Ondernemende Maikel ‘VZ’ houdt z’n eigen medespelers in beweging

image5.jpeg
Als volleyballer heeft Maikel van Zeist zijn naam al ruimschoots gevestigd. Met het beklimmen van de maatschappelijke ladder als personal trainer is ‘VZ’ recentelijk pas begonnen. Met zijn nieuwe tijdsbesteding houdt de ondernemende volleyballer alvast enkele teamgenoten in beweging.

De afgelopen jaren stond zijn leven bijna volledig in het teken van het volleybal. Bij het Zwitserse Chênois Genève VB en het Franse Cambrai Volley realiseerde de middenaanvaller zijn droom om in het buitenland te spelen. Na zijn terugkeer in Nederland en het afronden van zijn studie is de 29-jarige Apeldoorner op een leeftijd gekomen waarop hij zijn aandacht stilletjes aan verlegt naar zijn maatschappelijke toekomst.
image1.jpeg
Het voltooien van de hbo-opleiding Commerciële Economie biedt hem een stukje zekerheid. “Ik heb m’n diploma eindelijk gehaald. Ik vind het wel belangrijk om dat papiertje te hebben. Dan heb je wat achter de hand. Met zo’n diploma kan je in principe van alles doen. Al blijkt het zoeken naar een parttimebaan naast het volleyballen niet zo eenvoudig. Het is vooral lastig met het urenaantal”, ondervindt de werkzoekende volleyballer dat de combinatie van topsport bedrijven en werkervaring opdoen een kwestie van passen en meten is.
image6.jpeg
Vandaar dat hij voorlopig het heft in eigen neemt en een nieuwe weg inslaat. Met VZ Performance wil performance-coach VZ zijn clientèle van A tot Z fit maken en houden. Ploegmakkers Jelle Bosma en Jack Williams behoren tot zijn eerste klanten. “Ik heb altijd al wel met het idee rondgelopen van een eigen sportschool. Vorige maand heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik heb zelf een website gebouwd. Die gaat binnenkort online. Ik wil dit geleidelijk aan opbouwen”, hoopt hij uit te dokteren of het personal trainerschap misschien wel de opstap vormt naar een eigen fitnessimperium.

De kersverse instructeur neemt gemotiveerde sportievelingen op een ongedwongen manier onder handen. “Mijn ouders hebben een grote schuur. Die ben ik aan het ombouwen tot gym. Ook ben ik bezig een loods te huren. Dat hoeft allemaal niet zo fancy te zijn. Je legt er wat sportmatten neer en deelt het in. VZ Performance is vooral voor de mensen die écht willen werken. Mijn manier van trainen heeft waarschijnlijk een wat hogere intensiteit dan bij anderen. Ik probeer iedereen op een leuke manier te motiveren. Het werken met jongens als Jelle is in zo’n geval makkelijk, omdat hij al topsporter is.”

Wie denkt dat de startende ondernemer het volleyballen op een laag pitje zet, heeft het mis. Na twee jaar in het buitenland is hij niet teruggekomen naar Draisma Dynamo om af te bouwen. Hij wil doorgaan waarmee hij in april 2021 voor zijn vertrek naar Zwitserland ophield: prijzen winnen. De spelersgroep waarmee dat moet gebeuren onderging dan weliswaar de nodige mutaties in vergelijking met het kampioensjaar 2021, verder constateerde de thuiskomer dat veel bij het oude is gebleven in de Draisma Dynamo Arena.
image3.jpeg
“Er staat een ander team, maar de rest is hetzelfde gebleven. De keuze om terug te gaan naar Draisma Dynamo, was vrij makkelijk voor mij. Ik ben in Apeldoorn geboren en opgegroeid. Terug naar Apeldoorn voelt daarom altijd als thuiskomen. Het fijne is dat ik m’n sociale leven weer kon oppakken. Na wedstrijden kan ik nu weer naar familie of vrienden toe. In het buitenland kon dat niet. Daar zit je alleen of met teamgenoten. Dat is toch anders”, voelt hij zich alweer als een vis in het water in zijn vertrouwde omgeving.

Het verloop van het seizoen tot nog toe stemt Van Zeist gematigd tevreden. Het mislopen van kwalificatie voor de Champions League noemt hij jammer, maar zijn wereld is er niet door vergaan. “Ik ging er naartoe om te winnen. Het was duidelijk dat we er niet klaar voor waren. We hebben het niet goed gedaan. Vooral serverend niet. We verloren alle belangrijke sets met twee punten verschil”, beoordeelt hij dat de minieme krachtsverschillen met de tegenstanders tijdens de vierkamp in Oostenrijk toch te groot waren.
image4.jpeg
Over het vervoer naar Innsbruck is al het nodige gezegd en geschreven. “Ik vond die busjes juist wel comfortabel. We hadden genoeg beenruimte. Die reis naar Montenegro was veel erger met al die vertraging. In Frankrijk zaten we ook weleens acht uur in de bus naar een uitwedstrijd. In het buitenland is zoiets heel normaal. Je leert ermee omgaan. Voor uitwedstrijden in het zuiden van Frankrijk, gingen we vanuit Cambrai met de bus naar Parijs en vandaar met het vliegtuig. In Zwitserland gingen we ook overal met de bus naartoe. Van Genève naar Amriswill is het al gauw vijf of zes uur rijden”, klaagt Van Zeist niet.

Het vele reizen staat hem niet tegen, verklaart hij. “Ik vind die tripjes juist wel leuk. In Frankrijk hebben uitwedstrijden wel iets van een Europa Cupwedstrijd. Je komt altijd al een dag van tevoren aan. Dan overnacht je daar en train je ook nog voorafgaand aan de wedstrijd. Ik was daarom allang blij dat we met Draisma Dynamo thuis van Budva wonnen. Daardoor krijgen we nu nog een leuke wedstrijd tegen Fenerbahçe. Ik heb nog nooit in Turkije gespeeld. Het lijkt me echt supergaaf.”

Op de reis naar de eindstreep in de eredivisie in de huidige volleybaljaargang verwacht Van Zeist niet veel verrassingen. Voor de fervente PSV-supporter staat vast dat Draisma Dynamo tot de kopgroep zal behoren. De concurrentie zal zich echter niet zonder slag of stoot gewonnen geven, beseft hij. “Het gaat tussen ons, Lycurgus, Orion en Limax. Ik verwacht dat we met z’n vieren gaan uitmaken wie kampioen wordt. Wat bij ons beter moet is dat we minder fouten moeten maken. Dan maken we het onszelf een stuk makkelijker. Ik heb het gevoel dat er bij ons nog voldoende rek inzit”, vertrouwt de routinier op een goede afloop.

Over wat aan het einde van de rit de doorslag kan geven in het voordeel van Draisma Dynamo, hoeft de middenaanvaller niet lang na te denken. “Onze middenas gaat alle ballen erin pompen”, voorziet Van Zeist in de beslissende fase van het seizoen een belangrijke rol voor zichzelf, Duco Krook, Sjors Tijhuis en de mede door zijn inbreng steeds fitter wordende Jelle Bosma.

📸Wout van Zoeren 

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.