Kennis maken met… Maikel van Zeist “Wat m’n broer deed wou ik ook doen!”

In ‘kennis maken met’, stellen we de komende weken, op woensdag en zaterdag, de spelers aan je voor. Deze week is het de beurt aan Maikel van Zeist. Geen onbekende bij Draisma Dynamo.

De familie Van Zeist, met v.l.n.r.: John, Maikel, Christian, Diana en Verena na het winnen van de bekerfinale in 2019
(foto: Facebook John van Zeist)

Familie

De familie Van Zeist is zeker geen onbekende in de supportersgroep van Draisma Dynamo.  Met de gouden glitterjasjes supporten ze veel wedstrijden van hun zoon en broer, Maikel van Zeist. De middenblokkeerder vertelt erover. “Het is altijd leuk als ze er zijn. Ze zijn mijn grootste supporters.” Hij vervolgt met de opmerking uit een echte sportfamilie te komen. “We hebben allemaal veel gesport vroeger. Zowel mijn broer en zusje als mijn vader en moeder. We zijn zeker een sportieve familie.”

“Ik volleybal grotendeels ook voor mijn familie.” – Maikel van Zeist

Volleybal loopbaan

Voor de twee meter lange Apeldoorner aan zijn volleybal avontuur begon was hij actief als voetballer en karateka. Omdat zijn broer Christian ging volleyballen, wou Maikel dat natuurlijk ook even proberen. “Mijn broer deed mee aan een schooltoernooi. Hij is toen gescout om bij Alterno Jongens B1 te gaan volleyballen. Wat m’n broer deed wou ik ook doen!”, zegt hij lachend. Ook Maikel begon bij onze overburen en maakte op 16-jarige leeftijd de overstap naar SV Dynamo. Na in het geel zijn Eredivisiedebuut gemaakt te hebben in het eerste herenteam, verhuisde hij terug naar het groen. “Ik wilde meer speeltijd. Ik vond dat ik dat verdiende”, vertelt Van Zeist erover. Na één seizoen met Alterno in de Eredivisie te hebben gespeeld vertrok hij naar Doetinchem, waar hij een contract tekende voor één seizoen bij Orion. In 2018 keerde hij terug bij Draisma Dynamo, en begint dus komend seizoen aan zijn derde seizoen op rij in Omnisport. 

Buitenland

Maikel van Zeist had afgelopen seizoen al een contract in het buitenland kunnen tekenen. Toch heeft hij dat niet gedaan. In ieder geval ‘nog’ niet… “Ik moet nog een jaar studeren. Dan ben ik klaar met mijn HBO-opleiding. Dan ben ik vrij om te gaan en staan waar ik wil. Waar ik na Draisma Dynamo heen wil, dat weet ik nog niet. Ik wil sowieso een stap hoger qua niveau, maar dat zien we dan wel.”

Maikel van Zeist

Studie

De student sportmarketing gaat nu aan zijn laatste studiejaar beginnen, maar of hij ook sportmarketing wil doen na zijn carrière, dat weet hij niet. “Ik heb echt nog geen idee. Ik weet niet eens of ik in de sportmarketing wil. Wat ik misschien nog wel wil gaan doen is een cursus in Crossfit Level 1, of personal trainer. Voor ernaast. Ik vind sport heel leuk, maar of ik er mijn werk van wil maken na mijn volleybalcarrière, dat weet ik niet”, aldus de 25-jarige volleyballer.

Ontwikkelen

Op de vraag wat hij komend seizoen nog van Strikwerda zou willen leren, moet Van Zeist even nadenken. “Niet iets specifiek van Redbad. Ik wil dit seizoen vooral verder ontwikkelen op fysiek gebied. Daarom ben ik ook bij Crossfit Apeldoorn gaan trainen. Daar ga ik mijn krachttraining doen. Zorgen dat ik nog fitter wordt.”

Freek de Weijer

Bij Orion speelde Van Zeist al samen met de aanvoerder. “Freek heeft een beetje dezelfde weg doorlopen als ik. Dit wordt mijn vierde seizoen samen met hem, dus het gaat best wel hard! Ik merk dat de lijntjes met Freek goed lopen. Als je drie maanden niet getraind hebt, zit Freek er na een dag gelijk weer in. Dus dat is wel fijn.”

Nederlands Team

Afgelopen zomer stond Van Zeist op de ‘longlist’ voor het Nederlands Heren Volleybalteam. Een aantal trainingen mocht de middenblokkeerder proeven van het echte internationale volleybal. “Het ging goed! Het was leuk. Een hele andere omgeving en heel stimulerend. Het is niet dezelfde routine die je hebt wanneer je bij Dynamo binnenkomt, met we doen ‘dit’, ‘dit’ en ‘dit’.” Ambities om in Oranje te komen, die zijn er dan ook zeker. “Het is toch gaaf om voor je land te spelen!”, sluit Van Zeist lachend af.

Tekst: Quinty Wolters
Foto: Wout van Zoeren

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.