Op Papendal leerde Yannick Bak dat lichaam en geest veel meer kunnen dan hij zelf dacht

image0.jpeg

Op de kleuterschool was de kleine Yannick Bak naar eigen zeggen zo verlegen dat hij zijn jas niet eens durfde uit te trekken. Op Papendal leerde hij als puber voor het eerst zijn eigen boontjes doppen. Bij Draisma Dynamo zet de inmiddels 21-jarige Noord-Hollander zelfverzekerd de volgende stappen in zijn ontwikkeling als mens en als volleyballer.

 

In zijn tweede seizoen in Apeldoornse dienst heeft de passer/loper weinig te klagen over de speeltijd die hij krijgt. “Ik heb zeker het idee dat ik stappen maak. Sinds ik bij Draisma Dynamo zit, ben ik een betere volleyballer geworden. Als je mijn cijfers nu ziet, is dat een groot verschil met de cijfers in mijn laatste seizoen bij het Talentteam of mijn eerste seizoen hier. Wat er beter moet? Ik moet nog hoger zitten in mijn efficiëntie en mijn aanval. Dat kan ik bereiken door veel trainen en vooral veel goede uren te maken.”

image1.jpeg 

Het wekt nauwelijks verbazing dat het jochie uit Velsen geen voetballer is geworden bij de plaatselijke profclub Telstar, maar volleyballer. Bak groeide als het ware op bij de Volleybal Combinatie Spaarnestad in Haarlem. Zijn volleyballende ouders namen hem als klein ventje al mee naar de hal. Mijn moeder heeft in de eredivisie gespeeld en Jong Oranje gehaald. Mijn zus volleybalt bij Utrecht in de eredivisieEigenlijk is mijn vader een beetje het sukkeltje. Die heeft nooit hoger gespeeld dan de tweede divisie…”

image2.jpeg 

De jongste telg van het volleybalgekke gezin Bak bleek zelf al vroeg aanleg te hebben voor het spelletje. Al op 15-jarige leeftijd verliet het talent het ouderlijk huis en verhuisde hijnaar Papendal. Aanvankelijk trainde hij in Arnhem de hele week met zijn leeftijdgenoten van het Talentteam en speelde hij in de weekenden zijn wedstrijden voor Spaarnestad en – later nog een jaartje – Zaanstad. Vanaf het moment dat het talent daadwerkelijk in wedstrijdverband uitkwam voor het Talentteamgroeide Bak uit tot volwaardig eredivisievolleyballer.

image3.jpeg 

De veelvoudige jeugd-international zegt veel baat te hebben gehad bij zijn jaren op Papendal. “Ik heb er geleerd dat je lichaam en geest veel meer kunnen dan jezelf denkt. Toen ik er kwam, ging ik van twee keer anderhalf uur trainen per week naar drie uur trainen per dag. Ik raakte daardoor ook snel geblesseerd aan m’n knieën. Het ging met vallen en opstaan. Waarbij ik wel moet zeggen dat we er heel goed begeleid werden. Zo hadden we naast de normale trainers onder meer een lifestyle-coach en een schoolbegeleider.”

 

Toen hij voor zichzelf het idee kreeg dat hij uitgeleerd was bij het Talentteam, volgde de overstap naar Apeldoorn. “RedbadStrikwerda stuurde mij een appje. Daarin kwam hij met kerndingen over waarom ik naar Draisma Dynamo zou moeten gaan. Hij wees mij erop dat Draisma Dynamo de meeste internationals aflevert. We hebben daarna een gesprek gehad. Dat was midden in corona-tijd, vandaar dat het via Facetime ging. Redbad stelde mij toen vragen waarop ik geen antwoord wist. Ik ben ook nog op gesprek geweest in Groningen. Samen met Tieme de Jong, die nu spelverdeler is bij LycurgusIk heb best lang getwijfeld, maar uiteindelijk toch voor Draisma Dynamo gekozen. Met Jeroen Rauwerdink en Frits van Gestel zaten er ervaren spelers van wie ik superveel kon leren.”

image4.jpeg 

Gold hij bij het Talentteam als één van de bepalende spelers, in de Draisma Dynamo Arena kreeg de nieuweling een andere plaats in de pikorde“Het is sowieso anders dan bij het Talentteam. Bij het Talentteam staat je eigen ontwikkeling voorop. Bij Dynamo wil je ook iets winnen. Je wilt kampioen worden, maar dat mag geen einddoel zijn. In het begin was het best wel pittig. Je komt binnen als jonge jongen. Maar met doorzetten had ik niet zoveel moeite. Ik hou heel erg van winnen. Zelfs als ik thuis een spelletje doen gaat het niet om de gezelligheid. Ik vind dat ik in mijn eerste seizoen best wel veel speeltijd heb gekregen. Redbad laat je ook rustig op je bek gaan. Hij laat je net zo lang zwemmen totdat je zelf met een oplossing komt.”

image5.jpeg 

Het behalen van de landstitel waarmee hij zijn eerste seizoen bij Draisma Dynamo afsloot, vond Bak een bijzondere gewaarwording. “Het was al bizar hoe we die finale haalden. In die finalewedstrijden klopte vervolgens alles. Ik had zoiets nog nooit van dichtbij meegemaakt. Je leeft er in feite hetzelfde naartoe als naar andere wedstrijden, maar ik zou liegen als ik zeg dat ik het niet spannend vond. Als je zo’n finale dan wint, is fantastischDaar werk je tenslotte voor.

 

Natuurlijk wil Bak dit seizoen graag de landstitel verdedigen, toch noemt hij het geen doel op zich. “We spelen om beter te worden, een kampioenschap is dan een beloning voor alles wat wij ervoor doen.” Waarom hij gelooft in titelprolongatie?“Met SSS en Limax is de competitie een stuk sterker dan vorig jaar. Als het echter goed is, dan hebben wij het aan het eind van het seizoen beter voor elkaar dan de rest.

 

De passer/loper steekt niet onder stoelen of banken dat hijzover mogelijk wil komen in zijn sport. Zoals het overgrote deel van zijn jeugdige teamgenoten hoopt hij zijn carrière ooit een mooi vervolg te geven in een sterke buitenlandse competitie en geselecteerd te worden voor het nationale team. De komende jaren wil hij alles op alles zetten om zijn sportieve dromen te verwezenlijken. Desondanks verliest Yannick Bak niet uit het oog dat een topsportloopbaan niet eeuwig duurt.

 

De ijverige leerling uit de klas van meester Strikwerda beseft maar al te goed dat het verstandig is om voor de toekomst iets achter de hand te hebben. “Ik heb een studie Pedagogiek gedaan. Dat viel niet met volleybal te combineren. Je moet er veel stages voor lopen. Dat ging gewoon niet. Ook omdat ik veel weg was met Jeugd-Oranje en Jong-Oranje. Ik was eigenlijk twee fulltime dingen tegelijk aan doen. Daarom heb ik besloten om daar mee te stoppen. Ik ben nu sinds vier of vijf maanden bezig met een online-cursus Kinderpsychologie. Je kan niet je hele leven blijven volleyballen.

📸Wout van Zoeren 

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.