Michiel van Dorsten kijkt terug op zijn eerste seizoen bij Dynamo

Hoewel de Eredivisie weer is begonnen, is er toch nog niet heel veel actueel nieuws. Daarom gaan we wekelijks nog even door met het terugblikken met oud-betrokkenen op memorabele momenten uit de geschiedenis van Dynamo Heren-1. Met hen kijken we terug naar bijzondere wedstrijden en/of behaalde titels.

Supercup

Michiel van Dorsten (staand, links naast teammanager Frans de Jong) na het winnen van de Supercup in Apeldoorn

 

In de eerste ‘Dynamo periode’ van Michiel van Dorsten werden er vele prijzen gewonnen. Het seizoen 2008-2009 was zijn eerste seizoen in de Eredivisie, en in 2008 mocht hij dus ook voor het eerst een wedstrijd om de Supercup spelen. Tegen Orion. Michiel kan het zich nog goed herinneren. “Ik had wat oudere teamgenoten en zo’n finale was heel normaal voor ze. We wonnen de wedstrijd, en na het douchen en te zijn omgekleed had een aantal spelers hun rugtasje al om en wilde vertrekken. Ik vroeg waar ze naartoe gingen. ‘We gaan naar huis. Ik zie je morgen op de training’, antwoordden ze. Wij als jongere spelers dachten dat we een dikke prijs hadden gewonnen en wilden het met zijn allen vieren. Dat gaf ook wel een beetje het belang van de Supercup aan. Het is een prijs, en je kunt hem beter winnen dan verliezen, maar het is zeker niet de belangrijkste prijs.”

Europacup

Omdat Piet Zoomers/D het jaar ervoor landskampioen was geworden werd er deelgenomen aan de Champions League. Destijds geen kwalificatietoernooi maar rechtstreeks plaatsing. Topploegen als Zenit Kazan, Copra Nord Meccanica Piacenza en Paris Volley waren de tegenstanders in de poule.

Begin november waren de Russen in Omnisport te gast. Kazan, met de twee Amerikaanse grootheden (spelverdeler) Lloy Ball en (diagonaalaanvaller) Clayton Stanley in hun midden, won met 1-3. Vijf dagen later stond de uitwedstrijd in Italië op het programma, tegen de verliezend finalist van het CL-seizoen ‘07/’08. Verrassend wisten de Apeldoorners de eerste set te winnen, de volgende drie werden door Piacenza gewonnen.

Een maand later reisde het team, met in hun gevolg een groep vaste supporters, per bus naar het in kerstsferen verkerende Parijs.  De Fransen trakteerden de gasten op een 3-0 nederlaag, al waren er kansen in set 2. Een week later stond de return in Apeldoorn op het programma. Piet Zoomers/D nam enigszins revanche door de vijfde set met 23-21 te winnen.

Zenit Kazan – uit: de immense sporthal biedt plaats aan ruim 7000 toeschouwers!

Het derde paar wedstrijden werd gespeeld in januari 2009. Een prima spelend Piet Zoomers/D maakt het Piacenza behoorlijk lastig. Een vijfde set is nodig. De Italianen, die met 2-0 in sets hebben achter gestaan, winnen de toegift nipt met 13-15. Het laatste duel in het Europese seizoen, dat is dan al duidelijk, wordt gespeeld in Kazan. De Russische stad op ruim 3000 km ten oosten van Apeldoorn is lastig aan te reizen. Amper 24 uur voor aanvang van de wedstrijd gaat er een geschikte vlucht naar het oosten. Pas vroeg in de ochtend arriveert de ploeg in Kazan terwijl er ’s avonds al moet worden gespeeld. In de enorme volleybalarena in Kazan weert Piet Zoomers/D zich kranig, wint zelfs een set, al dient wel te worden gezegd dat de Russen niet met hun sterkste opstelling spelen.

Nationale Beker

Later dat seizoen werd de Nationale Beker gewonnen. Piet Zoomers/D stond in de finale, die plaatsvond in Almere, opnieuw tegen Orion. “Het was een best wel spannende wedstrijd. Er was heel veel publiek in de zaal en de wedstrijd werd live uitgezonden. Dat maakte ik allemaal voor het eerst mee”, vertelt Van Dorsten. Natuurlijk een speciale prijs voor hem op dat moment. “Het was heel gaaf om zo’n prijs te winnen. Ik speelde dat seizoen niet zo veel, ook niet in de finale. Dat maakt het toch wel iets anders. Maar het voelde wel heel goed.”

“Ik weet nog dat we in die tijd geld in de boetepot deden als we wonnen”

Michiel van Dorsten (staand, tweede links) na het winnen van de Nationale Beker

“Eén van de vele, op dat moment” antwoordt Michiel op de vraag wat de beker op dat moment voor Dynamo betekende. “We wonnen toen echt heel veel. Dynamo was heel succesvol, het was ‘gewoon’ een toevoeging aan de prijzenkast. Het waren goede jaren. Het winnen was destijds heel belangrijk voor Dynamo. Net zoals het nu dus ook nog altijd heel belangrijk is.”

Na afloop de Supercup was er dan geen feestje, na het winnen van de beker was dat wel anders. “Eenmaal terug uit Almere hebben we bij ‘Café de Paris’ in de binnenstad gegeten. En natuurlijk ook wat gedronken. We hebben het laat gemaakt, zal ik maar zeggen”, aldus een lachende Michiel van Dorsten.

Plaatsing voor de play-off finale om het landskampioenschap lukt Piet Zoomers/D dat seizoen helaas niet. Verrassend genoeg worden de Apeldoorners in de halve finale uitgeschakeld. Nesselande wordt landskampioen, Orion verliest voor de derde keer in één seizoen de strijd om een titel.

Tekst: Quinty Wolters en Teun Zijp

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.