Kees van Buuren reisde met Draisma Dynamo Europa in: “Het was zeker voor herhaling vatbaar”

In een tijd waarin er, als gevolg van de coronapandemie, helaas nauwelijks of geen actueel sportnieuws te melden valt, blikken we met oud-betrokkenen terug op memorabele momenten uit de geschiedenis van Dynamo Heren-1. Met hen kijken we terug naar bijzondere wedstrijden en/of behaalde titels.

Het is 2014. In het voorjaar heeft Draisma Dynamo in de finale van de play-offs helaas niet kunnen winnen van het Landstede Volleybal van coach Redbad Strikwerda. De Apeldoorners hebben zich daarmee echter wel geplaatst voor Europees volleybal. Loting heeft de ploeg, in het toernooi om de CEV Volleyball Cup, gekoppeld aan het Zwitserse Biogas Volley Näfels. Begin november wint Draisma Dynamo in Omnisport verrassend genoeg maar nipt met 3-2 van de bezoekers. Twee weken later reist de ploeg naar de Alpen, met in het kielzog een groepje vaste Dynamosupporters.

Uitwedstrijd

In aanloop naar de uitwedstrijd begint het echter ook bij enkele bestuursleden van de businessclub te ‘borrelen’. Zou het niet leuk zijn om ook eens een Europese uitwedstrijd bij te wonen? Kees van Buuren, destijds voorzitter van de Businessclub Dynamo en in die functie nog altijd verantwoordelijk voor de activiteiten van de sponsors, over het hoe en wat.

“We reden in een beetje een obscuur busje, met donker getinte ramen. We leken wel een stel criminelen”

“Tijdens een bestuursvergadering ontstond ineens het plan om naar Zwitserland af te reizen om de wedstrijd te bezoeken en het team aan te moedigen. Willem de Bruin, destijds werkend bij Autohaas, had een busje geregeld, een zwart VW-busje waarin je met vijf personen kon zitten. Een beetje een obscuur busje, met van die donker getinte ramen. We leken wel een stelletje criminelen”, vertelt Van Buuren met een grote lach. “We vertrokken op de dag van de wedstrijd ’s morgens héél vroeg, met z’n vijven: Willem de Bruin, Rienk den Hollander, René Heupink, Wim Maatman en ik dus.”

Vriendschappen

“De reis in het busje naar Zwitserland was heel bijzonder. En waardevol”, voegt Van Buuren er vlug aan toe. “We kenden elkaar natuurlijk al wel, hadden een hoop lol, maar hadden onderweg ook hele serieuze gesprekken. Onder andere over hoe ieder van ons de toekomst van de businessclub zag. En over op welke manier we de band tussen de besturen van Stichting Topvolleybal Dynamo en Businessclub van Dynamo nog verder konden verbeteren. In dat busje zijn een aantal échte vriendschappen ontstaan, de reis bracht ons dichter tot elkaar. Ik denk dat we daarvan als bestuur nog altijd de vruchten plukken.”

“Tijdens de reis naar Zwitserland zijn vriendschappen ontstaan waarvan we nu nog altijd de vruchten plukken”

De reis verloopt spoedig. De vijf mannen arriveren ruim op tijd in Jona, een stadje op circa dertig kilometer van Näfels. Daar zal de wedstrijd gespeeld worden. “Omdat we ruim op tijd waren zijn we ergens een kroegje in gedoken, hebben daar wat gegeten en rookten een fijne sigaar. Daarna vertrokken we naar de sporthal.”

Spannende wedstrijd

Omdat de Zwitsers in Apeldoorn twee sets hadden gewonnen moest Draisma Dynamo ‘uit’ minstens hetzelfde resultaat behalen. Bij voorkeur winnen, want opnieuw een uitslag van 3-2 op het scorebord zou een ‘golden set’ betekenen.

