Kennis maken met… Redbad Strikwerda “Ik maak altijd mijn eigen regels.”

In ‘kennis maken met’, stelden we de spelers aan je voor. Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, is het de beurt aan Redbad Strikwerda. Eind jaren ‘80/begin jaren ‘90 was hij al als speler actief bij Dynamo, en een decennium geleden had hij Draisma Dynamo al vijf jaar als trainer/coach onder zijn hoede. Ook komend seizoen neemt Strikwerda opnieuw de functie van hoofdtrainer/coach van Draisma Dynamo op zich.

Spelerscarrière

Strikwerda begon pas op latere leeftijd met volleybal. Op 16-jarige leeftijd sloeg hij voor het eerst een volleybal, op 22-jarige leeftijd mocht hij zijn Eredivisiedebuut maken. “Dat was destijds nog met heel weinig trainingsuren.”

“Ik heb bij verschillende verenigingen gespeeld, waaronder zes jaar bij Dynamo.” – Redbad Strikwerda

Trainer worden

Op 18-jarige leeftijd begon Strikwerda met het geven van trainingen bij VV Utrecht. Ook in de tijd dat hij nog in de Eredivisie speelde was hij al als trainer in de sporthal te vinden. Hij vertelt erover: “Ik vond het vanaf begin af aan al leuk om training te geven. Om oefeningen uit te zetten, tactisch bezig te zijn door middel van coaching, en om mensen beter te kunnen maken. Dat was in de eerste jaren nog niet zo’n bewust proces. Ik vond het gewoon leuk om met sport bezig te zijn.”

Kennelijk had de huidige succescoach er het juiste gevoel en aanleg voor. “Spelers en teams werden beter, dus dat motiveerde weer. Het werd steeds leuker om er meer tijd in te steken en trainerscursussen te doen. Zo ben ik erin gerold”, aldus Strikwerda.

Trainer bij Dynamo

In het jaar dat Redbad Strikwerda en zijn vrouw gingen trouwen, nodigde de trainer/coach wat volleybalvrienden en kennissen uit. Hij vertelt: “Eén daarvan was Jeroen Bijl. Hij was destijds trainer bij Dynamo en zocht nog een assistent. Daar hebben we dat weekend over gesproken en toen ben ik hier aangesloten.”

Foto: Wout van Zoeren

Hoogtepunt

Strikwerda heeft vele prijzen gewonnen, zowel in zijn spelers- als trainerscarrière. Het hoogtepunt uit zijn volleybalcarrière? Daarover moet hij dan ook even nadenken. “In 1991 heb ik voor het eerst een prijs gewonnen. Ik werd toen landskampioen met Dynamo. Dat was een heel mooi moment. Vooral ook omdat zich daarna, als speler, geen betere dingen meer hebben voorgedaan. Als trainer/coach heb ik het winnen van de landstitel nog wel een aantal keren kunnen herhalen. Daarbij waren ze allemaal even bijzonder en even leuk”. Of er in 2021 weer een kampioensbanner in de Draisma Dynamo Arena komt te hangen, daarover doet Strikwerda een wijze uitspraak: “We zullen zien!”.

Maatschappelijk

Naast het geven van trainingen volgde Strikwerda na zijn middelbare schooltijd een studie fysiotherapie. Welke hij ook netjes heeft afgerond. Naast het volleybal was hij vele jaren werkzaam als fysiotherapeut. “Want écht leven van het volleybal, dat is zo simpel nog niet in Nederland. Ik heb een paar jaar kunnen leven van het geven van trainingen, maar dan praat ik vooral over de jaren in Zwolle en Apeldoorn. De laatste jaren is het zo dat de budgetten van de clubs veel lager zijn. Tot deze zomer heb ik er dus ook naast gewerkt. Zowel als docent, als fysiotherapeut, als opleider voor de Nevobo, en/of het geven van bejaardengymnastiek. Allerlei activiteiten dus”, aldus de hoofdtrainer/coach van Draisma Dynamo.

Strikwerda vertelt zijn dat bij Lycurgus de budgetten groter zijn. “Wanneer je kijkt naar de betalingen, dan denk ik dat het geven van trainingen in Groningen fulltime is. Bij andere clubs kan dat gewoon niet. Daar móet je er gewoon iets naast doen.” 

Blooper

Op de vraag wat Redbad z’n grootste blooper is, begint hij te lachen. “Ik maak eigenlijk continu bloopers!” Hij heeft geen blooper die hem zo te binnen schiet.

Wat de laatste jaren wel sterk speelt bij Strikwerda, zijn de kinderen: “Zij leven in een hele andere tijd en andere wereld als die waarin ik ben opgegroeid. Ze praten over hele andere dingen, zoals over filmpjes die ze gezien hebben, of over games. Ze hebben ook een hele andere uitspraak. Ik wil er dan een beetje bij horen, maar eigenlijk hoor ik er gewoon totaal niet bij. Ze zeiken mij dan ook regelmatig af. En daarin hebben ze nog gelijk ook”, lacht Strikwerda.

Gedrag bij de spelers

“Ik houd ervan om spelers hun ‘eigenheid’, hun persoonlijkheid te laten bewaren en ze daarvoor de ruimte te geven. Zodat de spelers zichzelf kunnen zijn, waardoor ze ook hun speelse karakter in hun spel kwijt kunnen. Ik wil niet dat iedereen braaf achter de meester aanloopt. Daar houd ik niet van. Ik wil zelfstandige en onafhankelijke mensen in het veld hebben, die zelf tot oplossingen komen.”

Spelen met een kater

“Ik heb wel eens een keer op zaterdag een toernooi gehad, waarbij ik wist dat de spelers op vrijdag ‘uit’ geweest waren”, vertelt Strikwerda tussendoor. “Degenen die hadden gestapt heb ik vervolgens het hele toernooi laten spelen. Om ze het te laten voelen. Vervolgens heb ik het ook aan de spelers gemeld. Ik zei: ‘Jullie denken zeker dat ik uit een ei kom, dat ik niet in de gaten heb dat jullie uit geweest zijn? Dan moet jullie dat maar voelen!’ De spelers die wel fit waren speelden dat toernooi heel weinig. Stappen op vrijdag mag best wel een keer, dat vind ik niet erg. Zo leer je elkaar ook kennen.”

Eigen regels

De maatregelen vanwege het COVID-19 virus, die houdt Strikwerda goed in acht. De overige regels, die lapt hij soms aan zijn laars. “Ik maak altijd mijn eigen regels. Die zijn niet altijd goed, dat weet ik ook wel. Maar daardoor functioneer ik wel het beste”, sluit Redbad Strikwerda lachend af.

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.