Kennis maken met… Renzo Verschuren “Dynamo, je blijft er aan kleven, voor heel je leven.”

In ‘kennis maken met’, stellen we de komende weken, op woensdag en zaterdag, de spelers aan je voor. Deze week is het de beurt aan onze nieuwe assistent-trainer. Renzo Verschuren was voorheen al 8 jaar actief als speler. 

Maatschappelijk

Verschuren begon als docent lichamelijke oefening en biologie op het Veluws College ‘Walterbosch’ in Apeldoorn. Inmiddels heeft hij zijn takenpakket behoorlijk uitgebreid. “Mijn belangrijkste taken zijn het coördineren van topsport op alle scholen van het Veluws College, het begeleiden van topsporters op het ‘Walterbosch’, het ontwikkelen van onderwijs voor ‘Erasmus’ (VWO+) binnen het domein Mens & Natuur, en het coachen van ‘Erasmus’-brugklassers”, aldus de van oorsprong uit Gouda afkomstige Verschuren.

Vrije tijd

Buiten zijn maatschappelijke carrière en het geven van trainingen om, wil Renzo zo veel mogelijk tijd met zijn familie en gezin besteden. Daarnaast heeft hij nog een leuke bezigheid om ‘groene vingers’ te kweken, vertelt hij. “We zijn dit jaar verhuisd naar een huis met een enorme tuin. Daarin ben ik ook veel bezig.”

Spelerscarrière

Op 16-jarige leeftijd begon Verschuren met volleyballen. Tien jaar lang speelde hij in dienst van ZVH Zevenhuizen, destijds nog onder de naam Nesselande. Na daar vijf seizoenen in het eerste herenteam te hebben gespeeld, maakte Verschuren de overgang naar de Duitse Bundesliga. Twee jaar speelde hij bij Moerser SC en één jaar stond hij onder contract bij Evivo Düren. Na opnieuw een jaar bij VC Nesselande in de Eredivisie te hebben gespeeld werd opnieuw een transfer gemaakt naar de Bundesliga. Dit keer ging hij spelen voor RWE Volleys Bottrop. Na een half seizoen verhuisde hij terug naar Moerser SC, waar hij vervolgens het seizoen afmaakte. Verschuren liet het Bundesliga-avontuur daarna achter zich en verhuisde naar Apeldoorn. Maar liefst acht seizoenen was Verschuren actief als volleyballer van Draisma Dynamo. En vanaf komend seizoen zal hij voor het eerst een andere rol gaan vervullen bij Draisma Dynamo.

Draisma Dynamo

“Ik heb destijds een hele goede keuze gemaakt om voor Dynamo te gaan spelen”, vertelt Verschuren. “Ik heb hier mijn verloofde Carlijn leren kennen en mede daardoor is onze dochter Dani geboren. Dit was zonder Dynamo nooit gebeurd”, vervolgt hij met een glimlach. “Dynamo, je blijft er aan kleven, voor heel je leven”, de quote die in de materialenberging van Omnisport aan de wand hangt.

Foto: Wout van Zoeren

Veranderingen

Sinds 2012 is Verschuren dus actief bij Draisma Dynamo. In de loop der jaren heeft hij dan ook heel veel dingen zien veranderen. “Ik heb zo veel mensen leren kennen. Ik vind het bijzonder om te zien hoe deze mensen zich ontwikkelen, ze kinderen zien krijgen, maar ook geliefden zien verliezen…” Ook binnen het veld zijn de veranderingen niet onopgemerkt gebleven bij de ervaren ex-volleyballer. “Op het veld zijn we van een club die wat was afgegleden weer terug naar een topclub gegaan. Een club die weer structureel om de prijzen speelt.”

Oranje 

Twee zomers mocht Verschuren het shirt van Oranje aantrekken. “Ik heb negen interlands gespeeld. Daar ben ik apetrots op! Ik ben laat begonnen met volleyballen, heb een beperkt talent en ben niet zo groot. Maar door hard werken heb ik dit toch kunnen bereiken”, aldus voormalige middenaanvaller. 

Hoogtepunten

Op zijn interlands voor Oranje na, is er ook een Duits avontuur dat Verschuren niet snel zal gaan vergeten. “In Duitsland heb ik twee bekerfinales gespeeld voor 11.000 (!) toeschouwers. Daarnaast heb ik met Ortec.Nesselande nog de finale voor de Europa Cup 2 mogen spelen. Dat was zelfs voor 13.000 toeschouwers!” 

Assistent-trainer

“Ik had vorig seizoen het gevoel dat het goed geweest was”, vertelt de 39-jarige, inmiddels in Borne woonachtige, Apeldoorner over zijn keuze als assistent-trainer. Inmiddels zijn de trainingen weer volop aan de gang in de Draisma Dynamo Arena. “Het kriebelt nog niet om in het veld te staan. Fysiek zou ik bovendien nog wel wat stappen moeten zetten om in het veld nog van meerwaarde te kunnen zijn. Op dit moment kan ik mijn energie goed kwijt in mijn nieuwe functie”, laat Verschuren weten.

Ambities

Wat de ambities zijn van de assistent-trainer, dat weet hij wel. “Wat ik doe, wil ik goed doen. Ik probeer mij dus elke dag verder te ontwikkelen als trainer. Ik ben nog zoekende naar welke aanpak het beste bij mij past, en hoe ik de jongens kan geven wat ze nodig hebben. Ik krijg van Redbad Strikwerda de ruimte om dit te ontdekken en ik ga met veel plezier naar de training. We zien vanzelf wel of ik goed genoeg ben en of ik het leuk genoeg vind om dit verder te intensiveren. In welke rol dan ook”, sluit Verschuren af.

Tekst: Quinty Wolters

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.