‘Instagram-bakker’ Sjors Tijhuis heeft het recept voor titelprolongatie al klaarliggen

image0.jpeg
Van alle spelers uit de selectie van Redbad Strikwerda is hij inmiddels degene met de meeste dienstjaren. In zijn vijfde seizoen bij Draisma Dynamo zou Sjors Tijhuis maar zo voor de vierde keer op rij de landstitel kunnen grijpen. En dan willen de supporters voor de goede orde weleens vergeten dat de jeugdige routinier pas 23 is. 
image1.jpegIn een jaar tijd kan er veel gebeuren. In februari 2023 hing de vlag er voor de volbloed Apeldoorner beduidend minder rooskleurig bij. Halfstok zelfs. Tijhuis vreesde nadrukkelijk voor voortzetting van zijn carrière. Vanwege, naar wat oorspronkelijk werd gedacht, problemen met een slagader in zijn hand leek topvolleybal een gepasseerd station.  Nader onderzoek wees echter uit dat de oorzaak van de kwaal niet in de hand zat, maar in het schoudergewricht. Een operatie volgde. En zie daar, in de ontknoping van de kampioensstrijd kon de pechvogel zowaar nog van waarde zijn. 
image2.jpegHet was een onvergetelijk moment hoe coach Redbad Strikwerda in de finalereeks van de play-offs tegen Active Living Orion de broers Sjors en Niek Tijhuis in de alles beslissende set samen het veld instuurde. En hoe uitgerekend Sjors, die twee maanden eerder dacht nooit meer binnen de lijnen te staan, het championship pointverzilverde. “Dat was heel mooi. Ik had sowieso niet verwacht ooit met Niek samen te spelen bij Draisma Dynamo”, waardeerde de maker van het beslissende punt de geste van Strikwerda enorm.
 
Niek, de meest avontuurlijke van het tweetal, nam afscheid uit Apeldoorn en is momenteel Zuid- en Midden-Amerika aan het ontdekken. Thuisblijver Sjors vervolgt ondertussen zijn reis door ‘volleyballand’. In de hoop dat hij in de nabije toekomst bespaard blijft van tegenslagen van fysieke aard heeft hij zich veel voorgenomen. “Er zit nog veel meer aan te komen”, stelt hij vol overtuiging. “Ik ben helemaal fit. Het lichaam voelt goed. Ik ken m’n lichaam nu ook beter.”
 
In de eerste wedstrijd na de jaarwisseling – de afgetekende 3-0 zege op Numidia VC Limax, draafde de middenaanvaller tot verbazing van velen ineens op de diagonaalpositie op. “Ik heb een switch gemaakt. Dat is uit mezelf gekomen. Al had ik wel het idee dat Redbad er precies zo over dacht, maar dat hij wilde dat ik er zelf mee kwam. We hebben erover gesproken. Ik heb gezegd dat ik het wel wilde proberen. Tegen Limax was de eerste keer. Dat ging lekker. Al had ik vooraf wel een bepaalde spanning. Niet eens zozeer faalangst, maar meer dat ik heel graag wil presteren. Nu we twee dia’s en twee setters hebben, kunnen we eindelijk normaal trainen en de lasten beter verdelen”, verwacht Tijhuis dat het team in de eindfase van het seizoen baat zal hebben bij de omzetting.
image5.jpegDoor het reguliere seizoen als tweede af te sluiten presteerde de titelverdediger uit Apeldoorn naar de mening van Tijhuis naar behoren. “Het was een gekke competitie. Toch ben ik best tevreden zoals het gegaan is. Van de andere topclubs hebben we verloren. Alle wedstrijden die we móesten winnen, hebben we wél gewonnen. Aan dat Orion er bovenuit stak heeft Tom Koops denk ik een goede bijdrage geleverd. Ze hebben ook een heel sterke passlijn staan. Het is meer uitgebalanceerd dan vorig jaar. Al hadden we thuis van ze kunnen winnen.” 
image6.jpegOndanks dat Active Living Orion tot dusverre de meeste indruk maakte, betekent dat volgens drievoudig landskampioen Tijhuis niet dat de Doetinchemmers de landstitel in de schoot geworpen krijgen. “Een ploeg die met zeven punten voorsprong eindigt, mag je gerust favoriet noemen. De beslissing valt pas in april. Iedereen heeft wel kansen. Het is aan elkaar gewaagd. Des te leuker is het als je wel wint. Elke wedstrijd is nu belangrijk. Fataal is het ook weer niet als je geen eerste of tweede wordt. Je hebt nu die best-of-three- en best-of-five-wedstrijden. Het wordt spannend.” 
 
De ambitie om op termijn een stap hogerop te maken heeft Tijhuis nog altijd. Door te knallen in de play-offs kan hij zich in de kijker spelen. “Ik had wel een pad voor mezelf uitgestippeld. Dat veranderde steeds. Door blessures is dat uitgesteld. Ik heb twee jaar niet effectief kunnen gebruiken. Die twee jaar kan ik niet meer terughalen. Maar ik ben pas 23. Eigenlijk heb ik al heel veel meegemaakt. Natuurlijk zou ik het Nederlands team wel willen halen. Ik ga volledig voor het volleybal. Daarom ben ik over veel dingen aan het nadenken. Ik ben aan het inventariseren voor mezelf.” 
image7.jpegDraisma Dynamo’s kersverse diagonaal onderscheidt zich niet alleen aan het net, maar sinds kort ook in een geheel eigen versie van Heel Holland bakt… Samen met zijn vriendin Annemarie trakteert Sjors zijn 895 volgers op Instagram op lekkernijen van eigen makelij. Het duo brengt op smakelijke wijze in beeld hoe zij pannenkoekjes, kaascake, appeltaart, chocolate chip cookies, smash-burgers en brioche broodjes bereiden. 
image4.jpeg“M’n vriendin vond het leuk om dat te filmen. We doen het gewoon voor de lol. Het is geinig om later terug te kijken. De reacties zijn wel grappig. Waar het uiteindelijk om gaat, is hoe je er zelf over denkt”, lacht de chef de cuisine wanneer zijn ‘uitspattingen’ aan het aanrecht en het fornuis ter sprake komen. 
image3.jpegDe honger naar titels en prijzen is bij Tijhuis evenmin gestild. Draisma Dynamo’s eigen ‘Instagram-bakker’ heeft zelfs het recept voor een eventuele titelprolongatie al uitgedacht. Samen met zijn teamgenoten bijt hij zich de komende weken stevig vast in het veroveren van een vierde landskampioenschap in successie. “Zoals ik al zei, zijn wij in staat om de lasten beter te verdelen. Wij zijn niet afhankelijk van één basis. We moeten minder fouten maken en efficiënter spelen. Ik denk dat Redbad zal zeggen dat we dat dan ook maar gewoon moeten doen.”

📸Wout van Zoeren 

Ontvang een melding bij nieuwe berichten

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.