Na ontgroening bij Oranje wil Yannick Bak eigen sportieve grenzen verder verleggen

image7.jpegAan het inwijdingsritueel dat hij afgelopen zomer onderging bij zijn debuut in de Oranje-selectie hield Yannick Bak een ietwat beschamend gevoel over. Een loopbaan als zanger ambieert Draisma Dynamo’s eigen Guus Meeuwis niet. Aan het net wil de 22-jarige passer/loper aantonen dat hij meer noten op z’n zang heeft en is hij vast van plan het juiste spoor blijven vervolgen.

image3.jpegDe tondeuse ging niet in zijn blonde lokken, maar de debutant in de selectie van bondscoach Roberto Piazza moest er wel op een andere manier aan geloven. “Nieuwkomers bij het Nederlands team worden ontgroend. Het is dan kiezen: je hoofd kaal laten scheren of ergens op een drukke plek een liedje zingen. Een kaal hoofd leek me niet zo’n goed idee. Ik heb daarom maar een liedje gezongen. Op een vliegveld in Italië. Bij een volle gate. Ik voelde me daar heel ongemakkelijk bij. Ik heb ‘Kedeng Kedeng’ gezongen van Guus Meeuwis. Niels Lipke, die ook nieuw was, heeft z’n haren roze geverfd. Dat vonden ze ook goed”, kijkt Bak terug op zijn vuurdoop bij de ‘lange mannen’.

image4.jpegNadat hij in de play-offs om het landskampioenschap een hoofdrol opeiste, mocht Draisma Dynamo’s revelatie als extra beloning op reis met het Nederlands team. Ik ben mee geweest voor de Volleyball Nations League naar Canada. Ik ben ingevlogen nadat Stijn van Tilburg geblesseerd raakte. Ik kreeg een telefoontje van Jeroen Rauwerdink. Twee uur later zat ik op Schiphol, weer twee uur later zat ik al in het vliegtuig. Ik heb niet gespeeld, maar ik heb in Canada wel de VNL meegemaakt. Een mooie ervaring die ik graag verder wil uitbouwen. In Rotterdam heb ik daarna nog wel meegetraind. Maar omdat Wouter Ter Maat en Thijs ter Horst terugkwamen, viel ik af”, hoopt de kandidaat-international in de nabije toekomst op een vervolg van zijn kortstondige Oranjezomer. 

image5.jpegZijn sterke optredens in de door Draisma Dynamo gewonnen finalereeks in de vaderlandse competitie tegen Active Living Orion schroefde het verwachtingspatroon aan de start van het huidige seizoen wel verder op. Mijn niveau van vorig jaar in de play-offs zal moeilijk te evenaren zijn. Dit seizoen is het heel anders. Ik ben best goed begonnen. Al speel ik de laatste weken niet echt heel lekker. Ik zit een beetje in een winterdipje”, is de uitblinker van de titelstrijd van 2023 vastberaden om in de slotfase van het huidige seizoen opnieuw te excelleren.

 

Het huidige seizoen kende tot dusverre voor Bak een leerzaam verloop, zo vertelt hij. Het winnen van de Supercup was leuk, al is de Supercup niet per se een doel. We hebben leuke Europese tripjes gehad. Die vierkamp in Innsbruck vond ik fantastisch. Dat is het niveau waar je op wilt spelen. In de eredivisie zijn er maar vier teams met wie dat mogelijk is. Het verschil zat ‘m in die paar ballen die minder gaan. In de eredivisie maken die geen verschil. Hier wel. Het liefst zou ik elke week zulke wedstrijden spelen.

 

In de twee ronden in de CEV Cup kwam hij met DraismaDynamo met wisselend succes voor de dag. “Tegen Budvaspeelde we uit heel slecht. In de thuiswedstrijd kwamen we knap terug en bereikten we via de Golden Set de volgende ronde. Die wedstrijden tegen Fenerbahçe waren geweldig. In Apeldoorn was de hele hal uitverkocht. Het was wel genieten, hoewel je tijdens de wedstrijd meer bezig bent met die wedstrijd zelf.

