Kennis maken met… Freek de Weijer “Ik blijf het zeggen… We hebben nog wat af te maken!”

In ‘kennis maken met’, stellen we de komende weken, op woensdag en zaterdag, de spelers aan je voor. Deze week is het de beurt aan onze aanvoerder. Freek de Weijer is geen onbekende op het Apeldoornse volleybalveld.

Maatschappelijk

De aanvoerder van het eerste herenteam van Draisma Dynamo is in 2015 begonnen aan de studie Commerciële Economie Sportmarketing. “Ik moet nu alleen nog afstuderen. Dat ga ik dit seizoen doen, naast het volleybal”, vertelt De Weijer.

Familie

Je leest het vaak, topsporters die uit een sportfamilie komen. Ook bij Freek de Weijer is dat het geval, vertelt hij. “Vroeger hebben mijn ouders ook allebei gevolleybald. Ook heb ik nog training gehad van mijn vader. Thuis hebben we het vaak over volleybal, ze komen regelmatig naar de wedstrijden kijken en dat is alleen maar leuk!”

Van voetbal en tennis naar de Eredivisie volleybal

Op ongeveer 11-jarige leeftijd begon De Weijer aan een volleybal avontuur. Voorheen was hij altijd op het voetbalveld of op de tennisbaan te vinden. “Waarom ik ben gaan volleyballen? Geen idee, Ik vond het gewoon leuk. Ik volleybalde wel ‘ns met mijn vader op het strand, maar daarbij bleef het destijds ook. De club waar ik begon met volleyballen was wel een eindje weg van huis. Ongeveer 20 minuten met de auto, maar toen werd ik nog gebracht”, zegt de spelverdeler lachend. 

Het uit Berkel-Enschot afkomstige talent begon bij een club in Tilburg, genaamd Triade. Van daaruit maakte hij de overstap naar VC Goirle. Vervolgens ging hij voor een Topdivisie uitdaging bij Next Volley Dordrecht, en daarna de Eredivisie in bij Draisma Dynamo. “Daar heb ik ook mijn Eredivisiedebuut mogen maken”, vertelt de 24-jarige. Met een tussenstop van twee jaar bij Orion in Doetinchem (2016-2018) is de in Apeldoorn woonachtige De Weijer weer terug in het geel. “De stap naar Orion is voor mij een hele goede stap geweest. Ik heb me daar verder kunnen ontwikkelen en had het er heel erg naar mijn zin. Na twee seizoenen was het gevoel dat ik terug moest naar Dynamo groter dan dat ik bij Orion zou blijven”, vertelt De Weijer. 

Eredivisie afsluiten

Of hij bij Draisma Dynamo ook de Eredivisie wil gaan afsluiten? “Dat is nog even de vraag”, vertelt De Weijer. “Oh, dat is nog ver weg! Nee dat weet ik niet. Wat de tijd dan brengt, zien we dan wel weer.” 

Nationale Beker

Twee maal won De Weijer de Nationale Beker. Eén keer met Orion tegen Dynamo, en één keer met Dynamo tegen Lycurgus. “Allebei de wedstrijden als underdog. Dat zijn tot nu toe dan ook mijn twee hoogtepunten. Je wilt graag prijzen winnen, daar speel je voor!”

Intern gaan

De Weijer heeft voor de keuze gestaan om intern te gaan op Papendal. “De keuze om ‘nee’ te zeggen had ik snel gemaakt. Dat is niks voor mij. Destijds was mijn gevoel bij Dynamo beter. Ik wil graag wat meer bewegingsvrijheid hebben.”

Jong Oranje

In zijn eerste periode bij Draisma Dynamo heeft De Weijer ook ervaring mogen opdoen bij Jong Oranje. Hij blikt er positief op terug. “Dat was heel mooi! Bij Draisma Dynamo was ik de jongste speler en ook wat rustiger. Bij Jong Oranje speelde ik met leeftijdsgenoten en dan hangt er toch net een iets andere sfeer. Je mocht proeven van het spelen op hoog niveau en het moeten presteren.”

Foto: Wout van Zoeren

Trainen met Oranje

Vorig seizoen mocht de spelverdeler er al een beetje van proeven en ook dit seizoen stond hij weer op de ‘longlist’ van het Nederlands Team. Hij vertelt het ‘gewoon prachtig’ te vinden. “Daar ademt het natuurlijk één-en-al sport. Topsport moet ik eigenlijk zeggen. Het is een hoog niveau waarvan je zelf deel mag uitmaken. Dat is alleen maar heel erg mooi. Dat je onderdeel mag zijn van zo’n groep jongens die al zoveel hebben bereikt, daar wordt je alleen maar beter van.” Ambitie om ook op de ‘shortlist’ van Oranje te komen is er dan ook zeker. “Er zou niks mooier zijn dan dat, maar daarvoor moet je heel hard trainen.”

Landskampioen

De aanvoerder van Draisma Dynamo blijft erbij dat zijn team landskampioen moet worden. “Vorig jaar zei ik het ook al maar kon het helaas niet, we hebben gewoon nog iets af te maken! Zeker nu. We hebben het afgelopen seizoen maar drie wedstrijden verloren, twee daarvan waren echter wel heel zuur (Supercup en bekerfinale – red.). We hadden een goede ploeg en ik denk dat, wanneer we het op die manier hadden kunnen doorzetten, we tot veel in staat waren. Dat gevoel heb ik bij aanvang van dit seizoen weer. We hebben een goed team en de jongens die de kar moeten trekken staan er ook nu weer. Ik heb het gevoel dat het dit jaar weer kan.”

Ambitie voor het buitenland

Dat het 24-jarige talent ambitie heeft om in het buitenland op topniveau te gaan spelen, dat is zeker zo. “Die ambitie heb ik altijd al gehad. Ik vind wel dat ik pas naar het buitenland moet vertrekken wanneer ik hier uitgeleerd ben. Zeker in combinatie met mijn studie is het heel handig en verstandig dat ik nog een jaar bij Draisma Dynamo speel.” 

Een specifieke, buitenlandse club waar De Weijer naartoe zou willen heeft hij niet. “Ik wil ‘gewoon’ een stapje hogerop maken, het avontuur gaan opzoeken. Ik wil elke dag moeten presteren in een nog sterkere competitie. De ambitie om die stap te maken heb ik in ieder geval, maar of het ooit gaat lukken… Geen idee. Maar ik wil ervoor gaan!”, sluit De Weijer af. 

“Ik heb onwijs veel zin in komend seizoen! We zijn er klaar voor. We hebben een goed team, de tegenstanders zijn goed, dus we moeten presteren! Daar gaan we voor!” – Freek de Weijer

Tekst: Quinty Wolters

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.