Line-up voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen het Zwitserse Näfels

De eerste set is enorm spannend. Omdat Draisma Dynamo de kansen niet afmaakt gaat de set nipt met 25-23 verloren. Ook de tweede set wordt niet gewonnen (25-22), dus rechtstreekse uitschakeling kan alleen nog worden voorkomen door de derde set te winnen en vervolgens ook set vier en vijf te winnen. De ploeg herpakt zich en wint de derde set met 16-25 en de vierde set met 19-25. Helaas wordt de vijfde set vervolgens kansloos verloren (15-5), en dus volgt de ‘golden set’.

“We sloegen onze handen blauw op de boarding, de popnagels vlogen ons om de oren”

“Vreemd genoeg kan ik mij van de vijf voorgaande sets niet zo heel veel meer herinneren, maar die ‘golden set’ is mij heel goed bijgebleven”, bekent Van Buuren. “Ik denk dat we met een kleine twintig Dynamofans waren, gehuld in Dynamoshirts en -sjaals, en we stonden ondertussen allemaal tegen de reclameborden. Wij hadden twee grote trommels meegenomen uit Apeldoorn en daarmee zweepten we ons, de andere supporters en de spelers op. We schreeuwden onze kelen helemaal schor en de anderen sloegen hun handen blauw op de boarding. De popnagels trilden gewoon los door ons gebeuk.” Van Buuren krijgt weer een lach op zijn gezicht wanneer hij het vertelt. “Het hielp wel! Na een enorm spannende strijd wonnen we de ‘golden set’ en plaatsten ons daarmee voor de volgende ronde. Wat een vreugde na afloop bij team en supporters…”

Afsluiten in spelershotel

Nadat het feestje in de wedstrijdhal is gevierd vertrekken spelers en Dynamofans naar Näfels. Het team in de bus, en meegereisde fans met eigen auto’s. Omdat een aantal supporters niet met eigen vervoer is rijden we met elkaar mee. “Wij waren met een busje dus we konden wel een paar extra mensen meenemen. We zaten met een paar man achterin het busje, daar waar eigenlijk helemaal geen mensen mogen zitten. Maar het maakte ons niks uit, weggestopt tussen de trommels hebben we enorm veel schik gehad. Dat we al een biertje op hadden zal daaraan ook wel hebben meegewerkt!”

Voor de spelers staat er in de eetzaal van het spelershotel nog een maaltijd op het programma en de supporters worden uitgenodigd een vorkje mee te prikken. Het feestje van de sporthal wordt nog eens dunnetjes overgedaan wanneer de supporters het team een drankje aanbieden en de ober met grote glazen bier komt aanzetten. Omdat iedereen de volgende ochtend weer bijtijds moet opstaan wordt het niet al té laat.

Voor herhaling vatbaar

“Ons avontuur in Zwitserland was ons zo goed bevallen dat we vonden dat we in de toekomst vaker met Dynamo mee wilden Europa in”, aldus de voorzitter van de businessclub. “Stomtoevallig speelden we twee seizoenen later weer in Zwitserland, deze keer in Lausanne. We zijn wederom daar naartoe afgereisd, nu echter met in ons midden ook een groepje businessclubleden. Dat was opnieuw een groot succes, durf ik wel te zeggen. De overwinning van Draisma Dynamo leverde daaraan natuurlijk ook een grote bijdrage. In februari 2017 en december 2019 hebben we het nog eens ‘dunnetjes’ overgedaan, beide keren naar Londen met een nog wat grotere groep. Ook dat waren mooie tripjes.”

Van Buuren sluit af met een wens: “Ik hoop van harte dat dit de aanzet heeft gegeven tot regelmatig bezoek aan Europese uitwedstrijden van het eerste herenteam van Dynamo. Misschien wel jaarlijks, al hangt dat natuurlijk ook wel heel erg af van de loting. De basis begint echter bij het bezoeken van de thuiswedstrijden van Draisma Dynamo.”

Tekst: Teun Zijp

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.