaller Bart van Garderen een set-up die hij op waarde inschatte en met een harde smash verzilverde het setpoint: 25-17.

 

De thuisploeg begon toch weer met het basisteam aan de derde set, nam direct een royale voorsprong, maar liet Zaanstad toch weer gelijk komen (8-8). Een tweede versnelling was de bezoekers echter te machtig en zo kon opnieuw worden gebouwd aan een royale voorsprong. Na de 17-11 uit de blokkering haalde Strikwerda zijn beide passer/lopers naar de kant en verving ze door Bram Langevoort en Cas Abraham. Niet veel later kreeg ook Van Garderen een nieuwe kans. Deze set werd echter vooral gewonnen doordat de foutenlast omlaag ging en omdat er voor de Zaanstedelingen vooral aanvallend geen doorkomen meer aan was. Telkens vonden de bezoekers een paar handen aan de andere kant van het net die uiteindelijk verantwoordelijk waren voor liefst zeven killblocks. Van Solkema creëerde met zijn blokkering in hoogsteigen persoon het matchpoint en maakte het direct ook al met een mooi blok: 25-16.

 

De 3-0 overwinning zorgt ervoor dat Draisma Dynamo nu op zeven punten staat, evenveel als Orion. De Doetinchemmersversloegen in eigen huis toch wel verrassend Lycurgus na met 0-1 in sets achter gestaan te hebben. Lycurgus bleef daardoor op acht punten staan. Sliedrecht, dat in eigen huis met 3-0 van Taurus won, is nu koploper met negen punten. Het is dus ongemeen spannend in de Eredivisie!

image3.jpeg

Komende week is er een midweeks programma. Draisma Dynamo reist woensdag naar Houten voor het treffen met Taurus. Orion moet die dag afreizen naar Zaanstad, en Sliedrecht speelt de topper in Groningen tegen Sliedrecht. Het is in theorie mogelijk dat de vier topploegen na woensdag allemaal op 10 punten staan. Volgende week zaterdag staat in Omnisport de topper tussen Draisma Dynamo en AbiantLycurgus, de reprise van de bekerfinale, op het programma.

Fotografie: Wout van Zoeren

Tekst: Teun Zijp

Via de onderstaande link nog meer foto’s van de wedstrijd: http://wozopro.nl/sport-algemeen/nggallery/galleries/2-maart-2019-Draisma-Dynamo-Zaanstad|

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.