Kennis maken met… Joris Berkhout “Komend seizoen wordt een triple!”

In ‘kennis maken met’, stellen we de komende weken, op woensdag en zaterdag, de spelers aan je voor. Deze week is het de beurt aan Joris Berkhout. Joris gaat komend seizoen voor zijn 2e seizoen de spelverdelers positie innemen onder naam van Redbad Strikwerda.

Joris Berkhout
Foto: Quinty Wolters


Hoe het allemaal begon…

Voor het volleybal was Berkhout te vinden op het voetbalveld. “Iedereen om mij heen voetbalde, dus dan is de keus snel gemaakt.” vertelt hij lachend. “Maar ik heb echt een volleybalfamilie, dus in de achtertuin of op vakantie raakte ik al genoeg volleyballen aan. Toen mijn broer mij meevroeg naar een Eredivisie volleybalwedstrijd in Amsterdam, was ik wel nieuwsgierig. Eenmaal daar aangekomen heb ik mijn ogen geopend en toen zag ik pas wat volleybal echt was.” Van het een kwam het ander. Hij begon op zijn 10e levensjaar met volleyballen bij Dinto in Warmenhuizen, zijn woonplaats. Vervolgens zag Marc Donker, trainer van Zaanstad, een spelverdeler in hem. Berkhout ging toen spelen bij Zaanstad en daar mocht hij uiteindelijk zijn debuut maken in de Eredivisie. Vanaf maart 2019 staat het jonge volleybaltalent onder contract bij Draisma Dynamo.

Meetrainen bij Dynamo

Voor zijn Apeldoorns avontuur, 2 seizoenen geleden, trainde de 20-jarige al mee bij de selectie. “Klopt! Toen ik nog bij Zaanstad Heren 1 speelde, heb ik meegetraind bij Dynamo en Lycurgus. Ik heb toen de overstap gemaakt naar Dynamo. De visie van Redbad kan ik me heel goed in vinden. Ook de manier van hoe hij dingen aanpakt op trainingen lag mij heel erg. Niet dat ik Arjan Taaij een slechte trainer vindt, maar ik voelde me iets meer op een lijn met Redbad. Daarnaast lag ik bij Dynamo al beter in de groep dan Lycurgus.” Berkhout was ook aanwezig bij de bekerfinale in 2019. Dynamo en Lycurgus stonden tegenover elkaar en dat vond hij ‘best wel gek’.

“Je weet dat je een feestje hebt, maar niet met welke club. Toen Dynamo uiteindelijk de beker won, barstte het feest los. Ik zag hoe blij de supporters waren met de beker en ik hoop dat we ze komend seizoen weer zo blij kunnen maken!”

Stoppen met volleybal

In het verleden speelde Berkhout bij BTN (Beachvolleybal Team Nederland) en Jeugd Oranje. Toen hij daar afviel, kriebelde het een beetje om te stoppen met de sport, vertelt hij: “Mijn lengte zat niet heel erg mee, dus dat knaagde al een beetje aan het besluit dat ze moesten nemen bij BTN en Jeugd Oranje. Toen ben ik inderdaad bijna gestopt.” Berkhout had heel veel arbeid in zijn sport gestoken, maar toen hij uitkwam als passer/loper bij Dinto in de promotieklasse, vond hij het niet waard om door te gaan.

“Ik heb toen bij BTN en Oranje alles getraind, maar op slechts één beachtoernooi en het EK indoor na heb ik niks gespeeld. Destijds vond ik het niet waard om zoveel energie en moeite in de sport te steken. Maar toen kwam Marc Donker, van Zaanstad, en die zag een spelverdeler in mij. Zaanstad Heren 2 speelde 1e divisie, dus ik zou een behoorlijk grote stap maken.” Berkhout vervolgt lachend:

“Je zou bijna denken dat dat niet goed zou gaan… Maarliefst drie divisies omhoog en op een nieuwe positie spelen. Maar het heeft toch best wel goed uitgepakt hé? Ik ben blij dat ik niet gestopt ben!”

Carrière zonder Papendal

Een carrière zonder Talent Team Papendal… Het komt tegenwoordig steeds minder meer voor. Ondanks dat Berkhout twee keer is gevraagd om intern op Papendal te gaan, heeft hij er bewust voor gekozen om het niet te doen.

“Ik heb afgewezen omdat ik het naar mijn zin had bij Zaanstad. Daarnaast had ik al contact met Arjan Taaij van Lycurgus en natuurlijk Redbad om mee te kunnen trainen. Ik heb toen een eigen traject opgebouwd en dat vond ik erg interessant. Dat wilde ik graag aangaan. Papendal belde me toen voor een tweede keer, wat volgens hen ‘zeldzaam’ is, maar ik wees weer af. Ik ben het niet helemaal eens met hun visie en wil graag mijn eigen weg gaan. Toen ik de kans kreeg om naar Dynamo te gaan, heb ik die gepakt. Dat zag ik beter zitten dan TT Papendal.”

Ambities voor komend seizoen

De ambities, ofwel, doelen voor komend seizoen zijn niet veel veranderd vergeleken vorig seizoen. “Ik wil er een triple van maken!” zegt de spelverdeler overtuigend. Het is dus het doel dat alle drie de prijzen, de Supercup, Bekerfinale én het Landskampioenschap binnengehaald worden. “We hebben nog wat recht te zetten! De Supercup, die viel niet onze kant op, maar dat zei zo. De Beker was dat ook, maar ik vond dat wij op dat moment het beste team waren. Die willen we dus ook nog heel graag winnen. Bovenaan het lijstje staat natuurlijk het landskampioenschap.”

Over zijn persoonlijke ambities heeft Berkhout al afspraken met Strikwerda. “Over onder andere meer speeltijd heb ik afspraken staan. Verder ben ik me er ook van bewust dat ik me nog verder moet ontwikkelen.”

Joris Berkhout

Tekst: Quinty Wolters

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.