Maikel van Zeist laat zich niet afschrikken door tegenslagen

Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Of in het geval van Maikel van Zeist in een klein sprongetje. Draisma Dynamo’s ambitieuze middenman had zich onlangs zoveel voorgenomen van de bekerfinale, maar door een ongelukkige landing viel zijn droom na luttele minuten al aan diggelen. 


“Ik had die beker graag binnengeslagen, maar dat gaat een beetje moeilijk als je enkel ernaast ligt”, baalt Van Zeist stevig van zowel de gemiste kans op een prijs als het scheurtje in zijn linker enkel dat hem voorlopig uit de roulatie houdt.

Het was een treurig tafereel kort na de prijsuitreiking op die vermaledijde zondag in Den Bosch waarop SAMEN.Lycurgus Draisma Draisma de nationale volleybalbeker afhandig maakte. Terwijl een overijverige Nevobo-dame de vaste clubwatchers met zachte drang uit de gang voor de kleedkamers verwijderde, kwam het lijdend voorwerp langzaam voorbij geschuifeld. Ondersteund door Joris Berkhout hinkte Maikel van Zeist na de koude douche naar de warme douche…

 

Ruim twee weken na de pijnlijke middag in de Maaspoort laat de patiënt het voor hemzelf noodlottige moment nog eens de revue passeren. Bij het blokkeren vloog de bal iets door. Daardoor zweefde ik zelf ook een beetje. Bij het neerkomenklapte ik door de enkel heen en voelde ik alles oprekken. Ik voelde de enkel helemaal vollopen, wist terwijl ik op de grond zat meteen dat het mis was. Je wilt verder spelen, maar dat gaat niet. Op zo’n moment komt er wel wat frustratie naar boven. Je houdt vooraf met van alles rekening, behalve met dít. Ik heb daarna wel langs de kant gezeten, maar niet echt meegekregen wat er op het veld gebeurde. Je beleeft het in een waas, zit er met het hoofd niet meer bij.”

 

Hoewel hij voorlopig buiten gevecht gesteld is, beseft Van Zeist dat de schade ook erger had kunnen uitpakken. “Voor hetzelfde geld scheur je alles af. Doordat ik topfit ben, kan ik waarschijnlijk meer opvangen dan iemand andersDat is dan misschien een voordeel. Eerder heb ik ooit een keer een enkel uit de kom gehad. Evenals dit was dat pure pech. In beide gevallen kwam ik verkeerd terecht. Maar met een brace kan ik prima spelen. Wat mij het meeste dwarszit, is dat ik elke zomer doortrain om sterker te worden om juist dit soort wedstrijden te kunnen spelen. En dan gaat het mis bij een sprongetje waarvan ik er misschien wel 200 heb gemaakt.”

 

Knarsetandend accepteert de 25-jarige ras-Apeldoorner dat hij de start van de reeks wedstrijden in de kampioenspoule moet missen. “Bij die eerste wedstrijd uit bij Taurus wil je het liefst het veld in om ballen erin te slaan.” Van Zeist is er echter van overtuigd dat hij nog een rol van betekenis kan spelen tijdens de ontknoping van de play-offs. “De finale haal ik sowieso”, klinkt het zelfverzekerd

 

Hoeveel tijd zijn herstel exact gaat duren, durft Van Zeist niet op voorhand te zeggen. “Ik voel me pijnvrij, maar het is nu nog niet genoeg om de training voluit te hervatten. Momenteel kan ik hooguit een klein beetje inspelen en wat meedraaien in het achterveld. Als het om de knikkers gaat, moet ik afhaken. Eerst moet de zwelling eruit. Er komt vocht in als je ‘m beweegt. Dat moet herstellen. Pas dan kan ik alles weer vol belasten. Ik houd vijf of zes weken aan voordat ik weer topfit ben. Ik heb wel m’n explosiviteit nodig, anders heb je weinig aan me. Ik moet kunnen afzetten. Maar zoals het er nu uitziet, moet het goedkomen.”

 

De middenaanvaller laat zich in geen geval afschikken door tegenslagen. “Ik houd er altijd vertrouwen in. Als ik dat niet zou hebben, dan valt mijn drive weg en kan ik er beter mee stoppen”, blijft Van Zeist vol inzetten op het behalen van de landstitel. Zelfs met een overvolle ziekenboeg schat Van Zeist Draisma Dynamo sterker in dan de concurrentie. “Blessures heb je niet in de hand. Dat we nog anderhalve middenman overhebben, is gewoon pech. Ik geloof dat onze selectie breed genoeg is om dit op te vangen. Alle credits voor Lycurgus dat ze de beker hebben gewonnen. Als bij ons iedereen fit is en wij ons eigen ding doen, kan niemand in de eredivisie ons verslaan. We moeten zien heel te blijven en de zaken op orde stellen.”

 

Tekst: Rob Kruitbosch 

Foto: Wout van Zoeren

 

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.