Niels Lipke, een vastberaden Elburger: kleinste selectielid heeft grote ambities

image0.jpegNiels Lipke is vastberaden om er tijdens zijn eerste seizoen in dienst van Draisma Dynamo alles uit te halen wat erin zit. Van kop tot teen gemeten mag de van Taurus afkomstige libero dan misschien het kleinste lid zijn van de huidige spelersgroep, het maakt de dadendrang van de 20-jarige jeugdinternational er niet minder groot om. 

Bij EVV in Elburg maakte de jonge Lipke zich de grondbeginselen van de volleybalsport eigen. “Mijn vader deed mee aan een beachvolleybaltoernooi. Ik vond dat wel leuk. Na zwemles ben ik daarom gaan volleyballen. Van origine kom ik uit een korfbalfamilie. Een neef van mij zat zelfs in de Nederlands jeugdselecties en speelt nu in de korfbal league. Zelf wilde ik absoluut niet korfballen. Toen ik op m’n zevende begon bij EVV, was ik klein. Pas op m’n zestiende of zeventiende kreeg ik een groeispurt. Ik ben nu 1,90 meter, dus prima voor een libero.” 
image1.jpeg 
Wat goed is komt snel. Als vijftienjarige debuteerde het talent uit het vissersstadje aan de voormalige Zuiderzee bij Coniche Topvolleybal Zwolle in de eredivisie. “Ik zat al in Zwolle op school. De bushalte lag bij ons voor de deur. Eigenlijk heb ik er maar één jaar in de jeugd gespeeld. Op het CSE kreeg ik training van Thijs van Noorden. Even later was hij mijn teamgenoot. Alleen al meetrainen met een hoger team is natuurlijk supertof. Ik was heel onbevangen. Er waren aanvankelijk twee libero’s. Toen een van hen wegging, kwam er een positie vrij voor mij.”
image2.jpeg 
Na omzwervingen in Kampen (Reflex) en Houten (Taurus) maakte de student Health & Society zijn opwachting in Apeldoorn. “Ik heb inderdaad al een aantal clubs gehad. Tot dusverre is het voor mij altijd een juiste stap geweest. Nu bij Draisma Dynamo heb ik dat gevoel opnieuw. Ik heb het altijd een mooie club gevonden. Er hangt een goede sfeer. Dynamo trok me meer dan Orion of Lycurgus. Bij Orion zat bovendien Mats Bleeker al als libero. Jeffrey Klok ging naar Groningen. Ik ken Niek Tijhuis, onze andere libero, al langer. Ik heb veel aan Niek. We communiceren goed. Dan hebben we het bijvoorbeeld over het neerzetten van de passlijn.”
image3.jpeg 
Lipke, die door de Stichting Topvolleybal Dynamo voor twee seizoenen is vastgelegd, ziet de klas van ‘meester’ Redbad Strikwerda als ideale leerschool. “Draisma Dynamo is voor mij de beste omgeving waar ik mezelf kan verbeteren. Ik speel veel. Daar leer je het allermeeste van. Wedstrijdervaring is niet na te bootsen op trainingen. Ik wil zover mogelijk komen in het volleybal. In de zaal is de kans daarop voor mij het grootste op de liberopositie. Aanvallen vind ik ook superleuk. Ik speel mede daarom ook beachvolleybal. Daar val ik natuurlijk wel aan.”
 
Trainen onder Strikwerda was niet nieuw voor de nieuweling. “Ik heb al langer contact met Redbad. Ik kende hem van het CSE in Zwolle. Zijn visie bevalt me. Hij is niet uitsluitend gericht op de Nederlandse competitie, maar wil spelers opleiden voor het internationale volleybal. Redbad weet er heel veel vanaf. Ik denk dat hij samen met Ivo Martinovic het meest ervaren trainerskoppel van Nederland vormt”, meent Lipke. 
 
Hoewel de sport op de eerste plaats komt, verliest hij zijn maatschappelijke toekomst geenszins uit het oog. “Volleyballen bij Draisma Dynamo valt voor mij goed te combineren met mijn studie in Wageningen. Ik zit in het tweede jaar. Ik heb hoor- en werkcolleges. Gemiddeld moet ik een of twee keer in de week in Wageningen zijn. Wonen in Apeldoorn is wat dat betreft ideaal. In een half uur rijd ik naar Wageningen, Elburg, of Kampen waar m’n vriendin woont.” 
 
De libero van Oranje o22 hoopt in de nabije toekomst het ‘grote’ Oranje te halen, maar beseft dat de weg daar naartoe lang is. “Het gat is nog groot. Er zijn op dit moment geen Nederlandse libero’s die er internationaal bovenuit steken. Het is niet voor niets dat Piazza in Oranje met Robbert Andringa voor een passer/loper als libero kiest. Ottevanger, Bleeker en Klok zijn nog vrij jong. Die hebben tijd nodig. Dat geldt voor mezelf ook. Ik ben vorige maand twintig geworden. Als ik naar m’n leeftijd kijk, dan sta ik er goed voor. Op die longlist komen is wel een doel.”
 
Door het leveren van topprestaties bij de landskampioen moet hij zijn kandidatuur stellen. “Voor mij was de Supercup mijn eerste kans op een nationale prijs. Ik was er echt goed ziek van hoe we verloren. Als je bedenkt dat ik vorig jaar bij Taurus speelde, ben ik er trots op om zo’n wedstrijd te kunnen spelen. Ik ben er van overtuigd dat zo’n nederlaag ons als team sterker maakt. Je werkt er keihard voor, het pakken van prijzen is de beloning. Uiteindelijk wil je finales in het buitenland spelen en op EK’s en WK’s staan. Daar doe je het voor!”
image4.jpeg 
De trainer van het Dames 8-team van SV Dynamo verwacht dat de landskampioen er na een wisselvallig slot van 2022 zal staan wanneer in het voorjaar de prijzen worden verdeeld. “Er staan ons in de tweede competitiehelft heel wat mooie potjes te wachten. Alleen deze maand al spelen we negen wedstrijden. Wij doen onszelf tekort als we niet voor de prijzen gaan. Wij moeten niets voor lief nemen. Wij worden alleen maar beter. Maar om eruit te krijgen wat erin zit, moet je er zelf alles in steken. Niemand anders gaat dat voor je doen. Ik heb er vertrouwen in en heel veel zin ook. Ik ben blij dat ik hier elke dag in teamverband aan mijn ontwikkeling kan werken.” 

📸:Wout van Zoeren 


Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.