Kennis maken met… Mats Kruiswijk “Een klein wondertje waarmee je te maken hebt.”

In ‘kennis maken met’, stellen we de komende weken, op woensdag en zaterdag, de spelers aan je voor. Deze week is het de beurt aan Mats Kruiswijk. De net vader geworden volleyballer zal na vele jaren, ook dit jaar weer te bewonderen zijn in de rood/gele kleuren van Draisma Dynamo. Voor het volleybalseizoen 2021/2022, is dat tevens nog de vraag…

Blooper

Iedereen heeft het wel eens… een ‘blooper’. Ook Kruiswijk is het overkomen. Op de technische volleybal foutjes na, vergat hij iets dat wellicht van pas kan komen op de training. “Ik heb een keer twee linkerschoenen meegenomen naar de eerste training van het seizoen”, lacht Kruiswijk.

Omgeving Den Haag

Een ‘stukje’ rijden… Dat kun je wel zeggen. Elke training en wedstrijd rijdt Mats Kruiswijk vanuit het westen van het land naar Apeldoorn. “Daar doe ik ongeveer anderhalf uur over”, laat hij weten. Als hij het van te voren had geweten, dan was hij naar Apeldoorn verhuisd. “Maar dat weet je nooit. Je weet niet of je je contract verlengt en of de staf met je door wil.”

Het telkens opnieuw afreizen naar Apeldoorn is Kruiswijk inmiddels wel gewend. “Ik zorg dat de afspraken die ik moet inplannen in de auto doe. De mensen die ik normaal ‘s avonds zou spreken, spreek ik nu vanuit de auto. Zo kom je de tijd wel door. Ik heb ook heel vaak gecarpoold met teamgenoten. Dat maakt het ook wel beter te doen. Als ik vijf dagen in de week alleen zou moeten rijden, dan is het bijna onverantwoord. Maar gelukkig hoeft dat niet en heb ik dat ook nooit gedaan. De eerste paar jaren bleef ik ook wel eens in Apeldoorn slapen. 

“Gezien de afstand, ziet het er nu naar uit dat dit mijn laatste jaar is bij Draisma Dynamo” – Mats Kruiswijk

Stoppen met volleybal

Helemaal stoppen zal niet zo snel gebeuren, vertelt de libero. “Daarvoor vind ik het spelletje gewoon veel te leuk. Het is een hele leuke sport en sowieso is sporten voor mij heel belangrijk. De kans dat ik stop met volleybal? Die is wel heel klein!” 

Draisma Dynamo

Zo’n zeven jaar geleden maakte Kruiswijk de transfer van SSS Barneveld naar Draisma Dynamo. Hij vertelt het goed naar zijn zin te hebben in Apeldoorn. “Als we kijken naar het eerste seizoen: ik wist dat ik niet als basisspeler was gehaald. Ik heb vanaf de bank mijn rol moeten pakken. Uiteindelijk heb ik dat seizoen toch nog best wel veel gespeeld. Dat is in de jaren daarna steeds meer geworden. De laatste twee jaren bouwt het weer een beetje af. Ik heb het hier goed naar mijn zin. Dynamo is een mooie club!”

Maatschappelijk

Toen Kruiswijk acht jaar geleden debuteerde in de Eredivisie, studeerde en werkte hij naast het volleyballen. Inmiddels is dat verder uitgebreid. “Bij SSS Barneveld studeerde ik en werkte bovendien twee dagen in de week als gymleerkracht. Inmiddels werk ik drie dagen als gymleerkracht in het speciaal onderwijs. Dat doe ik op dinsdag, woensdag en vrijdag.” 

Foto: Wout van Zoeren

Woensdag

Woensdag is een drukke dag voor Kruiswijk. ‘s Ochtends geeft hij gymles, en in de loop van de middag reist hij af naar het oosten van het land om te trainen. “Het is niet anders. Je kunt in Nederland niet leven van het volleybal. Of in ieder geval: ik krijg het niet voor elkaar. Dan hoort dit erbij. Ik train minder dan mijn teamgenoten. Zij trainen elke dag en soms zelfs twee keer per dag. Dat is voor mij gewoon niet op te brengen.”, vertelt Kruiswijk.

Papa Mats

Ongeveer vier weken geleden mocht Kruiswijk samen met zijn vriendin een dochtertje op de wereld zetten. Papa Mats is er trots op. “Het gaat allemaal heel snel. Het is een heel klein wondertje waarmee je te maken hebt. Ik vind het super leuk en gelukkig gaat alles goed. Het voelt ook echt goed. Ik word er helemaal rustig van. Je leven is ineens heel voorspelbaar en helemaal duidelijk wat er moet gaan gebeuren” sluit Mats Kruiswijk af.

Tekst; Quinty Wolters

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.