Joris Berkhout nieuwsgierig naar waar zijn plafond ligt

In het shirt van Draisma Dynamo wil Joris Berkhout onder bewijs stellen dat hij het in de vingers heeft om uit te groeien tot één van ’s lands beste spelverdelers. In de eerste maanden na zijn overgang van VV Zaanstad naar de hoofdstad van de Veluwe is de 20-jarige stand-in van Freek de Weijer druk bezig om zichzelf te ontdekken. “Ik wil weten waar mijn plafond ligt.”

 

Na Dinto uit zijn woonplaats Warmenhuizen en eredivisionist Zaanstad ziet het Noord-Hollandse talent de Draisma Dynamo Arena als meest geschikte plaats om zijn volleybalkwaliteiten verder te ontplooien. Vorig jaar trainde de jeugdinternational met zekere regelmaat zowel in Apeldoorn als bij Lycurgus in Groningen mee. Berkhouts voorkeur ging uiteindelijk uit naar de bekerhouder. Onder de bezielende leiding van trainer/coach Redbad Strikwerda wil de student Sport en Bewegen zijn vleugels verder uitslaan.

 

Berkhout noemt Draisma Dynamo een logische vervolgstap in zijn carrière. Draisma Dynamo heeft een goed trainingsschema. Alle faciliteiten zijn prima. Bij Zaanstad maakte ik zes uur in de week. Hier trainen we denk ik wel vijftien uur. Dat is nogal een verschil. Ik wist vooraf wat me te wachten stond, al had ik in het begin wel wat kleine pijntjes. Redbad maakt het je zeker niet makkelijk. Maar dat doet hij bewust. Ik krijg genoeg speeltijd. Sinds ik bij Dynamo ben, merk ik dat ik beter ben geworden qua kracht, techniek en in het spelletje zelf. En ook qua mindset word je hier gauw volwassen.” 

 

Tegenwoordig meet Berkhout 197 centimeter boven N.A.P. Het duurde nochtans eventjes voordat hij zijn huidige lengte had bereikt. Pas nadat Zaanstad-trainer Marc Donker de passer-loper de regie in handen gaf, kwam ook zijn groei als volleyballer in een stroomversnelling terecht. Sinds hij het spel verdeelt, verloopt Berkhouts ontwikkeling crescendo. Vorig jaar speelde hij zich tijdens het in eigen land gehouden Europees Kampioenschap voor spelers tot 20 jaar nadrukkelijk in de kijker. Pas iextremis versperde Rusland de Jong-Oranje selectie, waarvan ook zijn huidige teamgenoten Sjors Tijhuis en Rik van Solkema deel uitmaakten, de weg naar de finale.

 

“Dat EK was fantastisch. We begonnen aan het toernooi met een lichting die nog nooit een kwalificatietoernooi doorstaan had. We verbaasden onszelf. Dit was de eerste keer dat we serieus mee konden volleyballen met toplanden en ook wedstrijden wonnen. En dan sta je ineens in een halve finale tegen Rusland. Als we ooit van die Russen hadden kunnen winnen, was het in Den Haag geweest. We kunnen apetrots zijn op onze vierde plaats. Tegelijkertijd balen we nog steeds dat we geen medaille hebben gehaald”, zegt Berkhout veel baat te hebben gehad van zijn EK-ervaringen.

 

Dat hij als rookie in Ede en Den Haag het vertrouwen kreegvan coach Arnold van Ree, vervult de Jong Oranje-setter anderhalf later nog altijd met gepaste trots. “Eigenlijk was ik op dat moment pas twee jaar spelverdeler. Ik stond er zelf van te kijken dat ik als basisspeler startte. Als ik er nu op terugkijkdenk ik er weleens aan wat ik eigenlijk aan het doen was. Op elk vlak ben ik sindsdien beter geworden. Toen was het met leeftijdsgenoten, nu zit ik bij een topploeg met volwassen spelers om me heen. Als ik op trainingen bij Draisma Dynamo met Freek de Weijer of Bart van Garderen sta, zie ik dat ik nog heel veel stappen kan maken. Ik ben nu veel nieuwe dingen aan het doen. Dat moet erin, ik moet constanter worden in mijn spel. Freek heeft iets meer power dan ik. Doordat hij al zes jaar in de eredivisie speelt, kan hij situaties ook beter inschatten. Ja, dat is ervaring.

 

In clubverband stelt Berkhout in het huidige seizoen nieuwe doelen aan zichzelf. Hoewel hij er met VV Zaanstad kort voor Kerst 2018 zowaar in slaagde om zijn huidige club met 3-2 te verslaan, was hij voor zijn eigen gevoel uitgeleerd in Koog aan de Zaan. Bij Draisma Dynamo kan hij de lat voor zichzelf hoger leggen en met het team meespelen om de prijzen. De nieuwkomer overschrijdt letterlijk en figuurlijk grenzen. Met nationale jeugdteams vertoefde de spelverdeler al meermaals in het buitenland, naar zijn Europacup-première met DraismaDynamo kijkt de man met het rugnummer drie ook vol verwachting uit. In de dubbele ontmoeting met IBB Polonia in de zestiende finales van de CEV Cup kan hij debuteren op het continentale podium. “Ik weet eerlijk gezegd nog niet wat ik ervan moet verwachten, maar het lijkt me supergaaf om Europese wedstrijden te spelen.” 

 

In zijn eerste seizoen in dienst van Draisma Dynamo hoopt Joris Berkhout tevens een bijdrage te leveren aan dat de landstitel voor het eerst sinds 2010 weer in Apeldoorn terecht komt. Wanneer de technische staf een beroep op hem doet, is hij er klaar voor. Bij de afstraffing die de eredivisiekoploper TT Papendal gaf, kon Freek de Weijer gerust een middagje vrijaf nemen. Bij Berkhout was de spelverdeling drie sets lang in bekwame handen. 

 

“Onze kracht is dat wij een heel brede selectie hebben. Wij hebben niet één zestal dat kan volleyballen, iedereen kan spelen. Er staat een mooie groep met een goede balans tussen talenten en ervaren spelers. Als je kampioen wilt worden, is elke wedstrijd belangrijk. Elke set die wij spelen, spelen we om te winnen. Verliezen we dan een set, zoals tegen VoCASA, dan hebben wij iets niet goed gedaan”, heeft Joris Berkhout zich de winnaarsmentaliteit van een toekomstig kampioen al helemaal eigen gemaakt.

 

 

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.