Ondanks verlies met goed gevoel naar halve finale beker

Het verlies van de vijfde set zorgde voor lichte teleurstelling. In tegenstelling tot zeventig dagen eerder in het Groningse Martini Plaza kwam Draisma Dynamo zondagmiddag al een stuk beter voor de dag tegen Abiant Lycurgus. In hun tweede confrontatie dit seizoen met de regerend landskampioen bewezen Redbad Strikwerda’s jonge honden behalve te kunnen blaffen, ook wel degelijk te kunnen bijten.

De toeschouwers die de tribunes van de Draisma Dynamo Arena bevolkten, kregen ondanks de gratis toegang waar voor hun spreekwoordelijke geld. Ook televisiekijkend Nederland mocht dankzij Studio Sport live meegenieten van een enerverende eredivisie-topper. Meer dan twee uur pure reclame voor het Nederlandse clubvolleybal.
De onverzettelijkheid waarmee Strikwerda’s troepen de Groningers naar het leven stonden, belooft veel voor de aanstaande halve finalewedstrijd in de beker tegen Sliedrecht Sport (donderdag 24 januari in de Draisma Dynamo Arena) en de naderende play-offs om de landstitel. Op de beleving, of beter gezegd een gebrek daaraan, waar spelverdeler Bart van Garderen na de nederlaag in de Challenge Cup tegen de Portugezen van Fonte Bastardo op hamerde, viel drie dagen later in elk geval weinig aan te merken.

Het verschil in kracht en punten tussen Draisma Dynamo en Abiant Lycurgus viel beduidend geringer uit dan in november in Groningen. ’s Lands sterkste volleybalploeg van de afgelopen drie seizoenen moest ditmaal alles uit de kast halen om zich de gretige opponent van het lijf te houden. Setstanden: 25-23, 28-30, 26-24, 19-25. In het beslissende vijfde bedrijf sloeg Wytze Kooistra zijn ploeg al gauw naar een beslissend gaatje. Lycurgus bouwde dat verschil uit naar een 7-15 zege, goed voor twee punten en de winst in de wedstrijd.

“Ik hoef niemand wat kwalijk te nemen. Zes of zeven spelers van Lycurgus hebben een verleden in het nationale team. Die ervaring hebben jongens Rik van Solkema of Maikel van Zeist bij ons niet. In Groningen speelden we twee maanden geleden een kansloze wedstrijd. Vandaag was het acceptabel. Beide ploegen waren lang aan elkaar gewaagd”, oordeelde Draisma Dynamo-coach Strikwerda na afloop.
Dustin Bontrop baalde dat Draisma Dynamo de kampioen in de vijfde set liet ontsnappen. Het vertoonde spel put biedt volgens de libero desondanks volop perspectief voor de periode waarin de prijzen verdeeld gaan worden. “We haalden de afgelopen weken al een redelijk niveau. Een overwinning tegen Lycurgus zit er aan te komen. Het verschil met die wedstrijd in Groningen was dat we nu twee sets wonnen. Zelf had ik wel het gevoel dat het twee maanden geleden ook al redelijk dicht bij elkaar lag. Alleen vielen toen alle rally’s in hun voordeel uit.”

Alvorens Draisma Dynamo in de kampioenspoule in volle hevigheid de jacht op de landstitel gaat inzetten, richten Bontrop en zijn ploegmakkers eerst het vizier op Sliedrecht Sport. De verrassende promovendus uit Zuid-Holland vormt donderdagavond in de Draisma Dynamo Arena het laatste obstakel richting bekerfinale.
“Sliedrecht is een team dat het moet hebben van de sfeer. Zij leven van dit soort wedstrijden. Ik heb begrepen dat er een aantal bussen met supporters meekomt naar Apeldoorn. Het zou wel mooi zijn, de ene kant van de tribune blauw, de andere kant roodgeel”, rekent de 22-jarige volleyballer uit Zoetermeer op massale steun van het Apeldoornse publiek. “Ik hoop dat het een hel van Apeldoorn wordt, ja.”
Met Draisma Dynamo versloeg Bontrop Sliedrecht Sport in het huidige seizoen al twee keer. De libero is echter ook de beschamende bekeruitschakeling van het afgelopen volleybaljaar tegen de toenmalige Topdivisionist nog niet vergeten. Voor het behalen van een finaleplek telt enkel een zege. “Het maakt niet tegen wie je speelt. Je gaat altijd voor de winst. Tegen Lycurgus, tegen Sliedrecht, of tegen wie dan ook. In het seizoen dat ik bij Taurus zat, haalden we verrassend de bekerfinale. Twee jaar geleden verloor ik met Dynamo van Orion. Drie keer is scheepsrecht”, aldus Bontrop.

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.