Is Sliedrecht de basis van iets moois?

Zowel het eerste dames- als eerste herenteam van Dynamo mocht zaterdag opdraven in en tegen Sliedrecht. De dames leken te gaan stunten na een 0-1 en 1-2 voorsprong. Het lukte SV Dynamo Dames-1 echter niet om de winst mee naar Apeldoorn te nemen. Dus was het aan de mannen van Draisma Dynamo om wél een overwinning mee naar huis te nemen.

Coach Redbad Strikwerda had er voor gekozen een basisteam bestaande uit Jeroen Rauwerdink,Renzo Verschuren, Rik van SolkemaSeain Cook, Maikel van Zeist en Freek de Weijer op het eerste opstellingsbriefje te zetten. Daarnaast mocht Mats Kruiswijk als libero optreden.

In de eerste set ging het lang gelijk op, en Draisma Dynamo kwam met 9-10 op het scorebord voor het eerst op een voorsprong. Nadat Van Zeist de scheidsrechter had geïrriteerd en daarvoor met geel werd beloond, gaven de Apeldoorners een beetje extra gas. Dat werd gelijk zichtbaar in score. Na drie punten op rij (van 14-15 naar 14-18) drukte Sliedrecht-coach, en tevens oud-speler van Draisma Dynamo, de zoemer in ten teken dat hij zijn mannen bij zich wilde hebben. Na een fraaie pipe-aanval van Rauwerdink en een heerlijk killblock van Verschuren werd het 19-23 en leek er voor de bezoekers geen vuiltje aan de lucht. Maar een aantal fouten achter elkaar zorgden toch nog voor een spannende eindfase. De thuisploeg kwam zelfs op 22-23 nadat Van Solkema een bal buiten de lijnen sloeg, en nu was het Strikwerda om zij team bij zich te roepen. Sliedrecht verteerde die onderbreking niet best, Rauwerdink aan Apeldoornse zijde des te beter. Hij sloeg het 24e en 25e punt binnen: 22-25.

Strikwerda zag geen reden tot wisselen en liet zijn basis dus aan de tweede set beginnen. De start was echter minder sterk want halverwege de set stond Draisma Dynamo drie punten achter (12-9) met een onderbreking van Strikwerda tot gevolg. In het tweede gedeelte van de set waren de Apeldoorners wel weer bij de les. Vooral Verschuren maakte op cruciale een aantal belangrijke punten met zijn sterke opslag (14-13), met een harde bal door het midden (19-19) en met een killblock (19-21). Op 20-22 wisselde de Apeldoornse coach Rauwerdink even in voor Joris Berkhout om met diens lastige service te proberen het gaatje verder te vergroten. Zonder succes mocht Berkhout kort daarna weer op de bank gaan zitten. Net terug binnen de lijnen scoorde de teruggekeerde passer/loper de belangrijke 21-23 waarna Van de Ven een time-out aanvroeg en kreeg. Op 22-23 kreeg Van Solkema de kans om op setpoint te komen maar die mogelijkheid werd jammerlijk verprutst. Toch kwam het setpoint er door een fout van de thuisploeg. Nu mocht Sjors Tijhuis het proberen met zijn service, maar ook hij kon het de Sliedrechtse passers niet moeilijk genoeg maken. Draisma Dynamo bleef echter wel telkens aan de goede kant van de score en slaagde er pas na het zesde sepoint in de set binnen te halen: 28-30.

Zonder verdere wissels begonnen de Apeldoorners aan de derde set. De ploeg was nu gelijk scherper en nam, mede door wat meer servicedruk, direct een kleine voorsprong. Ondanks twee relatief vroege Sliedrechtse time-outs slaagde de thuisploeg er niet in het gat te verkleinen. Sterker nog, het gat werd alleen maar groter (7-13). Het ging de bezoekers kennelijk iets te gemakkelijk want de spelers leken wat nonchalanter te worden waardoor de thuisploeg weer dichterbij kon komen. Strikwerda maakte dat zijn spelers tijdens een in de haast aangevraagde time-out ook wel even duidelijk. Met resultaat, wat de voorsprong groeide weer. Vooral door het midden, dat eigenlijk gedurende de gehele wedstrijd wel behoorlijk goed liep, werden er een aantal fraaie punten gescoord. Een fout van de tegenstander (netservice) zorgde ervoor dat er een mooie serie matchpoints op de borden kwam. Het eerste daarvan kon nog niet worden verzilverd, maar op het tweede was het wel raak. Typerend was het wel dat dit gebeurde door een fout van de tegenstander: 20-25.

Nog een paar cijfers. Aan de zijde van Draisma Dynamo waren er drie topscorers, zowel Van Solkema als Rauwerdink en Verschuren lieten 13 punten noteren. Omdat laatstgenoemde het minste fouten maakte én vanwege zijn vijf directe punten uit de blokkering, ging de 38-jarige middenman er met de ‘titel’ van meest waardevolle speler vandoor.

Op de belangrijke 0-3 overwinning van Draisma Dynamo viel weinig af te dingen. Al zal trainer/coach Strikwerda nog voldoende zaken hebben waargenomen waaraan nog hard gewerkt moet worden omdat deze nog veel beter kunnen en moeten. Want het was lang niet altijd even goed wat de bezoekers zaterdagavond in sporthal ‘De Basis’ lieten zien. Ondanks dat hebben de Apeldoorners nu weer volledig aangehaakt bij de koplopers. En komend weekeinde heeft de ploeg het geheel in eigen hand om in twee dagen tijd van plek vier naar plek één te stijgen. Lycurgus, de huidige koploper, heeft een lastige uitwedstrijd tegen het Talentteam voor de boeg, Sliedrecht moet afreizen naar Barneveld, en Orion gaat naar Zaanstad. Draisma Dynamo ontvangt zaterdag (20.00 uur) in Omnisport de nummer laatst, VoCASA. Daarnaast wordt zondagmiddag (15.30 uur) de uitwedstrijd tegen ZVH uitgespeeld. Dat duel werd op 12 oktober na iets meer dan een set gestaakt omdat de vloer te glad werd en verder spelen daardoor te gevaarlijk werd voor de spelers. Op het scorebord staat al winst met 15-25 van de eerste set, en bij 5-9 in set twee zal de wedstrijd worden voortgezet.

Indien beide wedstrijden worden gewonnen zonder daarbij sets te verliezen, dan staat Draisma Dynamo op de plek waarvan iedereen die de club een warm hart toedraagt hoopt dat de ploeg aan het einde van het seizoen ook staat.

Eerst komend weekeinde beide duels maar eens zien te winnen!

Tekst: Teun Zijp

Fotografie: Peter Donderwinkel