 

De dubbele confrontatie met de Turkse grootmacht wees Bak en zijn teamgenoten bovendien op hun tekortkomingen. “Er is sprake van kwaliteitsverschil. Bij Fenerbahçe verdient één speler meer dan onze hele selectie bij elkaar. Juist tegen zo’n tegenstander wil je laten zien wat je kan. Dat is hier beter gelukt dan daar. Zelfs op een slechte dag zijn zij goed genoeg om van ons te winnen. We gingen er in Istanbul kansloos af, maar toch leer je eveel van. Ze zijn beter qua hoogte, qua power, qua snelheid, in alles wat een volleyballer sterker maakt. Af en toe is het in zo’n wedstrijd gewoon spieken naar wat zij doen.

image6.jpegDat in eigen land in de reguliere competitie Active Living Orion de sterkste indruk maakt, betekent volgens Bak nietautomatisch dat de landstitel dit jaar op een presenteerblaadje naar Doetinchem gaat. Orion was vorig jaar en het jaar ervoor ook al de sterkste. Toen wonnen ze ook alles. Op papier hebben ze dit seizoen misschien weer de beste ploeg, maar het is pas klaar als je de play-offs wint. Dat hebben wij de afgelopen twee seizoenen wel geleerd. Het gaat erom wie aan het einde de winnaar is. Natuurlijk willen wij zo hoog mogelijk eindigen. We gaan zien wat het wordt. Om weer kampioen te worden moeten we minder fouten maken en meer punten pakken. Dan moeten we spelen zoals we het twee weken geleden tegen Limax hebben gedaan. Het is aan onszelf om er iets moois van te maken. Uiteindelijk moeten we het zelf doen.

 

Hoewel hij verre van uitgeleerd is in de klas van meesterStrikwerda, vindt de Velsenaar dat hij toe is aan een vervolgstap. “Trainen onder Redbad is één van de beste keuzes geweest uit mijn volleybalcarrière. Toch wil ik graag naar het buitenland. Ik denk dat dat niet alleen goed is voor mijn eigen ontwikkeling, het lijkt me daarnaast gewoon leuk. Spelen in een andere competitie, tegen andere tegenstanders. Ik kan er nu nog weinig over zeggen. Mijn zaakwaarnemer is wel bezig om zaadjes te planten in België of Duitsland. Ik zal mezelf moeten laten zien, m’n eigen niveau moeten halen”, beseft de passer/loper dat hij het in de beslissende fase van het seizoen in eigen hand heeft om een overstap naar een sterke buitenlandse competitie te kunnen realiseren.

 

Opvallen in de ontknoping van de titelstrijd vergroot bovendien zijn kansen om in beeld te blijven bij bondscoach Piazza. Of Oranje er nou wel of niet in slaagt om zich op de valreep te plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs,Yannick Bak staat klaar om de sportieve eer van volk en vaderland hoog te houden. “Uit dat ik mee mocht naar Canada, blijkt dat ze wel iets in mij zien. Wel moet ik dan eerst wat dichter bij het niveau komen van de andere internationals. Met name fysiek. En dan bedoel ik vooral qua belastbaarheid. Ik moet meer aankunnen, harder gaan slaan en hoger springen.

 

Zijn eerste doel is echter om de competitie met DraismaDynamo tot een succesvol einde brengen. Al sluit hij daarop geen weddenschappen meer af, zoals twee jaar geleden. “We hadden toen gewed dat we onze haren grijs zouden verven wanneer we kampioen zouden worden. Nee, dat doe ik niet meer”, besluit Bak met de mededeling dat hij zich liever met zijn prestaties onderscheidt dan met uiterlijk vertoon.image0.jpeg

📸Wout van Zoeren 

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.