Kat in het bakkie voor Draisma Dynamo in topper

Uiterlijk sinds vrijdagavond bestaat er geen enkele twijfel meer welke club zes weken voor de start van de kampioenspoule het sterkste mannenvolleybalteam van Nederland binnen de lijnen brengt. In de aanloop naar het finale-examen kan Draisma Dynamo met afstand het beste tussenrapport overleggen.
Nauwelijks 48 uur na het machtsvertoon in Sliedrecht in de kwartfinale van de nationale beker legde de koploper van de eredivisie ook runner-up SAMEN.Lycurgus schijnbaar achteloos over de knie. Er staat momenteel geen maat op Draisma Dynamo in de eredivisie. In het eigen MartiniPlaza moesten de Groningers er aan geloven. Met een dik verdiende 0-3 overwinning verstevigde de Apeldoornse lijstaanvoerder zijn koppositie op de reguliere ranglijst en moet het in de resterende wedstrijden gek lopen wil Draisma Dynamo niet als nummer een de play-offs ingaan.

{CAPTION}

SAMEN.Lycurgus slaagde er niet in een einde te maken aan de indrukwekkende reeks waaraan Draisma Dynamo bijna vier maanden geleden begon. Sinds de 3-1 nederlaag in Doetinchem bij landskampioen Orion op woensdag 16 oktober is het elitekorps van Strikwerda nu al zestien officiële wedstrijden ongeslagen: twaalf competitieduels, twee wedstrijden voor de nationale beker alsmede de twee Europese confrontaties met IBB Polonia London.

Met het niet al te denderende trackrecord in MartiniPlaza rekende Draisma Dynamo eveneens stante pede af. Bij de laatste twee visites aan de Groninger veste dropen de Apeldoorners kansloos af. Vrijdagavond was het kat in het bakkie voor Nico Manenschijn c.s. “Eindelijk een keer gewonnen hier. Dat is heel lekker”, reageerde de weer als vanouds op de diagonaalpositie opererende dierenvriend verheugd.
In vergelijking met twee dagen eerder in Sliedrecht had Draisma Dynamo’s technische staf de basisopstelling op drie posities gewijzigd. Naast Jeroen Rauwerdink, spelverdeler Freek de Weijer en Maikel van Zeist maakten ditmaal Sjors Tijhuis, Seain Cook en libero Jeffrey Klok hun opwachting in de starting seven. Manenschijn nam andermaal de positie in van de geblesseerde Rik van Solkema.

De eerste set begon voor de bezoekers zoals de galavoorstelling in het bekertoernooi was geëindigd. Nadat coach Strikwerda zijn tanden had gepoetst, een vast ritueel voor elk optreden van zijn ploeg, begon het eigenlijke poetswerk… SAMEN.Lycurgus had geen poot om op te staan tegen een stoïcijnse en onverbiddelijke opponent. In het tweede set slopen er wat meer slordigheden in het spel van Draisma Dynamo, maar boog het een 19-16 achterstand op het beslissende moment om in setwinst. Die klap kwamen de Groningers niet meer te boven. Setstanden: 16-25, 23-25, 19-25. {CAPTION}

Al met al stapte Nico Manenschijn na bijna 75 minuten met een voldaan gevoel van het veld. “Met name serverend en blokkerend hebben we een goede pot gespeeld. Aanvallend maakten we naar mijn mening iets teveel fouten. Over mijn eigen spel heb ik een beetje mixed feelings. Ik baal vaak nog te veel van de fouten die ik maak. Ik sta nu weer diagonaal, terwijl ik het hele seizoen op het midden heb gespeeld. Dat is toch weer even wennen. Maar nu Rik door zijn enkel is gegaan, is het weer nodig.”

In zijn vierde seizoen in Apeldoornse dienst loopt tot dusverre alles op rolletjes voor de ploeg. “We hebben allemaal meer kwaliteit. Dat merk je bij iedereen. Kijk ik naar mezelf, dan ben ik vooral serverend vooruitgegaan. Ik ben in staat om meer druk te leggen en ik maak minder fouten”, spreekt de 25-jarige oudgediende van een positieve tussenbalans.
Hoewel de zege in Groningen als een mooie opsteker geldt, beseft Manenschijn terdege dat Draisma Draisma momenteel nog gewoon met lege handen staat. De resultaten stemmen dan wel tot tevredenheid, de prijzen moeten nog worden verdeeld. Met de halve finale voor de beker bij Active Living Orion in aantocht bestaat er derhalve absoluut geen reden om nu al op de lauweren te gaan rusten. Een hernieuwde bekerfinale lonkt. “We spelen in deze periode veel leuke wedstrijden. Aan een goed gevoel hebben we niets. We hebben dit seizoen al twee keer in Doetinchem verloren. Maar als we ons huidige niveau kunnen vasthouden, heb ik er alle vertrouwen in dat het goedkomt”, verkondigt Manenschijn op zondag 16 februari naar de eindstrijd in Den Bosch te willen.

{CAPTION}

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.